hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) BC Transit新車NovaBus (Volvo) LFS全面睇
開啟左側

BC Transit新車NovaBus (Volvo) LFS全面睇

billlmf 發表於 2006-7-3 16:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

舊年年尾﹐BC Transit罕有 0甘訂購左10部NovaBus LFS﹐ 今年三月正式加入
BC Transit車隊﹐並調配到內陸城鎮- Kamloops同埋Kelowna行走﹐呢批
NovaBus LFS係裝配Cummins ISLe-280引擎﹐波箱係Voith Diwa 864.3E﹐係少數
NovaBus LFS擁有Voith波箱既transit system之一~~

呢批車設有空調系統﹐由開利(Carrier)供應﹔此外dashboard亦被改良過﹐我
好鐘意呢個咪表設計﹐好有跑車feel~~

仲有﹐可以載3個輪椅客﹐不過~~

內籠

駕駛艙

今年年頭﹐BC Transit再加訂多8部呢款NovaBus LFS﹐並調配到BC省首府
Victoria行走﹐新車車頭燈被改良過﹐同Enviro 500差唔多﹐批車今年年中會
陸續出街~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
kmb3asv3 發表於 2006-7-3 21:02 | 顯示全部樓層
其實Nova車是否用Volvo的設計呢? 如是, 這款又會是Volvo的那款車型呢?

小弟只知Nova係Volvo集團旗下的公司.
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
3asv6 發表於 2006-7-3 21:58 | 顯示全部樓層
其實Nova車是否用Volvo的設計呢? 如是, 這款又會是Volvo的那款車型呢?

睇個車尾,我覺得似係B7L.不過要知埋副偈個容積
先會聯想到更加似乜...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
 樓主| billlmf 發表於 2006-7-4 02:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb3asv3 於 2006-7-3 21:02 發表

其實Nova LFS係0係NovaBus被Volvo收購前幾年已經有﹐但係LFS北美就未算係好暢銷﹐主要係加拿大Quebec等東部省份既訂單﹐主要係因為個陣低地台車未算係好流行~~

我估Volvo B7L呢個車型既concept係由LFS而黎~~

Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
 樓主| billlmf 發表於 2006-7-5 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2006-7-3 21:58 發表

睇個車尾,我覺得似係B7L.不過要知埋副偈個容積
先會聯想到更加似乜...

副Cummins ISL偈容積都有8900cc﹐差唔多9L~~

仲有一個關於BC Transit新LFS既消息﹐除左Victoria之外﹐Vancouver Island另外一個城市Nanaimo都分到﹐有人係Vancouver既Horseshoe Bay碼頭見到編號9227既LFS準備上船前往Nanaimo~~

tommah 發表於 2006-7-6 23:14 | 顯示全部樓層
呢款車係我地Quebec呢邊真係見到厭晒. 好似滿地可咁,自1996年來既新車全部都係呢款.
唔似得BC咁多變化. 最多我地有南岸VanHool掛接. 不過遲下Nova LFS 出埋掛接,其他公司
係Quebec就簡直係無得玩.
無計,呢邊政府Quebec至上,唔好話外國車,就算Orion同Newflyer呢D加國出品都唔會買.好
似滿地可地鐵買新車,招標都費事,一手就將份contract醒俾Bombardier.所以我好多時都覺
得其他省份既公交迷比我地幸福好多.
 樓主| billlmf 發表於 2006-7-7 09:35 | 顯示全部樓層

原帖由 tommah 於 2006-7-6 23:14 發表
呢款車係我地Quebec呢邊真係見到厭晒. 好似滿地可咁,自1996年來既新車全部都係呢款.
唔似得BC咁多變化. 最多我地有南岸VanHool掛接. 不過遲下Nova LFS 出埋掛接,其他公司
係Quebec就簡直係無得玩.
無計,呢邊政府Quebec至上,唔好話外國車,就算Orion同Newflyer呢D加國出品都唔會買.好
似滿地可地鐵買新車,招標都費事,一手就將份contract醒俾Bombardier.所以我好多時都覺
得其他省份既公交迷比我地幸福好多.

其實Quebec買NovaBus係因為有省府資助﹐而購買Orion同New Flyer就無資助﹐講真我都未見過Quebec有New Flyer﹐Orion就有好幾架Orion V係Quebec~~

另外﹐講厭Alberta個邊咪仲厭﹐Calgary同Edmonton ETS黎黎去去都係舊版New Flyer D40LF﹐一架新版D40LF都無入~~

cx838 發表於 2006-7-7 09:47 | 顯示全部樓層
係 Quebec 的是 Orion II,係 STO,即係 Hull 的那間服役,還有
Ford 的小型輪椅巴士。我都未見過非 GMC, MCI 或 Novabus
以外的車。

Alberta, Saskatchewan 同埋 Manitoba 就真係好悶了。尤其是
Winnipeg, 就一定要買 New Flyer,支持本市工業,全市的車
不是 Flyer 便是 New Flyer,還有一些 Fishbowl 囉,記得有小
量 MCI Classic,因為 MCI 又是本市工業。

New Flyer 在市的西邊,近其中一個賭場,而 MCI 則在南邊
,近另一個賭場。
 樓主| billlmf 發表於 2006-7-7 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2006-7-7 09:47 發表
Alberta, Saskatchewan 同埋 Manitoba 就真係好悶了。尤其是
Winnipeg, 就一定要買 New Flyer,支持本市工業,全市的車
不是 Flyer 便是 New Flyer,還有一些 Fishbowl 囉,記得有小
量 MCI Classic,因為 MCI 又是本市工業。

Hold on, those MCI Classics are not made in Winnipeg wor, they're made in Quebec wor~~

For MCI, the factory in Winnipeg just specially for coach~~
cx838 發表於 2006-7-7 12:49 | 顯示全部樓層

當然啦,那些 MCI Classic 係 Made in Quebec,但係當時我所知
的,都係支持 local ,才買那批 Classic 的,是因為品牌問題,
不一定是制造地啊。就算New Flyer 都有唔少在 North Dakota
做啦。