hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組隧巴 606 671 (606X 全日)
開啟左側

建議重組隧巴 606 671 (606X 全日)

brianso198 發表於 2019-1-4 20:52 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-1-3 23:55
唉﹗加乜線都係影響交通流量啦﹗借口啫。
606最兜係行耀東,反而我覺得鰂魚涌同太古城可保留,耀東cut唔 ...

唔行耀東, 行筲箕灣道都仲要兜太古鰂魚涌,
我唔見得架車會快幾多...

而家613由筲箕灣去東隧口時間係同606A由耀東去東隧口時間幾乎一樣,
原來唔行耀東可以解決606慢既問題既...

樓主個建議, 我覺得有野要考慮,
不過初步都唔太反對個建議~

671我覺得條線唔係難郁,
我怕彩雲想要哂606,671...

雖然客真係唔多但確實係有客由耀東/柴小坐去彩雲...

ricky 發表於 2019-1-4 21:48 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2019-1-4 20:52

俾晒兩條線擺彩雲都無位。重組後,彩雲至灣仔中環交通又點解決呢?
前荃葵青區居民
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-5 00:10 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-4 09:46
當你今次解決到彩雲至銅鑼灣的交通問題,但佢地再要求去埋灣仔至上環,好似111咁行,咁你又點解決先?

6 ...

咁上面都講左唔止一次,只能拉現有路線,但去灣仔至中環既現有路線又因為營運考慮
而無一條有機會拉上去,呢個問題暫時無得搞

當然,如果只係兩繁開幾班車,唔使考慮去到對面總站後要遷就返時段安排開返回程,咁都或者可以既,
但全日真係免問

fb.com/scientisthk2usa/
ricky 發表於 2019-1-5 17:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-1-5 00:10
咁上面都講左唔止一次,只能拉現有路線,但去灣仔至中環既現有路線又因為營運考慮
而無一條有機會拉上去, ...

首先開111P回程吧﹗
前荃葵青區居民
LAK2 發表於 2019-1-5 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
與其拉111/115去彩雲,不如拉113
順手改埋來回行亞皆老街/露明道 (你懂的)
全日30分鐘一班,港島一野縮到金鐘
騰出既車夠你做好多野,例如101X/913
(以上純屬8+1up, 勿太認真)

至於606/671對調九龍總站
個人無意見,但建議樓主無謂對牛彈琴
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-6 00:09 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2019-1-4 20:52
樓主個建議, 我覺得有野要考慮,
不過初步都唔太反對個建議~

我反而有興趣想知師兄你會有咩考慮

ViviTse 發表於 2019-1-6 02:20 | 顯示全部樓層

有冇可能用619雙向做埋九龍灣? (加停安基/牛頭角總站)
然後671畀彩雲?
brianso198 發表於 2019-1-6 08:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-6 00:09
我反而有興趣想知師兄你會有咩考慮

1. 主要考慮606A經太古鰂魚涌既班次是否足夠,
兩班個人而言其實唔多夠...
雖然606改完606A之後客量無好大明顯變化又確係事實...

2. 下繁我覺得唔係唔值得開幾班車由鰂魚涌太古去東九龍, (反方向都係)

不過車從何來就真係要度度...

往九龍定線都仲可以靠原本下繁無車既樂華、淘大、四彩,

但問題係往港島做九龍灣點做係一個問題...

3. 經西灣河版606係筲箕灣一帶要執執定線,

(入一入筲箕灣總站, 出左總站唔學102/110等線轉出筲箕灣道, 提早一個街口轉右再轉左上耀東)
好處係筲箕灣總站班客同樣地搭哂606/606X...

樓主| S3BL100 發表於 2019-1-7 01:16 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2019-1-6 08:37
1. 主要考慮606A經太古鰂魚涌既班次是否足夠,
兩班個人而言其實唔多夠...
雖然606改完606A之後客量無好大 ...

1.
我寫呢個建議既時候,係有諗過 606A 彩雲/三彩/樂華過港島朝早開四班,
奈何正線同 X 線上繁由港島過九龍,時段已經近乎相反。
除非我 cut 左班鑽石山往藍灣 0700 606,城巴再執過柯打,否則暫時無其他方法做

但兩班 606A 應該已經食晒過鰂魚涌返工最高峰時段,有能力做到大部分彩雲三彩樂華客

2.
至於下繁過九龍,因為兩條線都比非繁預多左時間行,
加上過港島會開密過 30 分一班,所以暫時都係無方法做。
但如果搵到車既話,跟今日 606A 過觀塘迴旋處後,經樂華、三彩返彩雲,
的確係相當合理既定線。

當然,今日本身係無三彩同樂華回程

一係就 606 606X 下繁其中一條唔開過九龍,或者跌落 60 分一班,改做呢條 606A。
但要留意 606A 下繁過九龍,值得做既時間都係城巴時段,
九巴專心做下繁黃金時段過港島啦,係唔知城巴點諗

下繁過港島,不如 608 宏通街加站,停多支燈再上橋仲好。
608 仲有剩餘運力,食九龍灣放工返鰂魚涌太古既乘客,606 專心吸引西灣河打後回流

3.
呢點無意見

樓主| S3BL100 發表於 2019-1-7 01:17 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-1-6 02:20
有冇可能用619雙向做埋九龍灣? (加停安基/牛頭角總站)
然後671畀彩雲?

其實而家 619 去程已經停緊安基苑,回程振華苑距離牛頭角總站亦只係 1-2 分鐘腳程