hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西貢區議員要求加密康城列車及整條將軍澳線班次 ...
開啟左側

西貢區議員要求加密康城列車及整條將軍澳線班次

Lyt_Kondisc 發表於 2019-6-23 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-6-23 09:55
Sorry for 推 post

其實咁多年黎寶琳車只係減過一次

根本觀塘線已經去到將軍澳站前面,偏偏唔起月台並食走其中一條支線,要自設局限,限死自己,直程搵笨。
有支線,條線故障機率已大增。
PPRBBI 發表於 2019-6-24 14:44 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-6-7 13:28
康城搞到好似迪士尼線咁絕對唔可能
因為要賣樓, sell直達港島

我又唔係咁睇,如果康城可以好似迪士尼線咁樣全日2—4分鐘一班,
係可以密過晒依家(甚至密過1+1),而佢地又唔洗下繁北角站「死等康城車果時冇碇企」,
但另一個問題就係康城站點轉觀塘線,係咪要轉上轉,定係可以做到「康城綫」以調景嶺為總站,然後轉觀塘綫?
AtrHenu 發表於 2019-6-24 16:06 | 顯示全部樓層
PPRBBI 發表於 2019-6-24 14:44
我又唔係咁睇,如果康城可以好似迪士尼線咁樣全日2—4分鐘一班,
係可以密過晒依家(甚至密過1+1) ...

如果將康城改為觀塘線服務技術上已經唔可行的,因為唔可能同一月台有兩線並排行走;
除非,龜鐵肯將紫線改去藍田總站之後綠線藍田打後重辦北角過海服務,
但就要重建藍田站兼失去將軍澳線/LOP直達過海的原意(因小失大).
Lyt_Kondisc 發表於 2019-6-24 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-6-24 16:06
如果將康城改為觀塘線服務技術上已經唔可行的,因為唔可能同一月台有兩線並排行走;
除非,龜鐵肯將紫線改去 ...

其實係有位起東、西行新接駁隧道,連接調景嶺同往康城隧道㗎⋯⋯
不過港鐵唔會起 ;_;
Toz 發表於 2019-6-25 01:06 | 顯示全部樓層
PPRBBI 發表於 2019-6-24 14:44
係可以密過晒依家(甚至密過1+1) ...

非繁可以以調景嶺為總站開短棍, 宜家似乎亦係咁做

調景嶺到油塘有調頭側線

Ricky403 發表於 2019-6-27 03:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-6-23 12:07
根本觀塘線已經去到將軍澳站前面,偏偏唔起月台並食走其中一條支線,要自設局限,限死自己,直程搵笨。
...

估計為咗節省成本
將線車廠喺康城一邊,食康城支線將線車回唔到廠
寶琳站就得單月台 (當然最初規劃係地底雙月台),應付唔到觀塘線需求

將線而家咁設計法的而且確係慳到好多嘅...
Lyt_Kondisc 發表於 2019-6-27 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-6-27 03:09
估計為咗節省成本
將線車廠喺康城一邊,食康城支線將線車回唔到廠
寶琳站就得單月台 (當然最初規劃係地底 ...

咁所以我咪一直要求將觀塘線東延線同寶琳站2號月台擴建工程(唔係喺而家嗰條側線起,係現有月台對面興建地面月台,形成地面密封性島式月台)捆綁埋一齊囉⋯⋯
JX9097 發表於 2019-6-27 10:48 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-6-27 08:52
咁所以我咪一直要求將觀塘線東延線同寶琳站2號月台擴建工程(唔係喺而家嗰條側線起,係現有月台對面興建 ...

咁搞法一嚟用唔唔少錢
(港鐵根本唔會做呢種傻事)
二嚟, 門口堆接駁小巴線搬去邊?
(尤其是繁時小巴真係好多人上落)

Lyt_Kondisc 發表於 2019-6-27 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-6-27 10:48
咁搞法一嚟用唔唔少錢
(港鐵根本唔會做呢種傻事)
二嚟, 門口堆接駁小巴線搬去邊?

我知啊,如果你話要用好多錢嘅,噉觀塘綫直情唔會延伸過去啦;仲有,寶琳站嗰度其實好多位,佢嗰個單側式月台係超闊,收窄少少成為2號月台嘅路軌亦都唔過分,因此唔需要永久霸佔出面嘅空間。
JX9097 發表於 2019-6-27 12:13 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2019-6-27 11:54
我知啊,如果你話要用好多錢嘅,噉觀塘綫直情唔會延伸過去啦;仲有,寶琳站嗰度其實好多位,佢嗰個單側式 ...

寶林站頭尾都劃咗舖, 唔係眼見中咁闊
當然, 舖可以cut, 但港鐵有乜誘因?

另外, 若果喺現時客務中心位置改建成二號月台的話
基本上同拆咗成個寶林站冇分別
因為寶林站頭尾都有扶手梯
要起二號月台, 三條扶手梯都極大可能要拆
同埋起緊嘅時候, 乘客點入去現有一號月台上車呢?

要成個社區一致認同封咗去擴建有好高難度
同埋, 都係嗰句, 點樣令港鐵有誘因去做呢?
而且當年將鐵通車嘅時候將巴士/ 小巴cut得嘅都cut哂
仲邊頂住冇咗地鐵嘅需求?