hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [換胎換軨記]一改招搖態度, 回復純良本色 ...
開啟左側

[換胎換軨記]一改招搖態度, 回復純良本色

hkbw 發表於 2006-7-7 00:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前套飛勁185/60/R14已經係02年12月換, 到而家, 頭尾都調過位, 行都唔知行左幾多萬公里了,
D胎紋幾近光頭, 返來幾日都覺得部車有D唔咬地, 加上條自家DIY的軨都唔多妥,
所以把心一橫, 成套換過晒....

呢幾日都同其他人士不斷放風, 睇下有乜好介紹...琴日就有板友話搵到四條14寸MOVE仔胎連軨,
叫我去睇下...反正今日入大埔, 所以就去睇...但係我嫌佢太窄, 所以冇要到...
個負責人就問我會唔會諗13寸, 佢有四條正野....反正部大發仔本身係13寸, 所以就睇下先啦...

點知, 原來係四條九成九新的GR80...2005年造, 佢話上手用得咁少係因為換車(本來係部AE110), 唔想益人,
佢又有四條鐵圈, 加四條雜野, 所以就換左出來...

175/70/R13...連埋四條七成幾新的軨,
全包都係$1500, 於是就要左了, 比是次預算平了$500

換左之後

部車好似冇以前咁惡TIM!

之後行吐公返屋企, 第一個感覺係部車定左, 靜左, 舒服左...冇之前去得咁急...
之後以高速入帝琴灣roundabout, 都冇乜野, 仲幾定tim..

詳細report等我呢幾日用車後再講

歡迎討論
殺雞焉用牛刀?!
cyclist 發表於 2006-7-7 02:47 | 顯示全部樓層
太好啦,有人試GR80,之前我仲十五十六換唔換gr80好,驚佢唔夠咬,
走左去換GIII,咬就夠咬,不過嘈到接受唔到

等你個試呔POST,可以o既話快o下,入彎試o下得唔得
我成日覺得e類呔快入彎會慘叫得好勁
 樓主| hkbw 發表於 2006-7-7 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 cyclist 於 2006-7-7 02:47 發表
太好啦,有人試GR80,之前我仲十五十六換唔換gr80好,驚佢唔夠咬,

我應該會係呢度出post的了..一陣就出車...過左呢個weekend應該會有詳盡的報告的了..
GR80點會唔夠咬呢? 點都好過飛勁先啦!

殺雞焉用牛刀?!
lee329 發表於 2006-7-7 12:21 | 顯示全部樓層

原帖由 cyclist 於 2006-7-7 02:47 發表

之前用過飛勁同橫濱A539,都唔錯...
我而家用緊GIII,好咬地,渣左3個月剩係響過一次...
GIII好靜呀,可能小弟鍾意"轆車"囉...
授命于天 ,既壽永昌。
CZ_6686 發表於 2006-7-7 12:28 | 顯示全部樓層
丫...D谷巴仔係唔係一定要用R胎呢?
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
cummins 發表於 2006-7-7 13:36 | 顯示全部樓層
Falken used 4 year sin 有D唔咬地... you are very lucky la..
people's comment is after 1 year start 唔咬地
Cummins ISMe-335
cummins 發表於 2006-7-7 13:37 | 顯示全部樓層

原帖由 lee329 於 2006-7-7 12:21 發表

之前用過飛勁同橫濱A539,都唔錯...
我而家用緊GIII,好咬地,渣左3個月剩係響過一次...
GIII好靜呀,可能小弟鍾意"轆車"囉...

Using GIII, really noisy, but really 好咬地.
Am using 195/55 15 so cannot use GR80.. as no that size in GR80
Cummins ISMe-335
lee329 發表於 2006-7-7 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-7-7 12:28 發表
丫...D谷巴仔係唔係一定要用R胎呢?

冇話一定要用R胎既,大部份谷巴仔車主都用A539同GIII,不過當然亦有朋友用A032既.....
授命于天 ,既壽永昌。
Dolphin 發表於 2006-7-7 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 cummins 於 2006-7-7 13:37 發表

Using GIII, really noisy, but really 好咬地.
Am using 195/55 15 so cannot use GR80.. as no that size in GR80

I am using GIII too (with my bug). Agree that it is 好咬地.

About Falken ST115, I was using it 2 years ago.  Performance is perfect when it was new,
but can't wait to change it as it is easy to slip in rainy days after using it 1.5 years...

lee329 發表於 2006-7-7 14:23 | 顯示全部樓層

原帖由 cummins 於 2006-7-7 13:36 發表
Falken used 4 year sin 有D唔咬地... you are very lucky la..
people's comment is after 1 year start 唔咬地

哈哈...我記得以前渣100仔時,一換飛勁就第一個灣即冼胎(未開胎)
授命于天 ,既壽永昌。