hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城或再申請加價
開啟左側

[報刊新聞] 新城或再申請加價

ky927 發表於 2019-2-28 13:24 | 顯示全部樓層

我無加10年,我申請一次加價你批左年半?!咁我唔同你慳啦,你係咪都要批咁耐,我咪係咁入囉,橫掂你都有權唔批 XDDDDDDD
053h4 發表於 2019-2-28 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層
8320SH3957 發表於 2019-2-28 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2019-2-28 09:53
新城係改善甩班嘅情況前最好唔比加
見有人講592我又講下
我就當城記收左592,咁香隧塞車就回唔到架啦,你放30 ...

入到嚟唔止得啖笑 嚇一跳 而且嚇到標尿

冇錯76 95 97A係霉到貼地

不過如果某板友堅持話呢三條線蝕到冇客可以取消而590可以留低真係同佢講多兩句都嘥氣

小弟住鴨島 平日都有機會唔同時間出街

據小弟觀察 590係除咗上繁叫做坐滿窗口之外其他時間都係W1級客量 講緊嘅係個位數字 夜晚見到出中環嘅得一個客甚至臨入隧道之前一個客都冇 下繁少則十幾個多則半車滿
某板友之前喺590縮時90兜海怡個po口口聲聲話柴小唔會加車加時畀90兜海怡因為90蝕得勁過590 咪講笑啦590非繁班班唔過十人油錢都未必夠畀喎

76就朝早返學時間業漁大廈已經令一部單層頂閘 咁啱今日下繁五點幾坐佢出皇后大道東 黃泥涌水塘同司徒拔道大把地盤工上車 派中架E400都坐滿下層企十幾廿人 仲未計坐上層 當然你會話下繁得五六十人 上繁頂閘只係單層巴士客量 但唔好唔記得南風道得41A 佛系小巴5號同呢條76 而且下繁司徒拔道上76比坐26號小巴出銅鑼灣容易上車

至於95 取消嘅話你叫利南班人坐咩?$11.9嘅671定$48嘅A10?再者佢非繁客量低極有個限度 不下幾次見過94A仲少人過佢 上繁直頭係西邨出香港仔 95C 595以外嘅救命線(雖然疏) 不過一定有位坐 起碼半車出香港仔

至於話南區太多車 倒不如睇下柴小公司過份優待8P 112好過 當2X可以人貼人黐玻璃 8P仲可以不停有正班同崇光起載同時出現 搞到一架full一架運櫈
柴小時段112就不停放中載車結果又運櫈
結果我依家好懷疑呢兩條新巴客量相對高回車快又有錢賺嘅線實際上賺得幾多

冇錯新巴依家好少車 不過妥善分配資源比起厚此薄彼好 起碼資源唔應該集中某一兩條線又或者死攬住590呢類有替代品需求低嘅線 (利申唔贊成成條590cut 留兩繁甚至紅日都可以 不過平日非繁呢類純住宅區連接灣北呢啲兩味位嘅線真係可有可無 而且龜鐵又平過佢 仲要30分鐘一班仲有咩價值等佢)

某啲板友唔好個個post都答嘴 成日睇到啲咩「590公開招標 畀厹司做促進競爭」 「97畀厹司做」 「呢度阿邊個板友話點點點...」冇證據下假定「N8X延長西區然後5B凌晨時段收車」然後拗足幾廿版 真係幾煩 有時睇下現實 唔好道聽途說 先入為主啦 咁樣只會自暴其短咋

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +8 收起 理由
nwfb1001 + 1 + 8 精闢見解

查看全部評分

053h4 發表於 2019-2-28 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

8320SH3957 發表於 2019-3-1 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-28 22:51
76無其他車落銅鑼灣去灣仔銅鑼灣?

業漁大廈本身係得76搭?

我夠知香港仔唔止76出灣仔銅鑼灣啦 我特別emphasise 76呢個case係因為佢作為一條如此疏車兼行山路燒錢嘅線 上繁特登揀佢坐嘅唔少都係因為佢服務緊山路 而沿線以灣仔銅鑼灣作為目的地嘅線有好多可以揀不過都覆蓋唔到76嘅山路
無錯我認同佢非繁燒油少客甚至冇客 但我覺得佢做緊嘅地方維持住得41A同佢(或者5號小巴)呢啲20/30分鐘一班嘅基本服務唔過份 再者76早收車坦白講爬山燒錢極有個限度 而且下繁可以有唔少地盤工 學生坐佢落銅鑼灣 起碼佢兩繁仲真係做緊通勤客

