hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 七一又遇非洲和尚的士佬
開啟左側

七一又遇非洲和尚的士佬

FX8173 發表於 2006-7-2 00:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

十二點已過,所以已經算是昨日的事……

話說昨日是小弟生日,所以女朋友就陪我去行街睇戲食飯。
下午約三點半左右,我場和女朋友在由尖沙咀碼頭沿廣東道一路前往新港中心方向時,在新太陽廣場停車場門外,就發生了一段小插曲……

當時,我同女朋友一路前行,行至該停車場門口時,因為廣東道塞車原故,停車場內的車都無法駛出,所以行人都在車與車之間行過。當我和女朋友在一部『鈴木維他奶』車尾同一部的士車頭踏出頭兩步,到達的士左方車頭燈前位置時,鈴木果前車可以開行而駛出了約一米,此時,的士竟然不理前方行人,踩油前行,差不足半尺就撞向我和我女朋友。我立即退後和把我女朋友拉回安全地方,但的士的倒後鏡卻撞上了我﹗幸好的事當時車速很慢,而且我本身都有運動,所以手瓜都算結實,完全不痛不傷,但的士的倒後鏡就被我一手狠狠地『啪』的一聲打至摺合起來。然後我和女朋友就繼續在後面一架停了車讓行人過路的 Cefiro 前行過,離開了現場。回頭一看,想記下的士車牌時,卻因人太多看不清楚,但見的士左轉峴廣東道後,司機卻十分迷茫。因為香港的金豐的士是沒有電摺鏡功能,一但摺合,就要落車用人手重新打開。眼見該的士在行前十足十米前就要靠左停車,還要被後面另一輛的士不停響號摧趕,就已經大快人心了﹗

NISSAN Presage 2.4 CVTC
Dolphin 發表於 2006-7-2 10:28 | 顯示全部樓層
搵食就是這樣大晒的~~
 樓主| FX8173 發表於 2006-7-2 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Dolphin 於 2006-7-2 10:28 發表
搵食就是這樣大晒的~~

就係唔抵得佢大晒﹗我已經行到佢車頭近 1/3 位佢仲可以踩油行,呢 D 乾弟弟真係唔俾D教訓佢唔得﹗
DK5416 發表於 2006-7-2 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-7-2 19:16 發表

就係唔抵得佢大晒﹗我已經行到佢車頭近 1/3 位佢仲可以踩油行,呢 D 乾弟弟真係唔俾D教訓佢唔得﹗

我反而想知佢無左邊鏡o係條咁繁忙既路度轉彎會有咩效果…
之前試過一次停車場出車無開返兩邊側鏡…轉左彎先發覺好唔方便…
 樓主| FX8173 發表於 2006-7-2 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2006-7-2 21:36 發表

我反而想知佢無左邊鏡o係條咁繁忙既路度轉彎會有咩效果…
之前試過一次停車場出車無開返兩邊側鏡…轉左彎先發覺好唔方便…

佢咪就係轉o左出去之後發覺唔掂,所以先停埋一邊落車整返佢﹗
6008-JU1220 發表於 2006-7-3 01:18 | 顯示全部樓層
都唔知係唔係紅色的士佬都咁"非洲和尚"....
條路好似佢地咁...
唯有自己少心啦...
Bridgestone Potenza RE55S
CZ_6686 發表於 2006-7-3 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 6008-JU1220 於 2006-7-3 01:18 AM 發表
都唔知係唔係紅色的士佬都咁"非洲和尚"....
條路好似佢地咁...
唯有自己少心啦...

同意,Cut線唔打燈,話出就出,話插你就插你
咁仲成世界既?
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
marktang 發表於 2006-7-3 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-7-2 00:34 發表
十二點已過,所以已經算是昨日的事……

話說昨日是小弟生日,所以女朋友就陪我去行街睇戲食飯。
下午約三點半左右,我場和女朋友在由尖沙咀碼頭沿廣東道一路前往新港中心方向時,在新太陽廣場停車場門外,就發 ...

尖沙咀的的士佬就好似大晒的
曾幾何時係新世界中心外條車路步行,尾隨一部的士響大 horn 砵我
之後佢係我身邊駛過,我就敲佢車窗
佢竟然載著成車客既情況下落車同我嘈,佢真係傻傻地.....
我回來了!
CZ_6686 發表於 2006-7-3 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 marktang 於 2006-7-3 09:39 PM 發表

尖沙咀的的士佬就好似大晒的
曾幾何時係新世界中心外條車路步行,尾隨一部的士響大 horn 砵我
之後佢係我身邊駛過,我就敲佢車窗
佢竟然載著成車客既情況下落車同我嘈,佢真係傻傻地.....

佢梗係啦...落住旗計緊錢架嘛
越嘈得耐佢越有SO
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin