hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新款路線資料紙
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴新款路線資料紙

FY5856 發表於 2019-5-15 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2019-5-15 01:55
112, N122
已換
應該同紅隧站改名有關

我都估係同紅隧改站名有關的,因為 116 都換左。
但係應該做唔切,所以換啲唔換啲咁解,唔知岩唔岩呢?
同樣地 113 都未係全線換晒,彩虹總站好似未換。
同埋上面都有圖113 170 182 N170 N182 換左但下面 N373 未換。
bb606606 發表於 2019-5-15 12:41 | 顯示全部樓層
彌敦道
102 102p 104 112 117 118 118p 171 171p
全部換哂
Tkwong1 發表於 2019-5-15 15:57 | 顯示全部樓層
新版無班次又無分段,如果乜都叫人用APP 睇,不如只整個QR CODE 算把啦。只棟個站牌 & 往XXX,仲省水省力。

九巴呢方面完全無得同新城比,新城嗰啲做得好清晰易明。
EX-TL 發表於 2019-5-15 19:27 | 顯示全部樓層

太子站入埋旺角數都得, 駛咩專登漏空佢?

104電牌出深水埗白田邨, 新豬紙白田邨就計入石硤尾, 都真係好唔協調吓喎!

蘇屋又係, 電牌出長沙灣蘇屋邨, 新豬紙就唔當蘇屋邨喺長沙灣, 做嘢一致啲真係咁難?!
EX-TL 發表於 2019-5-15 19:32 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2019-5-15 11:42
我都估係同紅隧改站名有關的,因為 116 都換左。
但係應該做唔切,所以換啲唔換啲咁解,唔知岩唔岩呢?
...

116呢張好明顯錯啦, 泰東樓嗰啲係黃大仙, 然後有兩個站專登漏空區名, 到最後幾個站又係黃大仙? 慈雲山就差唔多!

咁, 唔該有關同事check晒全線咁多個站, 咁多張豬紙, 改番晒佢做慈雲山, 再print過出嚟俾外勤同事出車換丫!
FY5856 發表於 2019-5-17 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
原來除左全線換樣衰格式之外,仲會部份地換做核突格式,包括西隧往港島方向 904 905/P 914/P/X 948/P/X 都換晒核突格式

另外,5 終於都換左

現有核突聯盟成員包括 1, 5, 5A, 60M, 60X, 86, 102, 102P, 103, 104, 109, 112, 113, 116,  117, 118, 118P, 170, 171, 182, 219X, 601, 601P, 606, 606A, 606X, 619, 619P, 619X, 904, 905, 905P, 914, 914P, 914X, 948, 948P, 948X, 985, 985A, 985B, N118, N122, N170, N171, N182, N619
有漏請指
dennisung 發表於 2019-5-17 21:09 | 顯示全部樓層

觀塘警署站
見到 690 同N691 都換左
EX-TL 發表於 2019-5-19 01:02 來自手機 | 顯示全部樓層
5號嗰張想點, 香港理工大學喺尖沙咀, 富豪東方酒店喺土瓜灣, 四美街喺黃大仙, 真鐸學校喺彩虹, 其實係咪唔好咁執著冠個地區名俾啲站? 話說116富豪東方酒店 真鐸學校 宏景花園都吉左地區名.
HT408 發表於 2019-5-19 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-5-19 01:02
5號嗰張想點, 香港理工大學喺尖沙咀, 富豪東方酒店喺土瓜灣, 四美街喺黃大仙, 真鐸學校喺彩虹, 其實係咪唔 ...

吉咗係因為無位寫

另外,107已換但108未
EX-TL 發表於 2019-5-19 01:18 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2019-5-19 01:09
吉咗係因為無位寫

另外,107已換但108未

咪玩啦, 5富豪東方酒店當係土瓜灣, 116之前幾個站都係土瓜灣, 富豪東方酒店故意吉左, 好明顯係每條路線唔統一區名導致. 真鐸 宏景 學校村應當鑽石山, 唔會唔夠位寫, 四美街都當左黃大仙, 冇理由學校村喺火葬場對面當係慈雲山而唔當鑽石山呢!