hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解936做極都做唔起?
開啟左側

[問題] 點解936做極都做唔起?

dcyw 發表於 2019-3-22 11:43 | 顯示全部樓層

PKD32 發表於 2019-3-22 10:37
行葵涌道唔係問題,有機會快左
最大問題係唔知點解要停屏麗徑,結果大連排要兜一個圈 ...

以上週五的行程的時間(晚上)來說,應該是葵涌道較快(「碌車」除外),但傍晚繁忙時間
則不一定了。

不只屏麗徑分站,停靠打磚坪街分站(改道前途經青山公路 - 葵涌段已有停靠)也導致需經昌
榮路迴旋處,加停屏麗徑分站或許只是順道而已(但光輝圍分站又沒有同時順道停靠)。
ricky 發表於 2019-3-22 11:44 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-22 00:14
九巴口口聲聲話想全日 40P(我強烈認為全日後應該叫 32C,突出路線主要服務地區),但係如果係有心搞,十 ...

936以價錢貴去補貼客量少,所以無乜客都咁肯開車做,其實佢在非繁可以開單層都得。

前荃葵青區居民
JCTK 發表於 2019-3-22 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2019-3-22 09:42
先行利申:936非繁忙時段服務的受惠者。

撇除客量問題,回程改經葵涌道真的不知是甚麼道理……

問題係葵涌道其實係行遠咗路, 青山上路直接好多
ky927 發表於 2019-3-22 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-22 00:30
無端白事住港島有幾可要走入去馬市/新都城/大埔超級城行街?
放工有部分人係會先去市中心買野再返歸都合理 ...

681/307 呢啲線,星期六日反向都多客返入去飲茶探老人家架。(閒日就唔駛比啦,條條線都係咁)

當然,走線係一個問題,兜哂成個安/石蔭;仲要來回走線唔一樣;講車程長,其實35A都好長,但就係蓄到客;

所以我覺得個主因係北葵幾個屋邨對過海嘅需求真係唔大,一來無私人大型屋苑;二來公屋都係偏向老化,安蔭嘅公屋戶,好多都係石蔭石梨重建而原區安置,所以同青衣,安達臣等新一代家庭搬入去嘅係唔同;同埋有一點同其他區唔同嘅係,北葵真係無乜居屋;對比其他地區,北葵個勞動人口真係未必有其他區咁大
巴士的膠 發表於 2019-3-22 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
第一步,俾埋上繁過海四小龍先,依家閑日九點幾都有十幾人上,肯做上繁個分段係好有兢爭力。
ky927 發表於 2019-3-22 12:30 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-3-22 12:07
第一步,俾埋上繁過海四小龍先,依家閑日九點幾都有十幾人上,肯做上繁個分段係好有兢爭力。 ...

我都認同返而搭埋四小龍做,客量反而可能多少少,起碼做返批嫌914慢嘅客;同時936加返石圍角至九龍嘅雙向分段;當幫下32/35A/36A/36B手
arfung 發表於 2019-3-22 12:45 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2019-3-22 09:12
948都差唔多 總站上非繁成粒鐘先過到海
一個單得十零友

前排剛剛坐完948非繁,新巴車,上公路約有30人。
20分鐘離開青衣尾站,
33分鐘到港澳碼頭。

比預期好,翠怡為界,該車客量前後半各佔50/50。
arfung 發表於 2019-3-22 12:50 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-3-22 03:57
[月經答案]
935唔係一車直達銅鑼灣
而你要知不論過去定依家嘅運輸署

以前934和935是以銅鑼灣為終點站,但最後縮短了加968轉乘就算數。
反而336/348改為936/948之後就有得留在銅鑼灣。
arfung 發表於 2019-3-22 12:53 | 顯示全部樓層
PKD32 發表於 2019-3-22 10:37
行葵涌道唔係問題,有機會快左
最大問題係唔知點解要停屏麗徑,結果大連排要兜一個圈 ...

936改路又改路,感覺是想舖排加站。
覺得稍後會加停海盈村和光輝圍機會大。
(反正用昌榮路迴旋處果個位點都不會上橋)
tonytse126 發表於 2019-3-22 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-3-22 12:45
前排剛剛坐完948非繁,新巴車,上公路約有30人。
20分鐘離開青衣尾站,
33分鐘到港澳碼頭。

如果20分鐘上到橋,真係係要不斷飛站和開得快先有機會做到。