hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港珠澳大橋穿梭金巴司機直踩13小時,超人體極限,好易瞌 ...
開啟左側

[報刊新聞] 港珠澳大橋穿梭金巴司機直踩13小時,超人體極限,好易瞌眼瞓

樓主| RE508@41 發表於 2018-10-30 07:15 來自手機 | 顯示全部樓層

WHYB630 發表於 2018-10-30 03:40
單雙層比例應該要掉轉先啱,20部單層用嚟做通宵咪算囉

買單層可能係貪佢載客量少,得30人,唔會迫爆行李架(?)
053h4 發表於 2018-10-30 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2018-10-30 12:23 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-10-30 09:50
港澳線似乎係唔請得內地司機。
而皇巴好直巴好,政府對要請幾多香港人無咩要求。

老實講,我都認為應該保住本地人飯碗,不過成條橋個做法安排跟晒大陸,有朝一日全大陸司機真係唔奇,梳打埠只要阿爺出聲,即刻遵命啦,佢哋本地巴人手仲緊啲添。

不過有報導話單層車載約40雙層80?真唔真呀?之後大陸日日定時嚟個千人團,真係即時冧檔了,剩係廣東人口,一半人嚟睇大橋一次,個量真係不得了,都唔好講話其餘十幾億人民,難怪不斷加口岸,究竟香港仲可以容納到幾多遊客落嚟?睇嚟城記長勝都要考慮買批新車了。唔係,蓮塘開埋,九記都要諗埋。
053h4 發表於 2018-10-30 12:31 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
PB602 發表於 2018-10-30 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
所以小弟之前建議大橋安裝Guided Busway,成本低,操作靈活,又可以增加行車安全。只要將大橋快線安裝導引軌,穿梭巴或過境巴安裝伸縮式側輪即可。因有導軌保護,最高車速可以提高至100-120kph。
kei_hk 發表於 2018-10-30 12:44 | 顯示全部樓層

del

solomon 發表於 2018-10-30 12:53 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-10-30 12:31
其實香港公司肯定會請香港人, 其實而家大陸A1牌好難考, 所以大陸長途巴士司機唔夠人人工唔低, 所以有傳話 ...

梳打埠個問題,確實係政府結構性嘅,從來無改善過,有能力而有正氣嘅唔會留得住!吹屎眼點會留人阻佢發達吖,結果齊齊搵水,順便派錢塞住市民口,民生建設都係做樣,其實梳打埠有幾大?認真做好點好搞唔惦?

我都認同港澳人流唔會大增,只會穩定上揚,不過大媽旅行團就真係算唔到,突然每日千人團港澳聯遊,一樣玩死,千萬人口動一動都非同小可。

至於港澳航線,唯有寄望船公司自己好運,或者真係個餅大咗,仲可以吊住條命。
kei_hk 發表於 2018-10-30 12:55 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2018-10-29 22:54
買100部單層scania真係最唔明智之舉

應該係怕大風日子﹐雙層車唔出得﹐所以單層車一定要預多。

出到珠江口﹐風力影響係大過青馬/昂船洲/汀九大橋的。

而亦有資料反映﹐受強風影響的日子﹐亦會多過香港要封青馬/昂船洲/汀九的日子數目。

其實好應該考慮在特別人多的日子增設企位(單層車)﹐供願意企的乘客提供另一條隊﹐減少等車時間。

JCTK 發表於 2018-10-30 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-10-30 12:55
應該係怕大風日子﹐雙層車唔出得﹐所以單層車一定要預多。

咁好似買15m低地台單層車好過買旅遊巴
JCTK 發表於 2018-10-30 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2018-10-30 00:32
港珠澳橋日頭渣車真係好易訓著

直情可以半發夢咁揸唔太傷神.
不過大風時就會好辛苦