hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 54、64K、251A 重組及整合建議
開啟左側

54、64K、251A 重組及整合建議

GU9338 發表於 2018-9-18 22:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景:
1. 54 受紅小搶客導致客量平平
2. 64K 全程需時甚長,部分全程乘客流失至其他公交,如紅小
3. 251A 接駁欖隧功能只限錦上路、未能惠及林錦公路

詳細建議:

===
路線停辦,由下文提及的新線 64A 取代

===
64A
新線往來 元朗(西) - 大埔墟站,經錦田公路及錦上路站 (即原 54 元朗至上村段 + 64K 上村至大埔段)
全程收費 $8.4 , 並設有元朗 - 上村及上村 - 大埔雙向分段 $5.8

繁忙時間班次 12-15 分 , 非繁 20 分 (與 64K 實行聯合班次,用車數與現時 64K 線相同 [i.e. 24])

===
64K
縮短為 錦上路站 - 大埔墟站 , 全程收費不變
來回程繞經八鄉路轉車站 , 並提供與原 251A 同等的轉乘優惠 , 往返林錦公路則需補付 $2.6

繁忙時間班次 12-15 分 , 非繁 20 分 (與 64A 實行聯合班次,用車數與現時 64K 線相同 [i.e. 24])

===
251A
路線延長為 元朗(西) - 上村 (循環線) , 全程收費不變
路線與原有 64K 線相同,不途經八鄉路轉車站 , 原有乘客請改乘 64K

如有需要 , 延長後可考慮更改編號以免出現混淆

全日班次為 12-15 分 , 加車 4 部 (由原 54 線調撥)

===
總結:
- 64A 較 64K 稍為節省元朗 - 大埔行車時間,能回應背景 2 - 與紅小作出較有力競爭
但本文前提並非為元朗 - 大埔提供特快服務 (i.e. 264R) , 故不在此討論
- 64K 來回程繞經八鄉路轉車站,能回應背景 3 - 方便林錦公路一帶居民使用轉車站出入其他區域 (e.g. 前往大嶼山) , 同時亦能取代 251A 的接駁功能
- 基於 64K 將縮短至錦上路站 , 因此元朗 - 錦上路段亦順理成章由 251A 補位

如有盲點或意見,歡迎各位提出及討論,謝
請用文明來說服我。
kmb71k 發表於 2018-9-18 23:50 | 顯示全部樓層
251A
路線延長為 元朗(西) - 上村 (循環線) , 全程收費不變
路線與原有 64K 線相同,不途經八鄉路轉車站 , 原有乘客請改乘 64K

直接改54咪得囉, 駛乜拖埋251A落水?
以上回應,是否可行?是否合適?
YY487 發表於 2018-9-19 00:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
m_rd08 發表於 2018-9-19 01:29 | 顯示全部樓層

其實64A同依家既64K行車時間相若(依家54冇咩上落先快到5-10分鐘),所以吸引力可能冇咩點加

64A不經錦上路站會更好
hellomato 發表於 2018-9-19 10:52 | 顯示全部樓層
樓主似乎忽略了251B,此線有大半條跟54一模一樣
我是一部小小MMC~~~~
ATENU135 發表於 2018-9-19 16:39 | 顯示全部樓層
其實不如將264R變64X 降價至$10,繁時15 非繁20,並稍減64K班次(或可用樓主64A走線便不用減班,不過要諗方法補償錦上路)
 樓主| GU9338 發表於 2018-9-19 20:07 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-9-18 23:50
直接改54咪得囉, 駛乜拖埋251A落水?

54 改行錦上路都已經同原本嘅客源差好遠 ,
真係覺得亂我寧願起個 64F 251F 之類
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2018-9-19 20:17 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2018-9-19 10:52
樓主似乎忽略了251B,此線有大半條跟54一模一樣

回埋 m_rd08 版友

251B 問題在於錦上路站位唔同 , 車程亦耐過 54/77K
我個人對於 251B 做唔做到呢批客就有懷疑 , 最怕變成倒客落小巴

當然如果證明到 251B 有能力食呢批客 , 64A 可以飛起慳時間
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2018-9-19 20:20 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-9-19 16:39
其實不如將264R變64X 降價至$10,繁時15 非繁20,並稍減64K班次(或可用樓主64A走線便不用減班,不過要諗方 ...

64X / 64A 做埋 54 個份就一定要站站停仲入埋博愛圈 ,
我自己都承認唔係快好多時間 , 攞黎取代 264R 唔可行

反正 264R 自己都有動作 , 其實無必要捆綁佢地
請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-20 00:08 | 顯示全部樓層

如果64A快唔到幾多既
成個重組除左上路外
對於全部人出入元朗班次上疏左唔少

64A/64K西行夾到聯合班次
但東行應該好難夾

至於欖隧網拉到去林村
其實係唔係真係有用就一半一半

某程度上我覺得當日老九取消得64P既
我諗老九應該唔會考慮64?去食54既方案

Anyways, 起碼係一個唔錯既建議先
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過