hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 N8X 延長路線消息
開啟左側

[路線消息] 城巴 N8X 延長路線消息

GD1570 發表於 2018-8-22 10:48 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-22 10:25
未來係個問號?一個問號唔洗一個措施應對係你logic, 呢個就係你的核心重點。

你堅持巴士公司永遠無責任 ...

我想問B3X收車會唔會叫B3停新墟畀班客上落,而唔係派車落去B3X呢?如果一條線收車嘅官方應對方案係由另一條線頂上,你覺得運輸署會唔會畀巴士公司過關呢?

欠人收車嘅問題,城巴有冇做緊嘢去盡力維持現有嘅服務先?
有嘅話都仲收車,咁責任都在城巴嗎?
既然有嘅話,「欠人收車都係不可抗力」咁依句係完全成立啵。
《僱傭條例》列明僱員喺任何時間都可以向僱主提出事假或病假,
而城巴又唔係無編到員工返相關嘅字軌,員工要臨時請假(無論係事假定病假),
城巴都無得SAY NO!咁我想問城巴責任在哪?還是你認為城巴為咗要滿足班次就去犯法唔畀員工請假呢?

此外,你又畀唔到官方數據我哋話城巴有因為收車所以甩班,
反而其他版友就講到明過去大約一星期5B喺00:00-02:40無甩班紀錄,
咁我想問,巴士公司喺依個問題上仲有乜嘢責任可負呢?

或者你只係一個學生,又或者你負責嘅工種唔係屬於HR,
有好多嘢,唔係好似你諗得咁簡單囉!
或者你睇吓依編報導,可能會幫到你了解一下嘅:
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... B%E4%BA%BA%E9%9B%A3

你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2018-8-22 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2018-8-22 10:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-22 10:50
我明明記得你講過B3停埋新墟紅橋上滿先去深圳灣wor

咁你QUOTE我講過出嚟吧!
咪齋噏當秘笈

loys 發表於 2018-8-22 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層

其實我想講,大家無謂再同呢位仁兄爭拗啦,我唔覺得呢個世界上任何一個人可以說服到佢,因為係佢嘅角度只會認為自己嘅立場係啱嘅,呢D咁自我中心嘅人大家都係慳返啖氣暖下肚把啦...(利申:我係西營盤住咗5年,西環住咗25年,我支持城巴將N8X延長至堅尼地城)
koneotis 發表於 2018-8-22 10:53 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-22 10:25
未來係個問號?一個問號唔洗一個措施應對係你logic, 呢個就係你的核心重點。

你堅持巴士公司永遠無責任 ...

我都唔知要loop及多次

從來要解決 “未來可能出現的” 收車問題
都係通過監察並加強督促巴士公司保持該路線派車
而不是要平行路線分擔

================
正如昨日有樹枝倒下壓死人
我地都無法保證未來唔會出現類似事故

你可以建議全部行人路整上蓋作爲“緩解措施”
不過呢個方法一d都無回應“樹木健康欠佳”
然後有d人走出來建議不如加強檢查樹木健康
你又不停loop “政府無法保證未來絕對唔會再塌樹”

咁你贏
053h4 發表於 2018-8-22 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-22 10:56 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2018-8-22 10:57 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-22 10:55
尋日單野政府係按機制驗左樹,安排人手處理。呢個就係機制。按機制無人會話政府有問題。 ...

你能否保證政府未來一定按機制檢查樹木?你能否保證未來一定唔會再有塌樹傷人?

如果 “能” ,點解你又覺得城巴未來唔能夠按機制保證5B服務?
如果 “不能” ,快d建議全部行人路整上蓋做緩解措施

只要將你個邏輯類推到其他方面
就會顯得無比荒謬
(其實本身已經無比荒謬)
GD1570 發表於 2018-8-22 10:58 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-22 10:56
重點係城巴做足本份必須開足5B, 唔好講到欠人收車都係不可抗力巴士公司無責任先得ga.
...

假設5B喺該時段00:00-02:40開5架車,
其中兩架車的車長因病請假,
後備車長去晒其他線,
兼職車長個個SAY NO唔返,
請問,如何解決?

053h4 發表於 2018-8-22 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層