hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有區議員要求嶼巴路線 B6 繞經逸東邨
開啟左側

[路線消息] 有區議員要求嶼巴路線 B6 繞經逸東邨

jaclam 發表於 2018-11-11 16:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有區議員要求 B6 繞經松仁路,並且改停東涌臨時巴士總站。

資料來源:https://www.districtcouncils.gov ... /TTC_2018_73_TC.pdf

B6 本身有停逸東邨外圍,往大橋方向入松仁路無乜必要,反而往滿東邨方向可以研究入一入,仲可以利用剩餘能力幫手減輕 38 壓力。

同埋本身南大嶼山個巴士總站逢假日都會大排長龍,改停嗰到似乎問題會仲嚴重,更加多人逼埋一齊排隊。而家東涌站 S64 往機場方向嘅站位經已封咗嚟畀 B6 排隊,長龍應該可以得到初步紓緩,未必有逼切需要改站。
躺在你學校的操場看星空
PZ8988 發表於 2018-11-11 17:11 | 顯示全部樓層

不如將B4延長入去咪得囉,不停東涌市中心
長遠去埋逸東
99MAN 發表於 2018-11-11 18:10 | 顯示全部樓層
拉901會更好,901本身就唔夠客。
E21A 發表於 2018-11-11 19:50 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-11-11 18:10
拉901會更好,901本身就唔夠客。

都唔順路,一個東一個西點兜?
ADS@81K 發表於 2018-11-12 00:54 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2018-11-11 19:50
都唔順路,一個東一個西點兜?

都唔係唔得嘅

口岸-民航處-航膳區-東涌北-逸東
可以滿足到逸東要求
如果嶼巴唔想做滿東咪縮B6番東涌站
等901做埋佢嗰份
跟手加個民航處至滿東雙向分段

滿足晒滿東出航膳區,逸滿東/東涌北出民航處
反正本身呢啲客源就服務不足甚至冇綫做
只要東涌市中心唔擺站嘅
龍運城巴好難嘈
再做埋滿逸東/東涌北入口岸
但應該會令到901不務正業
分分鐘繁時拆綫各自做逸滿東同東涌北都仲得

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +4 收起 理由
99MAN + 1 + 4 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| jaclam 發表於 2018-11-12 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2018-11-12 00:54
都唔係唔得嘅

小巴牌有限數
要開線就要入新車
要入新車就要買牌
唔係件容易嘅事
呢個亦都係小巴營運商鍾意借提升服務嘅名義去開村巴線

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 終於有人記得 901 係浪費小巴牌.

查看全部評分

ryumew 發表於 2018-11-12 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層

都唔係唔得嘅

搵嶼巴34變902埋得囉,反正都係冠忠的
拾顓豭 發表於 2018-11-12 07:50 來自手機 | 顯示全部樓層
相信最終 B6 都係回程兜一兜入北大嶼山醫院個站當交功課, 事實你滿東個站太唔湯唔水, 過馬路返逸東係麻煩。不過改動上應該唔會加任何分段...
N38 發表於 2018-11-12 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層
其實轉做循環線可唔可行呢?即口岸開到滿東做循環點,兜一次松仁路滿足晒所有願望。
E21A 發表於 2018-11-12 08:26 | 顯示全部樓層

都唔係唔得嘅

開咗頭就好難收得返,一陣東涌北又吵點解去程遠咗,逸東又吵回程耐咗
而且B6要靠裕東路泊車