hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [3/7 東方日報] 兩巴玻璃白化乘客陷阱
開啟左側

[3/7 東方日報] 兩巴玻璃白化乘客陷阱

Yonie_Sung 發表於 2006-7-9 15:46 | 顯示全部樓層

原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-7-7 13:40 發表

仲有一次 .. 記得年幾前開 61X
有部 Trident 上山水滾司機部車埋一邊打電話去公司"求救"
竟然叫佢繼續爬埋先算 ..
有事起上黎你架車燒左唔緊要
但班客點呀﹖
唔係真係要等部車冒煙先停呀 ..

一著水溫燈其實已經應該停埋一邊熄車
水溫過高最有可能係燒"車頭"
到時要大修引擎費用更高

呢d因為決策失誤而引致的維修費用
最後又會令巴士公司利潤下跌
怪不得做極都話無得賺

我唔覺得乘客要因為巴士公司咁樣浪費資源而去承受加價
superay 發表於 2006-7-9 20:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Yonie_Sung 於 2006-7-9 03:46 PM 發表

一著水溫燈其實已經應該停埋一邊熄車
水溫過高最有可能係燒"車頭"
到時要大修引擎費用更高

呢d因為決策失誤而引致的維修費用
最後又會令巴士公司利潤下跌
怪不得做極都話無得賺

我唔覺得 ...

有錯請指

不少較新的車,水溫燈是第一重警告,若果再熱上去,就會自動停止引擎,不能再開車。
以往吉偈非空調車,由於比較簡單,較少過熱,即使過熱,引擎亦較耐熱,所以照行可也。
lukin 發表於 2006-7-9 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2006-7-7 00:28 發表

唔係唔比,但我覺得佢o既言論好多餘

我都覺得閣下既言論好多餘,
唔知閣下係唔係都應要收聲呢?

我相信其他版友既言論多餘與否,自有版務人員決定
相信用不著閣下提醒

原帖由 Yonie_Sung 於 2006-7-7 00:30 發表

呢兩間野直情有問題啦

昨日放工坐到的一部VA near side個倒後鏡又係鬆
一路行一路會走位
個司機每停一次站或燈就離開司機位落車校鏡

佢同另一個o係車上的城巴司機講
根本睇唔到左邊...好危險

睇黎 ...

算啦,巴士公司只當呢樣野係一門生意而不是一項服務
冇錢賺 / 達不到目標既話佢仲會唔會肯放錢落去執好佢?
以前就話有競爭係度所以門面野點都做得好好睇睇 (即使蝕大本都係咁話)
而家都已一家親,仲唔削得就削咩?
唔好話我黑心,除非有日巴士發生大鑊野
(ie因白化玻璃而整傷乘客 / 部車機件明明喊哂救命都因為公司指令而要繼續行)
否則呢間新集團既管理層都唔會檢討下自己應要改善既地方

1081 發表於 2006-7-9 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 BL69 於 2006-7-6 15:37 發表
依稀記得有版友貼過新記搵牛皮膠紙固定某10XX既水箱欄柵

我見過有人用車廂的告示貼紙 (例如緊握扶手) 貼實鬆鬆下既部份,多數係 DA 內籠見到 .....
art0925 發表於 2006-7-10 16:35 | 顯示全部樓層
Maybe TD should use similar tender process as London, then it might create more competitions for better.

原帖由 Yonie_Sung 於 2006-7-4 09:13 發表

嘩.....即係明知故犯
即使一兩次無發生意外
唔代表次次都咁好彩
而發生一次意外可能已經好大鑊

呢d好明顯係意識問題
我覺得應該向運輸署反映