hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 N330 線
開啟左側

建議開辦 N330 線

tonychow 發表於 2018-9-4 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

N330 荃灣(愉景新城)至中環(港澳碼頭)

路線以招標方式決定營辦商,價錢只作參考。

荃灣(愉景新城)$24
荃景花園
荃灣中心
聖母領報堂
荃灣港安醫院
荃威花園
荃景圍街市
大涌道福來邨
滿樂大廈
戴麟趾夫人診療所
寶石大廈
名逸居 $4.5 短途分段收費終止
大窩口邨富安樓
大窩口邨富貴樓
葵涌邨曉葵樓
葵涌邨秋葵樓
新葵興花園
葵芳邨葵信樓
新都會廣場
美孚站 $14;$8 短途分段收費終止
旺角警署 $12.8
旺角中心
銀行中心
文明里
香港理工大學第八期
海底隧道收費廣場 $8/$14 短途分段收費終止
南洋酒店 $7
利景酒店
普樂里
菲林明道
修頓球場
分域街
太古廣場
中環大廈
滙豐總行
中環街市
中環(港澳碼頭)

中環(港澳碼頭)$24
港澳碼頭
林士街
德忌利士街
皇后像廣場
遮打花園
金鐘站
熙信大廈
柯布連道
史釗域道
杜老誌道
灣仔消防局
百德新街
維多利亞公園
興發街
景隆街
海底隧道收費廣場 $14
拔萃女書院
眾坊街
山東街
旺角街市
銘基書院 $12.8 短途分段收費終止
美孚站 $8;$8/$14 短途分段收費終止
葵涌廣場
智芳街
林士德體育館
葵康苑
葵涌邨夏葵樓
葵涌邨秋葵樓
葵馥苑
葵涌邨茵葵樓
大窩口邨富華樓
大窩口邨富安樓
荃富街 $4.5
尚翠苑
寶石大廈
戴麟趾夫人診療所
祈德尊新邨
荃灣港安醫院
荃威花園
荃景圍街市
荃灣中心
荃景花園第二期
荃灣(愉景新城)

若由九巴營辦,可加設 N216、N241、N260、N269、N271、N281、N293、N368 等轉乘優惠,前往屯門、元朗、青衣、深長茘、新界東等地。
若由新巴/城巴營辦,可加設 5B、701S、N8、N8X、N11、N21、N21A、N72、N90、N796 等轉乘優惠,前往港島西、港島東、港島南、青衣、機場、深長茘、觀塘、將軍澳等地。

班次:
荃灣(愉景新城)開
0130 0200 0300 0400 0430 0500
中環(港澳碼頭)開
0115 0135 0155 0220 0240 0340 0440 0520
ATENU135 發表於 2018-9-4 17:01 | 顯示全部樓層
通宵車開咁多班好容易蝕,建議班次:往愉景新城 0120 0150 0220/50
往港澳碼頭 0400/30 0500 0530

384047x 發表於 2018-9-4 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層
不如開住幾班先,我怕3,4點冇乜人撘蝕到飛起,另外no. 同 nr330好似,改為n130更好!
ATENU135 發表於 2018-9-4 21:56 | 顯示全部樓層

建議往港澳碼頭方向加經銅鑼灣,站位:
1.百德新街、告士打道
2.景隆街、告士打道
3.利舞臺廣場、波斯富街
4.紀利華木球會、禮頓道
kmb71k 發表於 2018-9-4 23:10 | 顯示全部樓層
通宵荃葵往返油尖旺呢啲位唔應該用過海線做
咁啲客會倒走晒
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| tonychow 發表於 2018-9-5 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-9-4 23:10
通宵荃葵往返油尖旺呢啲位唔應該用過海線做
咁啲客會倒走晒

點解我會想用過海線做呢...原因好簡單。
首先荃葵都應該幾大機會無通宵過海線,城巴開咗 N962 N969 又無開 N930,九巴就會叫你 N237/N260/N269 轉 N368。
同樣荃葵亦唔會有西九通宵線,原因一樣(有條 N241),特別基於荃灣只有 N260/N269,九記唔會放棄收大西北價往返荃灣。
要解決呢 d 問題,我唯一諗到嘅方案係九龍段半直通,做唔到 N11 咁快都好,九龍段只停大站(美孚、太子、旺角、油麻地、紅磡)。
當然如果城巴經營,我覺得 N330 轉 N21 都算合理,始終兩程可以返到住宅區唔使點行(大窩口得新西線同兜到唔開胃嘅 N237 仲要只係擦邊,荃灣又得青山公路有服務),旺角以南又可以旺角轉車。
至於九巴呢,基於路線重疊,N330 可能會變咗 d 類似 N33A 嘅物體,美孚做總站,又或者經西廊落旺角,柏景灣做總站,然後叫人美孚轉 N368。
kmb71k 發表於 2018-9-5 20:45 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-9-5 11:59
點解我會想用過海線做呢...原因好簡單。
首先荃葵都應該幾大機會無通宵過海線,城巴開咗 N962 N969 又無 ...

問題係
而家荃葵有N237/N260/N269轉乘N241喺度
運輸署係唔會批咁既路線亦唔會建議咁既路線
唔經九龍或者都仲有機會開
流水長度太長既話係唔會有人走去搭你
就算係九龍區有限停站都係咁話

或者你睇下青衣條N241
青衣經荔景山路往返油尖旺
青衣啲人都大嗌反感既時候
你仲倒模整條過海版N241出嚟
你覺得仲會吸引到人搭你?

gu9434@24 發表於 2018-9-6 00:55 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-9-5 20:45
問題係
而家荃葵有N237/N260/N269轉乘N241喺度
運輸署係唔會批咁既路線亦唔會建議咁既路線

N241比人罵得咁慘係因為元州街加荔景山路..
停燈多加上落客密 拖慢車程

但彌敦道半直通同直插紅隧口(1.有N368做緊 2.運吉應該唔會整兩條接近同路既通宵線)
時間上其實唔會差太遠..

49S都係咁行 班客咪一樣照搭
kmb71k 發表於 2018-9-6 20:20 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-9-6 00:55
N241比人罵得咁慘係因為元州街加荔景山路..
停燈多加上落客密 拖慢車程

每個區既路線
尤其係通宵線
你叫佢經多個區已經唔多鐘意
仲叫佢有限停九龍?
就算有限停站
路始終都係要經
車程一定會有所增加
佢地肯定會反對
況且呢條路線會間接影響N122<>N121客量
所以我對於經九龍就算係有限停站都有保留

ES6048 發表於 2018-9-6 22:10 | 顯示全部樓層

走線太慢。唔應該入旺角,最多好似N368咁停一停美孚同紅隧口就夠。
930系本身走線都唔係慢,但呢條N330相比下差太遠了