hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴app, 又創新猷
開啟左側

九巴app, 又創新猷

toyl 發表於 2018-10-26 12:01 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2018-10-26 10:24
上星期朝早喺銅鑼灣等681去大老山
按到個電話就爛都load唔到ETA
仲要企20分鐘先有車

你果D少事啦!40長荔街特車永遠都唔會有果個站時間,入錯正線搞到後面D站錯晒添...
前日仲勁到美孚2分鐘果時架車已經長荔街轉出長沙灣道
DR1666 發表於 2018-10-26 12:20 | 顯示全部樓層

呢個新猷唔只九巴, 新城都有
啱啱先喺新城 app 被迫睇咗五秒鐘揸兜銀行廣告, 睇廣告時仲要連個交叉都唔顯示, 要撳既就撳「瞭解詳情」啦...

Mueller 發表於 2018-10-26 12:26 | 顯示全部樓層
dydx 發表於 2018-10-26 10:24
上星期朝早喺銅鑼灣等681去大老山
按到個電話就爛都load唔到ETA
仲要企20分鐘先有車

係唔係九巴時段?

係就正常, 安排中呢個問題咁耐都未解決。

顯示錯時段已經有唔少客發覺, 兩家互相話係對家時段, google play store有人鬧九巴新巴打龍通, 不過心水清嘅人都會知係邊間公司app寫流料。

新城app近幾個星期真係令人失望, 一到朝早七點幾, ETA就要load好耐, 而且頻頻出現ETA早過最後更新時間幾分鐘。

不過今朝七點幾嗰陣竟然幾暢順, 巴士離站後ETA就會消失。
JX9097 發表於 2018-10-26 12:44 | 顯示全部樓層

試過無數次喺中環(電車路)上690
明明夜晚應該開10,30,50分
點知架車05分已經轉入電車路
當然, ETA一路都係冇資料(空白)或者安排中

又試過喺銅鑼灣一路都係安排中
架車埋完站都仲未show到時間
其實港島段都行咗一半, 乜都update唔到不如你話冇ETA好過喇

P.S. 依家跟時間表開車同埋整好個ETA真係咁難咩
andrewcyn697 發表於 2018-10-26 16:47 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-10-26 06:36
我唔知係我用得唔夠多定點  啲要倒數幾秒先俾你close既廣告 只在我用wifi情況下見到 用數據時未遇過。。。  ...

我都係咁 我冇話要等5秒既情況 通常一load就可以禁交叉 我接受到
同埋而家新城個APP都係好多廣告 所以唔係淨係九巴係咁
noname617 發表於 2018-10-26 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
andrewcyn697 發表於 2018-10-26 16:47
我都係咁 我冇話要等5秒既情況 通常一load就可以禁交叉 我接受到
同埋而家新城個APP都係好多廣告 所以唔 ...

所以疊埋心水支持第x方,直到政府有方案整合opendata
miklcct 發表於 2018-10-26 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層

而家已經有gfts呢套標準,好似有埋延伸可以支持實時
Mueller 發表於 2018-10-26 22:51 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-10-26 12:44
試過無數次喺中環(電車路)上690
明明夜晚應該開10,30,50分
點知架車05分已經轉入電車路

安排中呢點真係好奇怪, 有時班車開咗幾分鐘就會出到ETA, 有時半個鐘都唔出現。
其實點解會有咁大差異? 有人話車長冇開報站搞到出唔到ETA, 不過以前舊款手動報站巴士行聯營過海線都出到ETA, 似乎唔關事。

疏車聯營線九巴班次到站時間其實可以用新城app點對點搜尋推斷出嚟, 佢考慮埋九巴班次開車時間, 同埋會寫預計幾點到達某一個站, 咁就可以推斷我要幾點前去到個巴士站等車。不過佢唔係基於實時班次資料, 臨時改開車時間或者收車嘅話, 呢個方法就唔work。

P.S. 今晚22:10至22:55 690線中環去將軍澳九巴時段又係一班車 ge ETA都冇, 應該已經開咗3班車。
noname617 發表於 2018-10-26 22:54 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2018-10-26 22:51
安排中呢點真係好奇怪, 有時班車開咗幾分鐘就會出到ETA, 有時半個鐘都唔出現。
其實點解會有咁大差異? 有 ...

九巴eta個安排中,一直最疑惑睇住佢開車都仲可以安排中先神奇,某版友曾經質疑話佢無開報站姐,幾盲撐九巴。
咩年代啊!早人對家兩年完成ETa,特別活動散場永無ETA,睇住你開車都仲可以安排中
238X 發表於 2018-10-27 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-10-26 10:13
如果要講「公平」
咁理論上唔應該有廣告
因為票務條數整體係賺嘅

唔講其他,「下班巴士幾時到」急切性應該比天氣 / 風球更高。