hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴考慮微調W1服務
開啟左側

[小道消息] 城巴考慮微調W1服務

mrm23 發表於 2019-1-20 22:29 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-20 20:39
減到同九巴W2/W3一樣20分鐘一班就合理。

本身條線成本高都係因為班次過多營運時間太長。本身就無需要開咁 ...

唔係喎,當初閣下明明話呢條線會好好客架喎。
直頭應該加班啦。

正回︰
W1 死因係隧道費
每班車平均冇 30人的話根本冇數為,
就算政府補貼隧道費,條數都係響未來加價個帳目到扣,
跟本唔會有著數。

而且響高鐵站出中環,隔離有大大條東涌線,
三分鐘鐵已經到香港站
就算真係要出金鐘站的話,巴士站個站位一樣要行 / 上落樓梯,
對比鐵路根本完全冇優勢。

前排試過幾次搭佢落金鐘,平均都要 25-30 分鐘,
同鐵比其實跟本冇任何優勢。
mrm23 發表於 2019-1-20 22:34 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-1-20 09:16
加停西隧口比較有用

加停西隧口即係倒自己米...
053h4 發表於 2019-1-20 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2019-1-20 22:29
唔係喎,當初閣下明明話呢條線會好好客架喎。
直頭應該加班啦。

W1客量係升緊,因為越離越多人知。
重有,未開我就認為要跟直巴港島咁派站

港鐵唔教人坐巴士,只教人坐的士唯有等口碑啦。
053h4 發表於 2019-1-20 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2019-1-20 22:34
加停西隧口即係倒自己米...

西隧口得城巴做中上環?重有,你講到有大大條東涌線,西隧口應該無人上先啱,但其實有客上wor

特別係假日有人文化區出離去等巴士,有咩理由西隧口唔停?

而家係站內完全無宣傳下有客靠地圖APP自己摸去搭W1, 都幾反映呢條線無理由咁少人。
S3BL343@66 發表於 2019-1-20 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-20 22:39

W1 客量升緊?升左幾多%啊?請問資料來源係邊?
3ASV174 發表於 2019-1-20 23:11 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-1-20 20:38
西九站冇914過海

踢 914 入去轉個圈囉,反正依家兜渡船角都唔見得順路。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ccicoltd 發表於 2019-1-20 23:12 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2019-1-20 22:55
W1 客量升緊?升左幾多%啊?請問資料來源係邊?

前面說一站上十多人嘛,那就是單位數變雙位數,升幅是以倍數計
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
mrm23 發表於 2019-1-20 23:33 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-20 22:43
西隧口得城巴做中上環?重有,你講到有大大條東涌線,西隧口應該無人上先啱,但其實有客上wor

特別係假 ...

西隧口轉車班友有幾多係高鐵站行過黎呀?
除左雅翔道落車/西隧口轉車客,有幾多人會行去西隧口轉車呀?
西隧口等車落中環/金鐘,平均一班車有幾多人呀?
自己早繁多 D 去西隧口行下啦。

就算有 W1 停西隧口,跟本就係塘水滾塘魚,唔會為城記帶黎任何新增客源。

mrm23 發表於 2019-1-20 23:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-20 22:39

自己得閒多 D 去睇下啦,日日傍晚都見四五個人一班車過西隧呀。

每班車連司機最少蝕三舊水呀。
S3BL343@66 發表於 2019-1-20 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2019-1-20 23:12
前面說一站上十多人嘛,那就是單位數變雙位數,升幅是以倍數計

日日經西隧番工都見到W1有一班過10人
不過版友最鍾意一班定生死,見到一班948少人坐就批死人地無客,見到一班W1過10人(都唔知真定假)就話人地有得做