hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討如何提升694客量
開啟左側

探討如何提升694客量

dennis28a 發表於 2019-6-8 19:23 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-8 11:42
1. 問題係,我懷疑宜家好多由將軍澳去西灣河以東嘅客都係保鐵,而唔揀694。另外,紫色線去唔到太古,694 ...

2012 年果陣,694 每日載客量仲少過當年綠小 18 既 3600 人,
綠小 18 正面做緊坑寶太古西灣河客都燒緊錢,你諗下當年 694 同綠小 18 最風光年代?

正常 694 非繁,出入將軍澳隧道只係最多頂多 10 人左右,差起黎好多時只有 1-4 人,唔係靠將軍澳班人強烈反對,一早變左做兩味。
叫做下午放學時段同兩繁有批忠實粉絲。

想救 694?過多幾年兩繁南北拆線,拆條兩繁線專做將南經將藍隧道直入東隧。
惡意回復是不道德的行為。
ViviTse 發表於 2019-6-8 19:37 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-6-8 19:23
2012 年果陣,694 每日載客量仲少過當年綠小 18 既 3600 人,
綠小 18 正面做緊坑寶太古西灣河客都燒緊錢 ...

仲拆線?係想救694定係想694死快d?694將南慢ge原因表面上係要兜將北,實際上最致命ge係「寶琳燈陣」&「將南燈陣」,
每埋完一個站就啱啱轉紅燈,港島翻入將軍澳之後停車時間仲多過架車郁ge時間.........

而694當年唔經坑口,再減翻寶琳當佢行10分鐘,係咪真係快好多?
點解點年要改經坑口?就係客量太唔夠,咁如果唔經會點?命運唔係減班,就係等取消...........
再加上邊度揾咁多車去拆線?班次係咪除2?
如果籌到咁多車點解唔攞去開將埔、將馬、將屯線?
最多果條新線同694互換將軍澳區內走線,大家出將隧互轉?

另外將隧/東隧兩繁會塞車,但呢個除非喺可通過車輛類型入手,否則都好難搞
所以根本拆線可行性低,成效亦低,搞好個「燈陣」,程程車快幾個字都有可能

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
dennis28a 發表於 2019-6-8 20:04 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-6-8 19:37
仲拆線?係想救694定係想694死快d?694將南慢ge原因表面上係要兜將北,實際上最致命ge係「寶琳燈陣」&「將 ...

做完調景嶺直插將藍隧道,直入東隧口比經寶林、將隧、啟田道平時快 20-30 分鐘,咁都唔值得拆?
仲要只繁時專用,咁都叫想 694 死?家陣調景嶺上車,半個鐘都未入到東隧口,我唔覺得早繁有幾多將南人會考慮搭 694 過海。

當年 694 兜入坑口圈,就係要補番 3600 人無左綠小 18 既補償,而唔係吸客,本身連新巴都唔想兜入去。
但最後綠小果 3600 人有無全部改搭當時 3 千多人既 694?694 時至今日日均客量只係 4 字頭。
咁班客去左邊?大部份去晒港鐵。
ViviTse 發表於 2019-6-8 20:22 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-6-8 20:04
做完調景嶺直插將藍隧道,直入東隧口比經寶林、將隧、啟田道平時快 20-30 分鐘,咁都唔值得拆?
...

第一,調景嶺直出將藍隧道係會快咗,但有無機會同地下鐵速度上平手先?第二,就算真係速度上啱啱平手,居民又會唔會搭新694過海都唔坐地下鐵?等車時間就算咁勁可以維持唔變,都要等3、4個字啦
第三,就算客量有所增加又係咪多到巴士公司會同你搏,去全日拆線?每班多唔多到3、40個客?如果唔係陣間更加蝕咪仲死?

第四,有客都要有車,有車都要有司機,巴士公司邊度無啦啦揾咁多車出黎,而又確保可以比現時更有效運用資源?
第五,依家唔少線班次已經開得咁疏/久唔久出現脫班,690、796X、etc,乘客係咪想有車放694都唔加密d上述路線班次?

第六,收費上面乘客又係咪真係OK?唔坐到總站ge,例如調景嶺過太古、筲箕灣等等,巴士比足全費,定係會落鐵?
第七,694依家都唔見得好密,如果再拆線,令班次除2咁滯,到頭來居民仲願唔願意搭?

所以,除非係有多一陪ge巴士資源、全日都有繁忙時段般ge客量,否則拆線對巴士公司、運吉、甚至居民都未必係咁有好處。

而reply翻18小巴果段,今時唔同往日,將隧塞ge情況已同停辦前有分別,唔能夠直接對比。
另一樣就係18號個站位吸引過694,而694(at least去程)可以話只係做到半個坑口(回程都仲可以話有煜明苑),
去程係成個坑口站以北都做唔到,與其行晒全個坑口再等20分鐘車,有唔少乘客會直接保鐵,再加上18號當日係有特別班次,車程的確差唔少

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
796219M + 10 英雄所見略同

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
dennis28a 發表於 2019-6-8 20:37 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-6-8 20:22
第一,調景嶺直出將藍隧道係會快咗,但有無機會同地下鐵速度上平手先?第二,就算真係速度上啱啱平手,居 ...

我幾時講過全日拆線呢?兩繁單向拆線同全日拆線係兩回事。如果咁都唔值得做由得將南段白行,一樣等死。

新城一直以黎有意將 694 改兩味,只係因為區會阻力太大成唔到事(作為將南唯一一條過海線),
而依度大把板友最鐘意 606 提速,加上將南班人日講夜講要 692 翻生,
694 客量又差,流水客又少,再原封不動拎去斬頭係遲早既事。

bb606606 發表於 2019-6-8 20:53 | 顯示全部樓層
話說條線好似行車時間嚴重不足

我有次平日夜晚8 9點搭
架車翻到調景嶺係即落客即開 仲遲左3 4分鐘

Check翻ETA 間距好正常 無塞車
已經係夜晚既班次
日間咪仲衰?
siuming0213 發表於 2019-6-8 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層

bb606606 發表於 2019-6-8 20:53

日間非繁70分鐘一單,夠唔夠時間就見仁見智!晏晝5點開始由小西灣開出就有75分鐘一單
條線用7部車run遲到壞車食自己一定脫班唔會搵其他線救你
至於夜晚係之前5至7點東隧塞車,到站遲得唔太多就繼續開多過15分鐘調景嶺站有機會踢車出藍田起載

lsc04d11 發表於 2019-6-8 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
咩都係假 做啲嘢減少將軍澳人用車出入 咩將軍澳巴士線都即刻變哂最疏10分鐘一班 (嗰堆樓最鍾意sell近港鐵站,明明步程都10分鐘,咁 近得港鐵站就應該少車位啦 唔想行10分鐘咪搭巴士囉 做咩要養車)
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-8 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2019-6-8 20:53

聽講694行車時間好唔夠
日日都要班卡佬跑死
上次見到架694返到總站一分鐘又要行過,趕到_
街,慘!
bb606606 發表於 2019-6-8 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-8 21:41
聽講694行車時間好唔夠
日日都要班卡佬跑死
上次見到架694返到總站一分鐘又要行過,趕到_

其實加翻架車就無問題