hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴路線加地區名 被鬧「阿茂整餅」
開啟左側

[報刊新聞] 九巴路線加地區名 被鬧「阿茂整餅」

053h4 發表於 2018-7-25 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2018-7-25 10:05 | 顯示全部樓層
九龍城愛民、黃大仙樂富、九龍城啟晴、九龍城德朗、觀塘啟業、西貢寶林......
LL3850
kitarolo 發表於 2018-7-25 10:12 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-7-25 09:50
西貢康城,大埔黃石碼頭,灣仔天后,荃灣深井?

將軍澳屬西貢區,同樣
天水圍屬元朗區,咁天水圍
嘅總站都要加「元朗」在前。

另外有啲啱啱過咗
隔離區嘅例如白石角、
新娘潭等一樣有機會誤會。
053h4 發表於 2018-7-25 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層

sancouve 發表於 2018-7-25 10:30 | 顯示全部樓層
大家批評之前不妨先參考下香港郵政嘅地址工具:https://www.hongkongpost.hk/corr ... ndex.jsp?lang=zh_TW
麗閣、大坑東呢啲眞係冠錯名就抵鬧,其他就已經係人嘅問題

早兩年地鐵整個何文田站啲人即刻嘈到拆天話嗰度唔係何文田,到而家反而又唔識諗下自己有冇一直叫錯地方名
Ban我啦ban我啦我冇問題㗎我
toby_tl10 發表於 2018-7-25 10:42 | 顯示全部樓層
sancouve 發表於 2018-7-25 10:30
大家批評之前不妨先參考下香港郵政嘅地址工具:https://www.hongkongpost.hk/correct_addressing/index.jsp ...

將蘇屋同麗閣分去深水埗定長沙灣,應該點樣決定?
跟香港郵政用深水埗?

我唔否認香港郵政嘅公信力,但係根據正確地址搜尋工具,啟晴同德朗都係九龍城,咁係咪要用「九龍城(啟晴)」同「九龍城(德朗)」?

To infinity... and beyond
GR1473 發表於 2018-7-25 11:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
10598C 發表於 2018-7-25 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層
嚴格嚟講,280X都唔應該用沙田穗禾,而係火炭穂禾囉...
asv2 發表於 2018-7-25 11:23 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2018-7-25 07:27
白田/大坑東明明係深水埗區, 點樣「根本不會駛往深水埗區內」? 明明係D人自己都唔知自己去邊都有得賴? 要賴 ...

港島啲隧巴係咪為咗跟18區寫返區份
而出現:

106 東區 小西灣(藍灣半島)
(逼到用顯微鏡都睇唔到)

117 灣仔 跑馬地(下)
(銅鑼灣都係灣仔區,但 117 唔知
經咗邊部份係常人理解嘅灣仔呢?)

904 中西區 堅尼地城
(跟個中字諗住搭 904 去中區就出事囉)

asv2 發表於 2018-7-25 11:31 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-7-25 10:12
將軍澳屬西貢區,同樣
天水圍屬元朗區,咁天水圍
嘅總站都要加「元朗」在前。

天水圍全部唔准寫天水圍要寫元朗
就同青衣島所有站加葵青落去一樣咁可愛

你諗下:
248M 葵青(長宏邨)<>葵青(青衣站)
249M 葵青(美景花園)<>葵青(青衣站)

總係覺得有一個方向係駛出青衣島外