hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020 RPP載客率數據
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020 RPP載客率數據

樓主| castanopsis 發表於 2019-2-7 09:57 | 顯示全部樓層

ATE32KZ9147 發表於 2019-2-6 14:10
其實有啲線客量樓主計少咗,因為係RPP文件裏面,每個方向嘅客量都用一個獨立嘅表列
而且某啲線, e.g. 930X,97 ...

A20個數,雖然望落低,但你除返開其實係合理
條線兩邊加埋,一日共開30個班次,一日475人,即平均每班16人
考慮到條線最繁忙一小時載客率(最多人既一班車),都只係得36%(用flyer載客量129人計,即46人)
拉勻非繁逆向載空氣班次,得出平均16人,唔算太過分
kay 發表於 2019-2-7 12:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-2-7 09:49
我只係按字面去解讀
但我都好懷疑930X個數打錯,930X橫睇掂睇總客量都無可能低過692

呢d野無得懷疑,因為呢d數出得街,係唔錯得

以前無數據,鍵盤戰士一味唱好
人地走去數客就話人地唔準

呢個數字還了一部份人既清白

其實自從西港島線通車開始
忽然有班人質疑運輸署d數唔準

成日話有人報細數

搬龍門始終有盡頭

運輸署見招拆招,一句話搵人做專業統計,已經駁無可駁

其實近年新派過海線,除左948,978係見得下人
其餘個d真心講我唔覺好過692
如果呢堆線生存到,我又反問692係咪應該開返半日服務
世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2019-2-7 12:46 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-2-7 12:36

930X 係有930, 930A, 934 爭緊客, 692 係無其他相同過海線爭客,
演譯數據要小心D好。

同埋, 那D線生存到等於692 一定生存到? 這是什麼的邏輯?

053h4 發表於 2019-2-7 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層

930X個數有90%機會係上年4月做,半日來講未到3000人都唔奇。
Ricky403 發表於 2019-2-7 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
930X新增時段客量唔算好
之前睇過平日下午五點幾,當荃灣西站已經開始人頭湧湧嗰陣,佢載得嗰十幾人埋橫窩仔街站,上<2人
呢個載客率,相信如果出現喺一堆站友針對嘅舊線身上,肯定比人嘈減班取消

所謂數據講到尾,只係用作支持運豬去搞改動
當中有冇特登揀啲偏離客量高峰嘅時段觀察,真係得巴士公司同運豬自己知
甚至有時數據唔靚,就搬「提升吸引力」為由繼續倒車加強服務
龍門係任佢搬

而區議會就好多時未必睇數據,夠強硬,一樣可以將一啲有有利數據支持嘅方案拉倒
Ricky403 發表於 2019-2-7 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-2-7 12:36

692巴士公司無心去搶市佔
將荃/安達臣/荃灣港島/北區港島有
所以資源就會由呢啲無心搶市佔嘅路線抽走,隊哂比呢啲攞黎「搶市佔」嘅路線

當然,有啲路線而家都無咁有心做
88同290出到黎收得偏平,唔夠多水,於是過一排就慢慢做差咗

運豬而家似乎都開始諗計對付,包括但不限於將條線劃到非繁好難夠客
你地鍾意爭客咪爭飽佢
例如而家608運緊凳......
不過荃灣港島東招標用呢個走線,似乎比咗九巴後路
leo_ku 發表於 2019-2-7 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-2-7 14:13
930X新增時段客量唔算好
之前睇過平日下午五點幾,當荃灣西站已經開始人頭湧湧嗰陣,佢載得嗰十幾人埋橫窩 ...

930x幾時入左西站同停橫窩仔街呀?
kay 發表於 2019-2-7 14:36 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-2-7 12:46
930X 係有930, 930A, 934 爭緊客, 692 係無其他相同過海線爭客,
演譯數據要小心D好。

爭客又點先?如果爭客係其中一個理由
你應該提出整合路線

不過當930x條數都係咁
可能加埋934,936先有機會最追平930一日客量

鬥氣唔係問題,但鬥得太肉酸,凡事有盡頭

好似934 936,開半日後都唔再係路線計劃提出全日

咁想點?
世界很簡單 人類很複雜
JU2541 發表於 2019-2-7 14:47 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-2-7 14:36
爭客又點先?如果爭客係其中一個理由
你應該提出整合路線

你要睇 930x 成唔成功
係要將部份 930 既載客量加埋一齊

其實會有部份客見到 930X 走左就會上 930
又事實咁講....有批人會話 ETA 會令乘客會揀車搭
但事實係冇

葵芳已經冇以前咁多客
客源多左響荃灣

某版友成日包裝金色果間係大贏家
係正義果個
荃葵青區好多人都會話唔係

人一九,腦便殘
JU2541 發表於 2019-2-7 14:48 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-2-7 14:24
930x幾時入左西站同停橫窩仔街呀?

人地捧緊某某永遠係贏家
唔好篤爆人好冇

人一九,腦便殘