95客量低但係維持下20分鐘甚至30分鐘一班基本服務個問題不大 尤得佢繼續陰乾下先反正佢執下雞執95C 595啲客都唔會冇人坐 日均客量有冇1200人我唔敢講(認同閣下講未必有) 但起碼吊住最基本嘅服務不為過

590就...日均1200人坐 除返開平日對開兩個方向合共78班車 平均每班得15人坐咋 當然你會話兩繁拉高條數 但非繁條線根本可有可無 斬剩兩味唔洗煩
我唔認為590靠皇后像大會堂同灣北呢啲兩味位幾個站養到嘅客會比行灣仔金鐘中環內街嘅90/97多囉 仲要繁時90 97係可以多人到坐滿甚至97上繁係頂閘 下繁90都偶爾頂閘
590另一個死因係貴兼疏車 走咗一班等30分鐘我坐鐵再行出灣北唔好?
反而我贊成兩繁同紅日維持服務係因為兩繁係有灣北客

叫厹司過嚟香港島接下流水 590做下促進競爭 諗下好喇 佢自己都係十個煲得六個蓋冚 九龍流水做得好? 係因為有啲搶到錢咋 1A果啲貴價流水幾和味 其他果啲? 之前6號頂曬閘先減班嚟 叫厹司過港島接平價流水 97 590呢啲豬頭骨 啋你都傻 只係將柴小養緊嘅毒瘤過戶畀厹司咋 假如真係畀厹司做下場只有陰乾 因為閹平線大包圍班次近期又成為厹司新常態

以前柴小垃圾流水年代我都身受其害過無數次 未有ETA年代1號不論繁時非繁半個鐘甚至最耐一個鐘一班都試過(雖然果次等一個鐘係因為港島大塞車 但5B果啲都keep住有車到) 2A 82果啲直頭唔洗講大把人中過招 但佢有咗ETA之後收車甩班偶爾仲有但起碼冇咁肆無忌憚 但厹司部分路線不論平貴已經收車收到成為常態

講到真正促進競爭 柴小啟德三寶就真係打到厹司要出手回應 5R冇加時但運櫈都要加到20分鐘一班同加BBI propose緊嘅5A拉入啟德 108開土瓜灣道特班 點解啟德三寶一開冇耐厹司就已經喺啟德區特別多小動作? 呢啲先真係促進厹司諗方法同柴小爭客 事實上啟德三寶雖然整體客量唔高但已經喺厹司手上撬走班客 24嘅流水有部分過戶畀20 5R唔再係Cruise Terminal巴士獨市因為有22爭下客雖然都係得餅碎 608直頭殺埋入土瓜灣

唔係將一間公司經營不善嘅路線過戶畀另一公司一定可以促進競爭 考慮埋實際營運環境先 鴨島呢啲地鐵覆蓋度高嘅地方(地方細但島上面有兩個地鐵站 係利南覆蓋唔到啫) 唔見得畀厹司做會投資做一個冇前景嘅地區燒錢 營運效率同服務水平唔見得會高
ahken 發表於 2019-3-1 09:26 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-27 18:20
新巴似係拎3部車加強18,即北角來往中西區服務,回應炮台山及西區居民長期爭取的要求
另外,中西區一直有 ...

冇計, 呢條數唔輪到柴小唔找...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2019-3-1 09:27 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-2-27 23:30
無人講係經營不善,係你死撑一廂情願。

592 客率係66.9%, 邊忽痴玻璃? D客企晒係車頭唔行入去假頂就真。 ...

咁18號呢?
ahken 發表於 2019-3-1 09:30 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-27 23:53
你無視公共服務的本質,係以服務乘客為目的得到合理而非過多回報。

加價後新城可額外得到2億元收入。

係, 應朝七晚八果啲線死都要開到十二甚至更長, 啲有需要嘅線成日都只係半日服務, 完全諗唔到呢間公司想點
嚟緊開番18但如果只得半日嘅話今次加價加得唔啱囉, 如果18肯開番到11點我俾佢加足一半都不為過

053h4 發表於 2019-3-1 09:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-3-1 09:41 | 顯示全部樓層

8320SH3957 發表於 2019-2-28 22:45
入到嚟唔止得啖笑 嚇一跳 而且嚇到標尿

冇錯76 95 97A係霉到貼地

山路按九龍新界標準
係60分一班,30已經密同埋76部份路段有41A幫手
講客量41A多好多

590巴士公司唔想做
我覺得比小巴做好過LA

不過點解唔比小巴做
最大原因係小巴做590,會搶埋90客,損害巴士公司利益

但巴士公司陰乾590都係損害緊海怡利益,人地590A都交左出去
世界很簡單 人類很複雜