hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運E41,N42及N42A消息
開啟左側

龍運E41,N42及N42A消息

SSBT 發表於 2006-7-7 12:11 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2006-7-7 12:03 發表
我都估: 1. 由聯和墟開出,跟舊 270P 到上水火車站再跟 N270 離開粉嶺,
                   再經大埔太和路 (翠恰花園) ,大埔中心,再跟 E41 出青馬大橋,再跟 N42 往東涌
               2. 由聯和墟開出,跟 A43 到上水火車站再經捐管埔路落粉嶺公路飛到大埔,
                   再經大埔太和路 (翠恰花園) ,大埔中心,再跟 E41 出青馬大橋,再跟 N42 往東涌

行車里數方面,打破 N30 記錄極有可能
現時 E41 已經 57.6 km,
大埔往北區用多 10 km 唔難
(九巴 73 都有 18.4 km,減去兜路的里數,都起碼仲有 12 - 13 km)

都唔明點解要由粉嶺開…

如果由上水開,
可以跟舊 70X 行,
過左牽晴間後落公路,
再經大埔公路大窩段、太和、大埔中心、廣福道再跟 E41 出青馬大橋、跟 N42 落東涌。

要兜晒成個上水粉嶺大埔,
要打破 N30 個紀錄真係好大機會 ..

其實我覺得叫 N40 都唔係咁好 ..
始終都係 N41 適合d,
因為日間都有條 E41 ..
=0=
pochi 發表於 2006-7-7 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2006-7-7 12:11 發表

其實我覺得叫 N40 都唔係咁好 ..
始終都係 N41 適合d,
因為日間都有條 E41 ..

反而我覺得應該叫N40,因為0字尾兩條(N30, A10)都係跨區。
當然唔好計"大埔同北區都係同一個選區",或者"路線號碼
根本冇特別意義"。夾硬話佢係N42既輔助線,實在太過自欺欺人...

個人意見:駛唔駛又多一條"英數數英"既路線呀,記死人咩?!
JX9097 發表於 2006-7-7 15:41 | 顯示全部樓層
依家條線由粉嶺開,會唔會經上水?!

如果經的話,對粉嶺居民嚟講又好兜
唔經的話,又一定會俾人插死
914 發表於 2006-7-7 16:15 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-7-7 15:41 發表
依家條線由粉嶺開,會唔會經上水?!

如果經的話,對粉嶺居民嚟講又好兜
唔經的話,又一定會俾人插死

俗語說:「針無兩頭利」,咁架車係上水開跟舊70X咁行,咪一樣又係比上水人話兜,無計啦,
北區的地方比較散開晒,要一線走天涯,便會「就」得呢個「就」唔到另一個,除非好似
現70X/277x咁一人一條才會無呢個問題架在!衰在又日間的A43都唔算密,半夜三更就更難
分2條線啦
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
JX9097 發表於 2006-7-7 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2006-7-7 16:15 發表

俗語說:「針無兩頭利」,咁架車係上水開跟舊70X咁行,咪一樣又係比上水人話兜,無計啦,
北區的地方比較散開晒,要一線走天涯,便會「就」得呢個「就」唔到另一個,除非好似
現70X/277x咁一人一條才會無呢 ...

但係...上水經粉嶺落大埔比較上順路d
如果調番轉的話,俾人感覺真係兜好多...
cx838 發表於 2006-7-7 16:39 | 顯示全部樓層
我覺得佢係聯和墟開經沙頭角公路,祥華村,馬會道,掃管埔路,彩園路,273A
路線往彩園,高速公路,大埔北出口,太和村,大埔中心,E41 路線往機場,這樣
才可以照顧晒所有居民囉,不知他在大埔會不會繞經富善和富亨了。

Wright---AVW16 發表於 2006-7-7 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2006-7-7 16:39 發表
AVD1 發表於 2006-7-7 17:06 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2006-7-6 23:50 發表

冇話唔得的
最多九巴那條改叫N243姐

九巴 N43 好似係冇冷氣車架 bor ~~~

PS. 有錯請指
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2006-7-7 17:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-7-7 17:06 發表

九巴 N43 好似係冇冷氣車架 bor ~~~

PS. 有錯請指

空調...隨時都加得啫
小問題而已~~
SSBT 發表於 2006-7-7 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2006-7-7 16:39 發表
我覺得佢係聯和墟開經沙頭角公路,祥華村,馬會道,掃管埔路,彩園路,273A
路線往彩園,高速公路,大埔北出口,太和村,大埔中心,E41 路線往機場,這樣
才可以照顧晒所有居民囉,不知他在大埔會不會繞經富善和 ...

天平翠麗居民呢?

如果兜埋富亨富善,
我諗車程都超長囉…
=0=