hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 頭先見樓下佈告板關於九巴284線
返回列表 發新帖
開啟左側

頭先見樓下佈告板關於九巴284線

dicksonboy 發表於 2006-7-1 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-6-30 05:54 發表

香港d巴士車費其實真係唔貴law...
你要人地有返咁上下服務質數, 你點都應該俾返多少profit人地吧?!
而且, natural monopoly有 supernormal profit就預左的啦,
就算係regulated, 都唔可能做到perfect comp ...

u are right~ bus fare in Hk is not expensive at all.
but u should consider how many people are riding buses every day
riders share the fix cost, so more the riders, lower the fix cost per rider
thats part of the reasons why the fare is relatively low compare to other areas
also KMB is one of the most profitable transit companies in the world.
238X 發表於 2006-7-1 00:56 | 顯示全部樓層

你要人地有返咁上下服務質數, 你點都應該俾返多少profit人地吧?!
而且, natural monopoly有 supernormal profit就預左的啦,
就算係regulated, 都唔可能做到perfect comp ...

nat 乜鬼 ural monopoly?
九巴個專利係七十幾年前比既,早已過時。

而家應該睇下 10 分鐘係繁時定非繁時班次。

睇個樣,聽日真係要嗌埋「打倒九巴」
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Wright---AVW16 發表於 2006-7-1 07:07 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-7-1 00:56 發表
睇個樣,聽日真係要嗌埋「打倒九巴」

都好呀,九巴咁不思進取

原帖由 es2559 於 2006-6-29 23:04 發表
減班,唯一個理由可能係個掉頭位唔可以容納2部車同時掉頭?
不過我樓下已發起簽名反對呢個提議.

佢搞成咁你大可以唔搭,我呢個濱景人早以棄284落沙中,出出面(大涌橋路)搭299/67K/810。But,你要知道碧濤對外交通缺乏,比條線佢地都好呀!從呢件事件,我覺得人真係自私
PSKYeung 發表於 2006-7-1 07:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2006-7-1 07:07 發表
佢搞成咁你大可以唔搭,我呢個濱景人早以棄284落沙中,出出面(大涌橋路)搭299/67K/810。But,你要知道碧濤對外交通缺乏,比條線佢地都好呀!從呢件事件,我覺得人真係自私

不過如果佢地只係反對加價同減班就好正常囉。
愛國不等於愛(共產)黨
1320 發表於 2006-7-1 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 PSKYeung 於 2006-7-1 07:27 發表

不過如果佢地只係反對加價同減班就好正常囉。

無錯!

理論上食多左客, 有乜理由加價減班........

實際上九巴咁搞, 只令到自己蝕水更深
The Designer
KY9143 發表於 2006-7-1 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2006-7-1 07:07 發表

都好呀,九巴咁不思進取

佢延長少少...
絕對不成問題...
(雖然我都覺得冇需要延長...
唔該行過去..)
但係...
你用呢一段路仔黎屈人三個半...
只會引起更多人反感...
呢個係事實...
Beautiful Fighters
JC3987 發表於 2006-7-2 01:50 | 顯示全部樓層

想問你有冇比較過, 其他物價同香港相近, 公交同樣地發達的城市,
香港巴士車費水平如何?

在下到過的一些城市搭巴士的經驗如下:
以台北為例, 每一段票 NT$15, 不到四元港幣,
中短程線全程收一段票, 長途線分兩段 (搭半程 NT$15, 全程 NT$30),
其實一段票已經搭到好遠好遠.
就算搭高速公路客運過基隆都係 NT$40, 十元港幣咁上下.

新加坡就用 farescale 計, 價錢表面上同香港差唔多,
例如 3.2km 以下 (同九巴 284 咁距離) S$0.64 (HK$3.2),
之後再一級級上, 例如 14 km 左右就 S$1.25 (HK$6.2)
不過人地係計實際搭車距離, 好均真, 所以實質上都係平過香港.
Wright---AVW16 發表於 2006-7-2 06:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-7-1 12:13 發表
(雖然我都覺得冇需要延長...
唔該行過去..)

但係香港人「懶得行」嘛!
KY9143 發表於 2006-7-2 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2006-7-2 06:44 發表

但係香港人「懶得行」嘛!

懶行不成理由..

而且最重要係...
唔係話唔容許佢地懶,(至起碼行唔行大家意見都會不同)
只係我對巴士公司既做法抱反對態度而已..

Beautiful Fighters
Citybus 發表於 2006-7-3 13:01 | 顯示全部樓層

If 284 only changed to circular, 碧濤花園 residents can walk from 翠湖花園
it would be much shorter. Therefore it need not via 碧濤花園 and U-turn

Also, frequency must keep around 5 min during rush hour and the fare must retain $3.1