hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 洪水橋新市鎮環保運輸服務首階段研究完成 ...
開啟左側

洪水橋新市鎮環保運輸服務首階段研究完成

qunow 發表於 2019-9-6 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層

輕鐵運量不足跟住去諗載客量仲低啲嘅巴士?
tuen 發表於 2019-9-6 10:29 | 顯示全部樓層
現代化電車同輕鐵除咗地台高低嘅分別之外
仲可以雙向行, 唔洗起個大圈掉頭呢
Toz 發表於 2019-9-6 11:09 | 顯示全部樓層

如果APM 可以兼容輕鐵. 都可取既.
唔得就 BRT 無煩惱. 點解? BRT 可以兼容道路 (廢話)
甚至高架巴士專線就得了. 閘機都慳返.

APM 兼容輕鐵, 即係現有輕鐵列車可以駛入新系統路段, 方便開直達車
將來舊輕鐵路段改建比新車入.
先搞元朗同天水圍, 跟住再諗屯門.

新系統兼容輕鐵列車的話, 睇返係洪水橋果邊既擬定走線
如果天耀路南下既路軌飛上天橋或落地底, 只可向南直去屏厦路
天水圍循環線個圈向西擴展, 包埋河對面
原先輕鐵路軌會擋天福路, 宜家變左擋南邊既屏厦路, 或者做到就隧道過埋屏厦路...
咁的話呢個巴士必經既路口交通情況會大為改善

DC3938 發表於 2019-9-6 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層

港鐵又唔知點諗?
kay 發表於 2019-9-6 12:27 | 顯示全部樓層
捷運無人駕駛
巴士點都要有
電車有D無厘頭,除非想香港電車去做
啟德無左個機會
世界很簡單 人類很複雜
GM 發表於 2019-9-6 16:07 | 顯示全部樓層
另外整一套 無規模效益
用番輕鐵好過
常備TCU 出行唔洗怕
ArnoldC 發表於 2019-9-6 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層

我諗輕鐵「載客量不足」係指現有路段應付唔到新增嘅班次/乘客。
Lyt_Kondisc 發表於 2019-9-6 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2019-9-6 17:59
我諗輕鐵「載客量不足」係指現有路段應付唔到新增嘅班次/乘客。

咁新系統路線來回都係得兩條路軌姐,架車太長就好容易會造成擠塞,根本佢呢樣解釋唔到。
ArnoldC 發表於 2019-9-6 21:05 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-9-6 19:02
咁新系統路線來回都係得兩條路軌姐,架車太長就好容易會造成擠塞,根本佢呢樣解釋唔到。
...

你究竟明唔明我講乜?
洪水橋、元朗南對外客,基本上一係去西鐵站,一係去屯元天市中心。
如果用輕鐵支線連接,呢班客就會倒返落現有輕鐵系統。
我係話,佢可能覺得現有輕鐵系統無足夠剩餘容量吸納呢班客,所以建議另外整個新系統。
Lyt_Kondisc 發表於 2019-9-6 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2019-9-6 21:05
你究竟明唔明我講乜?
洪水橋、元朗南對外客,基本上一係去西鐵站,一係去屯元天市中心。
如果用輕鐵支線 ...

我覺得唔會多好多。
主要輕鐵係駁屯馬線車站為主,現有路段唔會突然間食埋洪水橋同元朗南乘客,除非該現有路段係洪水橋同元朗南新市鎮居民前往重鐵站嘅必經之路。
連接 屯門/洪水橋/天水圍/元朗/元朗南 嘅跨區路段先多咗人,即承載跨區客服務。
我建議港鐵順便起多條跨區走廊,分流兆康至洪水橋一段客流。
FF only, don’t be serious