hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 九龍公園、維園擬發展地下街連接港鐵站 ...
開啟左側

九龍公園、維園擬發展地下街連接港鐵站

053h4 發表於 2019-5-23 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-5-24 00:36 | 顯示全部樓層
284 發表於 2019-5-22 23:38
維園掘地多數又有炸彈架嘞,都係搞九龍公園安全啲

九龍公園係軍營, 有炸彈一樣唔出奇
不過好在佢係集中營, 美軍按理唔會去炸, 之前日軍有無炸過就難講

維園反而係戰後填海填返黎

dennis28a 發表於 2019-5-24 02:28 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-5-23 02:34
當高級商場咁搞?你有冇去過華強北地下街?就係當高級商場搞,結果仲慘
相對嚟講連城新天地算唔錯啦,同埋 ...

樂淘里睇落做得唔錯?平日行過,珍珠奶茶舖要買一送一吊命。
入面又係大家樂、味千拉麵,當佢係普通商場仔就算啦,死唔去但唔叫得上好。

深圳好多野得個表面,你行上華強北路面,十室五吉,華強北已經係舊區黎。
更何況華強北地下街唔可以叫佢做高級商場,入面又係次一檔既連鎖店,有一半舖頭種類同連城新天地差唔多。

我指高級商場係指萬象城、萬象天地、壹方城、深業上城果類,果商場要有幾間一線舖先吸引到人流。
深圳除左一線高級商場賺錢外,就算係正地鐵站隔離,二三線商場一樣死。

香港搞地下街我絕對唔睇好,搞完又係租番比美心、大家樂集團食肆,
我頂多當佢多一個商場,以及多一條行人隧道。
份咨詢文件仲要拎巴黎 Les Halls 做例子,其實 Les Halls 無咩特別。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2019-5-24 02:38 | 顯示全部樓層

回正題,睇番份文件:
https://www.districtcouncils.gov ... _DC_56_2019_TCs.pdf

事實上只係將當年海防道隧道計劃搬出黎就算,好心就駁埋去新港、海港城啦。
jpoon 發表於 2019-5-24 03:50 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-5-24 02:28
入面又係大家樂、味千拉麵,當佢係普通商場 ...

你平日去行,旺極有限啦
要真正了解就梗係假日去睇

http://jpoon9394.blogspot.com/
dennis28a 發表於 2019-5-24 03:55 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-5-24 03:50
你平日去行,旺極有限啦
要真正了解就梗係假日去睇

星期六、日我當然上過去,咪又係求其一個香港屋苑商場有既人流,仲要間大家樂仲多人過佢。
純粹比人當行人隧道地鐵出口穿過,旺丁唔旺財,依個地下街完全不值一提。

053h4 發表於 2019-5-24 13:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Toz 發表於 2019-5-24 14:31 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-5-24 02:28
入面又係大家樂、味千拉麵,當佢係普通商場 ...

商場加行人隧道都好夠
落雨天唔怕淋雨
比行人隧道好既係大熱天時有冷氣

你想佢達到乜野效果,真係做地標咩

hokachung 發表於 2019-5-24 14:57 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-5-24 02:38
回正題,睇番份文件:
https://www.districtcouncils.gov.hk/ytm/doc/2016_2019/tc/dc_meetings_doc/16709/ ...

睇落避開曬啲古樹明木,不過係咪過到環評都係未知數
同埋,唔該考咗古先
053h4 發表於 2019-5-24 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層