hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 4月22日起 市區三綫加密班次
開啟左側

4月22日起 市區三綫加密班次

leo_ku 發表於 2019-4-18 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-4-18 11:00 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-4-18 10:53
呢個做法咪就係有問題囉,轉車客從來唔應該等, 南昌已經要等,荔景仲要等,其實減少等客的無謂時間的話, ...

繁忙時間﹐好多時在荔景等埋班轉車客﹐根本係多餘﹐因為絕大部份乘客根本係上唔到車的。
特別係青衣車之後的一班東涌車﹐因為好多時都要食3班荃灣線的轉車客﹐一個唔好彩更要食埋(等埋)剛到站的第4班荃灣車﹐這堆人根本無可能上到車的。

至於非繁忙時間﹐等埋就無問題的。
反正部車真係有足夠空間供轉車乘客﹐同埋班次真係較疏。

leo_ku 發表於 2019-4-18 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-4-18 14:23 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-4-18 12:09
我唔係咁睇,唔係裝唔裝得哂的問題,原車乘客有何責任必須等埋轉車客? 1,2分鐘都係時間來。

我試過就係 ...

跟時間表去開車﹐無問題的。

在非繁忙時間﹐荔景就係夾左荃灣線列車到站時間。

話晒東涌線/機場快線有共用路軌﹐係要夾時間才可使用共用路軌﹐有需要在個別車站加長/縮短停站時間作出調節的。

當然而家有個別班次﹐就好明顯唔係篇定時間表問題﹐令到列車停站停得耐﹐而係刻意重開車門﹐讓轉車客登車。
#彈弓手關車門﹐明顯唔係時間表問題。

至於15秒停站時間
唔係個個車站都可做到的﹐淨係繁忙時間的東涌線荔景站已經做唔到﹐根本係唔夠時間上落。

Ricky403 發表於 2019-4-19 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層
對龜鐵黎講時間表編鬆好過編緊
編鬆最多等多半分鐘至兩分鐘客
編緊一有車遲追唔番表就拖埋隔離機快都遲
之前四線已經汲取咗好多次教訓

東涌線完全唔等客,一轉都係縮得5分鐘都唔知有冇,加密得嗰半分鐘
但只要有車遲一分鐘,嗰班車乘客觀感上已經抵銷有突
況且5.5同6,6同6.5,都係中等疏車,差幾多呀
又唔係8-10到6-7嗰種大幅加密,加咗都無人知

其實東涌線既然表鬆,分分鐘假日比司機用CM行練手勢都得
GU9338 發表於 2019-4-19 19:46 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-4-18 10:11
一半半啦。

有好多時﹐東涌車開左PA話關車門﹐但係見到對面荃灣有車到﹐就會唔關門﹐等埋班轉車客。

其實上行青衣車唔係太關 3 台清客阻後車事
而係下行往香港表定時間係好趕 , 清完客調頭落 4 台都要即走 , 慢些少嘅話東涌開出黎嘅車都要停低等 , 早幾日仲等咗分幾兩分
請用文明來說服我。
skpracta 發表於 2019-4-22 23:06 | 顯示全部樓層

東涌線加唔到車既原因係因為荔景-九龍站供電上限,而且沒有位置和土地加變電設施/變電站去增加供電.
kei_hk 發表於 2019-4-22 23:19 | 顯示全部樓層
skpracta 發表於 2019-4-22 23:06
東涌線加唔到車既原因係因為荔景-九龍站供電上限,而且沒有位置和土地加變電設施/變電站去增加供電.
...

咪玩啦

東涌線/機場快線使用中的所有變電站﹐全部係有預留空間的﹐並非無位置及土地去加變電設施。

在沒有足夠的列車的前題下﹐現階段根本唔需要使用預留空間去安裝變電設施。

如果無預留位﹐將來點去做到原設計的班次上限?

cky 發表於 2019-4-23 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-4-18 12:09
我唔係咁睇,唔係裝唔裝得哂的問題,原車乘客有何責任必須等埋轉車客? 1,2分鐘都係時間來。

我試過就係 ...

我剛剛計算了銅鑼灣、灣仔、 金鐘、中環同上環的上落客時間,最快的上環站都要 25 秒,其餘站大約都要 35 秒,你話一個站上落客只俾 15 秒根本冇可能。
你係咪未坐過地鐵㗎?
leo_ku 發表於 2019-4-24 01:08 | 顯示全部樓層