hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴首輛配Wright Gemini 3車身的Volvo B8L抵港 ...
開啟左側

[即日快報] 九巴首輛配Wright Gemini 3車身的Volvo B8L抵港

clivetock 發表於 2018-10-15 22:12 | 顯示全部樓層

82M 發表於 2018-10-15 21:43
無咗城市脈搏,咁仲點輸送「血液」到十八區呀?其實城市脈搏個logo應該貼係兩邊車身,全紅咁滯又好似寡咗啲 ...

無論有冇logo之後都係上廣告遮住,有分別咩?

以九巴貼banner嘅質素,情願車身全紅淨色好過有logo但比廣告遮一半唔三唔四,龍運啲車有辦你睇
cktse 發表於 2018-10-15 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-10-15 21:02
車頂無城市脈搏塗裝係咪為咗裝上太陽能板? 估唔到城市脈搏塗裝得約650部巴士, 九巴有冇一款套裝推出係短 ...

塗裝呀嘛?
車皇色算唔算少?
cwsj2003 發表於 2018-10-15 22:37 | 顯示全部樓層
呢種塗裝一睇已經覺得係為了方便上廣告
將車頂城市脈搏搬落車身兩側會好睇啲
82M 發表於 2018-10-15 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2018-10-15 22:12
無論有冇logo之後都係上廣告遮住,有分別咩?

以九巴貼banner嘅質素,情願車身全紅淨色好過有logo但比 ...

咁又係,果時初出批紅車唔夠三個月就上Banner,整到天花龍鳳都無用
3ASV174 發表於 2018-10-15 22:40 | 顯示全部樓層
cktse 發表於 2018-10-15 22:29
塗裝呀嘛?
車皇色算唔算少?

依家個拉花咪無得頂囉,
簡化左,左車身幾乎無野淨色都仲係要跟返條銀線,而呢條仔銀線上 Banner 仍然都係踩住。

當年城巴取消車身兩條白線就係因為廣告踩界,新巴都因為相同原因無翻油既中巴舊車有唔少都因為相同原因拉低左米白色部分,
依家標準色又玩踩界,仲要改到接近無野都仲要留返條線俾廣告責住,真係好鬼叻仔。

坦白講,一開始城市脈搏概念唔錯亦真係靚仔,但底色太搶一上廣告已經出事,
依家醜化版真係無眼睇。點解同一款靚車身 Lothian 可以咁靚仔,一到九巴手就只能用一個數字形容。
如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV3-JE1672 發表於 2018-10-15 23:06 | 顯示全部樓層
HW8373 發表於 2018-10-15 21:38
Gemini 3 主要係上層窗頂個截縮減左
窗底既高度仍然差唔多
睇相都見到一大截座位奶白色部分

無錯,矮窗係有矮窗嘅好處依家日頭搭親 adl 車成列大窗任由陽光射入車廂
明明部車大冷氣都熱到出哂汗真係好無癮

HU6455 發表於 2018-10-16 01:11 | 顯示全部樓層

3ASV3-JE1672 發表於 2018-10-15 23:06
無錯,矮窗係有矮窗嘅好處依家日頭搭親 adl 車成列大窗任由陽光射入車廂
明明部車大冷氣都熱到出哂汗真係 ...

如果咁講, 不如巴士整到好似飛機咁, 一人一細窗, 仲方便上全廣
ctb8107 發表於 2018-10-16 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層
其實第一代紅巴livery靚啲,但唔夾呢款車身,而家咁樣反而相對match啲,不過本身呢個款都唔靚

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
3asv6 + 1 + 1 下面0個位MB9033疑似分身想排隊扣你就繼續.

查看全部評分

JB5571@3B/103 發表於 2018-10-16 04:15 | 顯示全部樓層

期望上牌路線:
K:88,101,215X,603
L:6C,41A,102,234X,934
S:48X,88,兩黑四紅
U:59X
GK3258 發表於 2018-10-16 07:04 來自手機 | 顯示全部樓層

呢個色總算平衡番哂實際需要