hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 249X延長至博康消息
開啟左側

[路線消息] 249X延長至博康消息

FBI2 發表於 2018-11-10 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-11-10 12:17
青衣方向唔入新城市﹐唔跟49X(青衣)擺埋一齊﹐分流唔到49X(甚至47X/48X轉車再返青衣)。

花多幾分鐘兜埋 ...

而家249X都爆到要加班,冇必要擺新城市同49X分流
kei_hk 發表於 2018-11-10 12:23 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-11-10 12:18

周六/日下午時份﹐都有廿幾人於沙田上249X﹐去到大圍都唔爆的﹐可以吸納這一班客的。

或者講﹐非繁忙時間及周六/日就入埋新城市﹐供大家多一個選擇。

PS. 249X 現時總站位﹐真係一點都不好﹐唔係個個知有條線直返青衣南﹐做唔到分流47X/48X(轉車返青衣南)。

HT408 發表於 2018-11-10 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
249X唔入沙中會唔會趕客走?大會堂又唔係多位排隊
tonytse126 發表於 2018-11-10 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2018-11-10 12:18

得繁時先爆,非繁根本唔算特別多人。
最重要是返長安沙市有條密密有車的49X,根本唔會有人走去大會堂等條疏到咁的249X。如果吸到客去249X,其實是有助於縮減49X的行車時間,從而改善脫班問題。
GU9338 發表於 2018-11-10 13:42 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2018-11-10 12:51

趕去 49X 都係左手交右手者
再唔係倒去 E42 仲多謝都黎唔切
請用文明來說服我。
Snowbb 發表於 2018-11-10 14:01 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2018-11-10 12:51

沙田去青衣南唔搭 249X 都冇其他特別好既選擇,要搭既都唔會因為站位而改用其他方法
不過唔熟路既可能未必知道點行去大會堂
noending 發表於 2018-11-10 15:51 | 顯示全部樓層

要提高客量,唯有不加價下拉去石門/馬鞍山,況且果邊無全日青沙線,好過搞86c(286c最好係維持繁時單向服務),249x飛走沙市至大圍,沙市至大圍一段應該由280x、287x負責,249x負責河東至石門/馬鞍山,咁先係清晰分工
kingprowm 發表於 2018-11-10 16:02 | 顯示全部樓層
noending 發表於 2018-11-10 15:51
要提高客量,唯有不加價下拉去石門/馬鞍山,況且果邊無全日青沙線,好過搞86c(286c最好係維持繁時單向服務) ...

一直覺得 249X 可改去馬鞍山,這樣 286C 可不用全日,想快咪搭 286X 轉 249X,加價這個問題,只要設回水轉乘 280X, 287X 便可
kei_hk 發表於 2018-11-10 18:26 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-11-10 14:01
沙田去青衣南唔搭 249X 都冇其他特別好既選擇,要搭既都唔會因為站位而改用其他方法
不過唔熟路既可能未 ...

去青衣南/山上區域﹐現時基本上係 48X/49X > 243M/42M ($4.2優惠)﹐或者 47X 去葵芳再轉合適路線(eg. 43, 43A, 43M...)

所以﹐249X 現時唔擺在49X 同位上落﹐已經係引唔到這一堆人留意﹐原來可以一程車返屋企。
又或者知道有這條線存在﹐但係唔識走去另一邊去搵車坐。

註 : 九巴自己都唔識在沙田市中心宣傳249X﹐加多幾塊牌大大隻字講明逄 15及45分會開車﹐乘客就會自己識因時間行過去另一邊上車。

如果將來改線後唔入沙中﹐這班客就算知道有這條線存在﹐基於班次疏就未必考慮行去大會堂等車。
所以﹐沙中及站位擺放係好緊要的﹐足以引到部份客見車就轉投。

kei_hk 發表於 2018-11-10 18:26 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2018-11-10 14:01
不過唔熟路既可能未 ...

去青衣南/山上區域﹐現時基本上係 48X/49X > 243M/42M ($4.2優惠)﹐或者 47X 去葵芳再轉合適路線(eg. 43, 43A, 43M...)

所以﹐249X 現時唔擺在49X 同位上落﹐已經係引唔到這一堆人留意﹐原來可以一程車返屋企。
又或者知道有這條線存在﹐但係唔識走去另一邊去搵車坐。

註 : 九巴自己都唔識在沙田市中心宣傳249X﹐加多幾塊牌大大隻字講明逄 15及45分會開車﹐乘客就會自己識因時間行過去另一邊上車。

如果將來改線後唔入沙中﹐這班客就算知道有這條線存在﹐基於班次疏就未必考慮行去大會堂等車。
所以﹐沙中及站位擺放係好緊要的﹐足以引到部份客見車就轉投。