hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士滿座飛站 肥哥嬲豬肉臂擋車
開啟左側

[報刊新聞] 巴士滿座飛站 肥哥嬲豬肉臂擋車

E351 發表於 2018-12-17 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前日(15日)張小姐同朋友去西貢遊山玩水,下晝5點搭巴士回程,當時好多人搭巴士,巴士好快滿座。其間懷疑巴士飛站引起等車嘅人不滿,有兩個男人竟然走出馬路,喺巴士前面攔路,車長無奈報警。擾攘咗半個鐘,警察嚟到嘅時候嗰兩個男人已經走咗。張小姐認為攔巴士行為野蠻,「用人身安全威脅其他人,好自私!」

兩名男子站在巴士前攔路,其間念念有詞,舉起手機拍照。讀者提供圖片

擾攘半小時

張小姐前日下晝5點喺黃石碼頭搭94號巴士出返西貢巿中心,去到大網仔路近仁義路嗰陣巴士突然停低咗,坐喺上層中間位置嘅張小姐初時以為塞車,但之後聽到坐車頭嘅乘客議論紛紛,於是走上去睇吓乜事,見到兩個男人企咗喺巴士前面攔住巴士,不停同車長講嘢,但聽唔清楚佢講乜,似乎係投訴巴士飛站,車長已經安撫佢哋話後面好快有車嚟,但對方唔理,繼續念念有詞,又攞手機出嚟影架巴士。

38歲陳姓車長惟有報警,話有兩個男人放咗啲嘢喺巴士前面,阻住去路。其間,張小姐形容現場交通受影響,後面嘅車要逆線抽頭,有車響按,有啲混亂。擾攘咗半個鐘,後面有巴士埋站,嗰兩個男人就唔見咗,相信上咗後面架巴士。警察嚟到搵唔到嗰兩個男人,將案件列作糾紛處理。

張小姐坐嘅巴士終於可以開車,佢話巴士唔係專登飛站,就算埋站都上唔到客,攔住架巴士實在真係好野蠻。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181217/20570593

第一次去西貢玩?
假期人多會飛站是常識吧
Neutroginger 發表於 2018-12-18 02:36 | 顯示全部樓層
報左差館, 後車成半個鐘先到
竟然比兩條友搭巴屎走左
香港警察都係食.... 既
咁打999 做乜呀?
AVW28 發表於 2018-12-18 07:49 | 顯示全部樓層
有無車既車cam影到先?
有既話應該可以拉到人。
警察做野啦!
LL3850
miklcct 發表於 2018-12-18 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

都話香港應該廢除客滿飛站條款,學外國咁,架車幾爆都要開門上客(而家現代嘅巴士底盤根本已經唔會出現上到負荷唔到嘅情況)。尤其係呢啲郊區,94巴士要成40分鐘先一班,51甚至要1個鐘一班重要係獨市,上唔到車等同被困荒山野嶺。我早前去俄羅斯旅遊,喺夏天嘅週末搭部由市中心去海灘嘅市郊巴士,一個鐘一班車。喺市中心頭幾個站已經看似上滿(我市區第二站上車已經要企閘口),不過之後佢真係可以喺沿線郊區站站停繼續俾人上,而中途無人落過車。
lsc04d11 發表於 2018-12-18 08:46 | 顯示全部樓層
我見到肥哥嬲  豬肉臂  擋車
最重要係入面啲客有冇肯企入啲,係咪真係通道都企滿?
巴士的膠 發表於 2018-12-18 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-12-18 08:46
我見到肥哥嬲  豬肉臂  擋車
最重要係入面啲客有冇肯企入啲,係咪真係通道都企滿? ...

唔清楚當時情況係點,但近年的確唔少車長假頂閘就飛站,甚至更過分嘅,有車假頂閘,落客後無叫人行入去已經急急腳開走。
JC8385 發表於 2018-12-18 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層

其實有時所謂滿都係假頂閘,94呢D又要咁鬼疏,又唔係真係可以一面倒怪晒呀豬肉臂
leungky0528 發表於 2018-12-18 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2018-12-18 09:56
其實有時所謂滿都係假頂閘,94呢D又要咁鬼疏,又唔係真係可以一面倒怪晒呀豬肉臂 ...

頂閘真假未有證據知
但塞死道路同打亂既有班次已成事實
唔怪得人地家下一面倒咁追捕佢
DIH 發表於 2018-12-18 10:45 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-12-18 09:10
唔清楚當時情況係點,但近年的確唔少車長假頂閘就飛站,甚至更過分嘅,有車假頂閘,落客後無叫人行入去已 ...

叫多兩次都係成堆石柱咁,畀着我都留返啖氣暖肚啦。

該兩位仁兄都去到仁義路,唔係北潭凹那種鳥不生蛋的地方,等唔到車咪call的士囉,綠的出西貢都唔貴,每日大把人返工返學上唔到巴士啦。
流星☆雨 發表於 2018-12-18 12:28 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2018-12-18 10:45
叫多兩次都係成堆石柱咁,畀着我都留返啖氣暖肚啦。

該兩位仁兄都去到仁義路,唔係北潭凹那種鳥不生蛋的 ...

如果叫咗唔郁,車長應停止行車
趕客路上 理_得你