hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 咩原因令九巴咁唔願意喺屯門區開新全日線/特別線全日化 ...
開啟左側

咩原因令九巴咁唔願意喺屯門區開新全日線/特別線全日化

YY487 發表於 2019-5-26 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-26 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層
屯門嚟緊咪招標54區幾條線囉

屯門區本身唔算少路線,又唔駛點開區內線(頂盡一條252),洪福邨入伙搵63X同68A處理左,開長線又要多資源,你想點先

按十八區計元朗叫做多全日線,但實質天水圍你一個例子都冇舉出嚟
將軍澳荃灣都係share同一組“全日化”線咋

仲有,龍運將A33、A33X全日又點計?龍運九巴咪又係同一個阿媽

本身發展成熟自然少啲會將巴士線全日化
沙田有火炭、水泉澳發展緊,甚至九龍九龍城區啟德、觀塘區安達臣都係發展中,咪又係有一大堆路線全日,唔通又去葡萄佢地?

唔一定要將路線全日化先係進步,洪福邨同啟德正正就係例子,將路線改路、加班,去服務新增人口

特別係唔好忘記屯門大大個轉車站係到
kitarolo 發表於 2019-5-26 16:39 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2019-5-26 16:32
如果大家話屯門區無乜新住宅,咁北區都冇乜,但又咁多線全日化?

W3我諗九巴後悔都無用
270B大部分時段半小時一班
你都要眼紅就無嘢好講。

另一板友已力數東鐵
何其劣質,加上減卡應喺
2019年會實施,淨係hkitalk
都大把帖可以參考。

屯門唔少線係打孖
甚至三、四條咁去重疊
北區好多只係起步咋。
Breadd18 發表於 2019-5-26 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-5-26 16:32
首先,74D與北區無關。

另外重點樓上已經講,

咪係 日日旺角59X都8分鐘內一班,五六點更可以去到3-6分鐘一班。望下人地咩73X,277X收車榜第一、81,48X又話減班,我真係唔知咩先叫恰。屯門最多係59M,59X,263,260X有時塞唔曬je,除此之外我覺得真係唔大問題。星期六夜晚8點259D又廿幾人直踩碼頭、屯門又多元朗一條61X。你真係去問一下會用經常搭外區巴士屯門居民甚至依度嘅人,我諗真係冇人會話屯門巴士服務差,反而會話西鐵垃圾嘅比較多。
jocosben 發表於 2019-5-26 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層
沙田47A, 288, 83X, 88呢堆都係因為有大型新屋邨落成而新增資源,其餘基本都係抽舊資源去開
10598C 發表於 2019-5-26 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2019-5-26 16:32
如果大家話屯門區無乜新住宅,咁北區都冇乜,但又咁多線全日化?

978 前身373A改編號而成,全日左6年
W3 政治任務
73B 得非繁忙服務,唔認為係所謂全日線
270B
74D 唔關北區事

咁樣數落其實得673同270B,兩者都係30分鐘一班,加埋其他北區線(實際)班次,再望望屯門整個配套
屯門真係咁差?
jocosben 發表於 2019-5-26 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-5-26 16:39
W3我諗九巴後悔都無用
270B大部分時段半小時一班
你都要眼紅就無嘢好講。

樓主完全係發達國家既富民走去妒忌發展中國家既貧民
屯門既巴士服務大玩一小區一線,班次又密,我諗北區人好樂意同屯門交換
0q9w8e 發表於 2019-5-26 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-5-26 16:43
沙田47A, 288, 83X, 88呢堆都係因為有大型新屋邨落成而新增資源,其餘基本都係抽舊資源去開 ...

280X,287X,286X唔止抽舊資源下話…
屯門而家最多咪搞下62X全日…
洪水橋發展完咪960P...
kitarolo 發表於 2019-5-26 17:00 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-5-26 16:48
樓主完全係發達國家既富民走去妒忌發展中國家既貧民
屯門既巴士服務大玩一小區一線,班次又密,我諗北區 ...

樓主遲啲可能搬只係得
屯門公路年代吃苦近20年

另外屯廠範圍
較易聘車長嘅問題
建議用地區津貼解決
最好整到屯門區車長做
73B「真」全日及277E
北行頭班車提前至0545
RG28482X 發表於 2019-5-26 17:31 | 顯示全部樓層

沙田區:
88X 新區新線
88 做安達臣客多過做沙田客
W3 政治任務
89S 89D抽離嘅補償
83X(全日化) 89D抽離嘅補償288 新區新線
47A 新區新線
74D 關沙田咩事
82B 用得嗰一部單層
280X 抽平線資源去做

都唔知有咩好葡萄
贈你一句:做人要知足