hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀光巴被控無牌經營食肆遭罰款
開啟左側

[報刊新聞] 觀光巴被控無牌經營食肆遭罰款

053h4 發表於 2018-12-11 18:36 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hkaiw 發表於 2018-12-11 18:36 | 顯示全部樓層
兩輛可讓一般市民租用的觀光電車、一輛只供會員租用的 Circus Tram,以及5年前的 Detour 藝術活動中的餐車,都是由公司或機構方面安排食物及飲品,換言之也有機會被檢控是無牌食肆。
喵...
053h4 發表於 2018-12-11 18:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Charon1999 發表於 2018-12-11 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層

公司都好醒目,識得用呢個方法
可惜衰咗樣嘢,就係巴士公司入面嘅員工拎食物上去比乘客。

如果要避開樣嘢嘅話,其實都唔係冇辦法嘅。既然製造食品嘅係一間食品公司,咁只需要將一名員工轉為食品公司嘅員工,以食品公司員工嘅身份運同派食物比佢哋,即係成件事只係依間食品公司親自將一啲食物送到一個流動嘅巴士上面作為場所派發比車廂入面嘅乘客享用,咁就唔屬於犯法。

再玩大啲,可以喺接送嘅位嗰度叫乘客親自落去取餐再上返去,咁嘅話就只係乘客喺食品公司職員手中領取外賣返回車廂。

你有張良計,我有過牆梯。政府可以繼續玩㗎,反正大家都一樣有辦法可以繼續避開條條例。

Charon1999 發表於 2018-12-11 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-11 18:37
只限會員可以唔洗領牌?

冇得咁樣

就算你公司租咗個場地去搞週年晚慶都好,嗰個地方都一定要有經營餐廳嘅牌照先至可以比你提供熱食,如果要喺入面煮食嘅話要申請埋廚房相關嘅牌照,仲要再細分有火定冇火,如果有火嘅話,要再喺早少少嘅時間比消防處上嚟檢查防火設施,之後先可以再申請。如果要搞抽獎嘅話,係屬於賭博,所以要申請牌照。

好聽啲就係全方位保障市民安全,難聽啲就諸多製肘。

咁當然啦,其實又唔算話特別難嘅。你可以乖乖哋申請曬所有牌照,咁就冇問題。又或者將所有會蝕漏風聲嘅人殺曬,咁都冇問題。咁或者另一個方案,就係走灰色地帶。例如如果你只係叫外賣上去一個地方,只要製造食品嘅公司嘅職員親手將呢件嘢直接交到客戶手上,咁就可以免除食肆牌照。
Charon1999 發表於 2018-12-11 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-11 18:09
無記錯,當日係大快活車外派早餐,大快活係有牌

個重點就係因為大快活職員親自將食品送到顧客手上,而顧客只係喺巴士上面作為一個場所去享用佢外賣嘅食物,咁所以城巴只係提供咗個場地。
亦即係話,佢上面嘅做法同乘客喺街買個美心嘅外賣盒拎上車上面食係無差別嘅,只係外賣嘅地方喺巴士站,而法例上都冇規定唔可以送外賣去巴士站。你可以理解為當時只係巴士公司以公司名義,向大快活訂購一定數目嘅外賣,送到去巴士站上面贈送予乘客

依家最大嘅問題就係有職員以巴士公司員工嘅身份,接觸咗個飯盒再將佢轉交比人,咁佢就變咗係一個食肆。

所以要解決呢個問題,一係個員工係屬於食品公司嘅人,一係食品公司直接將依個外賣比到市民嘅手中。

053h4 發表於 2018-12-11 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

hkaiw 發表於 2018-12-11 19:19 | 顯示全部樓層
在電車公司官方所見電車派對中個人租用是要自行購買食物及飲品,公司的私人派對就可以由電車公司代購食物及飲品。
喵...
PB602 發表於 2018-12-11 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層
如果今次單新聞係有人幫襯完水晶巴士後食物中毒痾到七彩,之後俾人揭發原來無牌經營,而車上儲存食物嘅空間有衛生問題,到時唔知各位板友又會唔會批評食環署辦事不力呢。
PoohPoohJoe 發表於 2018-12-11 21:43 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2018-12-11 20:51
如果今次單新聞係有人幫襯完水晶巴士後食物中毒痾到七彩,之後俾人揭發原來無牌經營,而車上儲存食物嘅空間 ...

個問題係
巴士方面查詢牌照既時候
食環署話架車係流動處所
佢地管唔到
但轉過頭又可以告到你無牌
咁係咪矛盾呢?
根本已經唔係會唔會食物中毒既責任問題
而係根本無方法俾人去申請牌照