hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) W3 青沙轉車站轉乘一問
開啟左側

[問題] W3 青沙轉車站轉乘一問

AtrHenu 發表於 2018-9-23 17:00 | 顯示全部樓層

sancouve 發表於 2018-9-23 13:53
W3不單只同287X冇轉乘優惠,仲要冇得喺青沙轉去第二條綫
(唔肯定條link用唔用到,唔得嘅講聲我cap圖上嚟) ...

小弟今早係西九站拍攝宣傳單張紙時,只係宣傳於上水,沙田,大埔三個大站駁九巴,龍運非過海的日間路線有優惠咋並沒有顯示於青沙隧道收費廣場駁青沙線有轉乘優惠.
lsc04d11 發表於 2018-9-23 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
點解仍有版友咁傳統,講大家一早喺pdf見到既野? (有時無知係大哂)
kitarolo 發表於 2018-9-23 18:22 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-9-23 16:06
估唔到九公司咁度縮冇青沙轉乘,擺明旨在運櫈燒錢搏加價

企圖燒錢/做爛數
更加要設轉乘「幫手」
eternalflame 發表於 2018-9-23 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2018-9-23 18:53 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-9-23 18:22
企圖燒錢/做爛數
更加要設轉乘「幫手」

轉乘優惠可以冇但一樣可以轉乘, 例如屯門轉車站剛開果陣D中伏轉乘但D人都係要轉, 你趕時間要比錢求其搭咁冇計, 青沙轉車站同W3有轉乘優惠既路線包括38B/249X/280X

樓主| 3ASV421_KS7716 發表於 2018-9-23 19:23 | 顯示全部樓層
頭先打咗去九巴hotline問過,但係佢答得好奇怪

「暫時我哋手頭上資料W3轉287X係冇優惠,但係由於我哋而家嘅資料唔係太清晰,所以唔該先生你留低八達通number,然後我會交畀同事做下調查」

如果真係冇轉乘優惠,咁佢就唔會叫我留低number,因為佢扣我錢係岩
同埋佢話佢哋嘅資料唔係太清晰呢點好奇怪
ryandroid 發表於 2018-9-24 08:03 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2018-9-23 18:53
轉乘優惠可以冇但一樣可以轉乘, 例如屯門轉車站剛開果陣D中伏轉乘但D人都係要轉, 你趕時間要比錢求其搭咁 ...

你講嗰三條個建議轉乘站係沙市
不過可以喺青沙都轉得
唔係一般隧道轉車站嗰種轉乘優惠
即係第一程W3往高鐵轉西九
或者第一程往沙田轉W3往大埔上水
青沙本身唔係新東主要轉車站
九公司冇俾雙向青沙轉乘優惠
大部分新東人都唔會搭W3喺青沙俾全價轉車
ryandroid 發表於 2018-9-24 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-9-23 18:22
企圖燒錢/做爛數
更加要設轉乘「幫手」

有轉乘優惠嘅話至少搶咗搭鐵班客
兩班車車程差唔多而滿載交換轉乘嘅話
巴士公司收足兩邊車錢兼善用巴士資源

唔俾轉乘優惠嘅話
一蚊都收唔到之餘
仲要班班吉車遊街
難道咁樣唔係燒錢而係賺錢?
kitarolo 發表於 2018-9-24 08:26 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-9-24 08:14
巴士公司收足兩邊車錢兼善用巴士資 ...

另一篇文已經講
W3「若果」真的有
青沙合共只付最貴一程
嘅安排……都唔慌多常客
最多只會有#15偶爾有客喺
無回贈嘅情況下趕時間轉車

一來W3北區只有一站
二來286X本身滿之餘又
唔可以稱得上密車(相對
城隧/欖隧而言)

不過停隧道口而無提供
同公司轉乘回贈嘅例子
仲有好多……
leungky0528 發表於 2018-9-24 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-9-24 08:14
巴士公司收足兩邊車錢兼善用巴士資 ...

不過依家個頭衰左
之後就算補返青沙轉乘
個宣傳效果都會打折扣