hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議復辦692線,由西貢來往中環(2020年3月修訂) ...
開啟左側

建議復辦692線,由西貢來往中環(2020年3月修訂)

miklcct 發表於 2019-9-9 14:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2020年3月修訂:修改將軍澳區內走線,通勤方向班次途經坑口圈去尚德,不再跟足舊有692線之尚德行法(不經靈實醫院)。

由於其它交通工具(如將軍澳線、九巴91M線等)經常客滿,為免過分依賴其它交通工具,並從源頭分流乘客,我建議復辦692線,由新巴獨自經營,並列為新巴將軍澳南專線之一,詳情如下:

692 西貢 ↔ 中環

往中環:
$17.0
1 西貢
2 西貢大會堂
3 翠塘花園
4 菠蘿輋
5 北港
6 大涌口
7 白沙臺
8 白沙灣
9 漁民新村
10 北圍
11 匡湖居
12 南邊圍
13 響鐘村
14 窩美
15 南圍
16 大埔仔坳
% 香港科技大學
17 大埔仔村
18 銀影路
19 水邊村
20 半見村
$14.3
21 明德邨
22* 重華路
23* 煜明苑
24* 富康花園
25* 唐明街
@ 厚德邨
@@ 頌明苑
(將軍澳隧道)
$10.4
26 東區海底隧道
(東區海底隧道)
$6.1
27 港運城
28 美麗閣
29 炮台山鐵路站
30 清風街天橋
(清風街天橋)
31 景隆街
32 馬師道
33 史釗域道
34 柯布連道
35 分域街
36 海富中心
37 皇后像廣場
38 中環(交易廣場)
% 只於一至五下午繁忙時間從此站開出,其餘時間不經科技大學
* 下午繁忙時間及假日班次不經坑口圈及尚德,改經註@車站,將藍隧道通車後再加經註@@車站
# 將藍隧道通車後改經將藍隧道,不經將軍澳隧道

往西貢:
$17.0
1 中環(交易廣場)
2 大會堂
3 金鐘站
4 盧押道
5 菲林明道
6 史釗域道
7 杜老誌道
8 灣仔消防局
9 百德新街
10 維多利亞公園
11 銀幕街
12 七海商業中心
13 電廠街
14 新光戲院
15 港運城
(東區海底隧道)
$10.4
16 東區海底隧道
17# 藍田站
18# 觀塘警署
(將軍澳隧道)
$7.2
19 唐明苑
20 尚德廣場
21 將軍澳運動場
22 銀澳路
23 培成路
24 坑口(北)
25 將軍澳醫院
26 聖雲仙天主堂
27 水邊村
28 影業路
29 銀影路
30 大埔仔村
$6.6
31 香港科技大學
32 大埔仔坳
$5.0
33 窩美
34 南邊圍
35 蠔涌
36 北圍
37 漁民新村
38 白沙灣
39 白沙臺
40 大涌口
41 北港
42 菠蘿輋
43 翠塘花園
44 西貢大會堂
45 西貢警署
46 西貢

# 將藍隧道通車後改經將藍隧道,不經將軍澳隧道,以及取消「藍田站」及「觀塘警署」兩站,屆時該兩站上車之乘客由694、A29或E22A之轉乘優惠取代。

短途分段收費如下:
中環往坑口(北):$14.3
過東隧後往坑口(北):$6.1
過將軍澳隧道後往坑口(北):$5.5

往港島方向轉乘優惠如下:
從將軍澳工業邨由796C、796E、796P、796X、797M轉來:只收車費差額
互轉其它東隧路線往港島(通宵路線除外):減$5.0

往西貢方向轉乘優惠如下:
轉往796C、796P、796X、797M往將軍澳工業邨方向:次程免費(首程須為短途分段收費)
由694*、796C、796X、798、798B、A29*、A29P轉來:優惠車費等同轉乘792M(將藍隧道通車後,如由觀塘區登上註*之路線,轉乘優惠提升為兩程合共$10.4,亦同時適用於轉乘792M)

建議班次如下:
西貢開往中環:星期一至五 07:20、07:45;星期日17:00 - 19:00(每30分鐘一班)
科技大學開往中環:星期一至五 17:50(大學假期停開)
中環開往西貢:星期一至五 17:50、18:20

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +4 收起 理由
LauCT + 1 + 4 精闢見解, 英雄所見略同, 大師級作品.

查看全部評分

進智公交
louis2018 發表於 2019-9-9 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
其實開半全日都應該ok,如934、936、948
LauCT 發表於 2019-9-9 15:28 | 顯示全部樓層
本人很大程度支持這建議。西貢需要過海巴士路線。
西貢區居民
 樓主| miklcct 發表於 2019-9-9 15:42 | 顯示全部樓層

louis2018 發表於 2019-9-9 15:25
其實開半全日都應該ok,如934、936、948

以934、936嘅佳績我唔睇好開到咁長服務時間。

除咗呢個服務時間之外,如果延長嘅話我會先考慮假日去西貢,其它時間我諗唔到沿線有咩位要分流。即使係銅鑼灣夜晚行完街都好,地鐵過咗繁忙時間都夠食將軍澳嘅客,所以當初692先會死。
進智公交
AtrHenu 發表於 2019-9-9 15:51 | 顯示全部樓層
支持建議,但呢種走線會否過長(692+792M)呢?

仲有,應該要設假期清晨特別班入西貢係咪好D,方便港島居民假日去西貢都遊山玩呢
(話曬以前T6,698R都有一班固定客源來回西貢)?!
 樓主| miklcct 發表於 2019-9-9 17:42 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-9-9 15:51
支持建議,但呢種走線會否過長(692+792M)呢?

仲有,應該要設假期清晨特別班入西貢係咪好D,方便港島居民 ...

呢條線唔長得過嗰啲乜嘢960X、678之類。加上呢條線同直出相比只係兜多個尚德,一啲都唔過分,假日無通勤客直情兜入去都費事,西貢開車就直出北角,之後清風街天橋直鏟金鐘中環,完全係合理路線。

至於假日入西貢方向,我覺得信心唔大(以往嘅698R去埋黃石碼頭最終都做唔住),開咗返港島睇下反應再諗。
進智公交
tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-9 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

要喺將軍澳兜圈就byebye啦
ViviTse 發表於 2019-9-10 01:48 | 顯示全部樓層
692咁改分分鐘仲衰過殺線前果個走線............
西貢<>港島:92R紅隧轉車/小巴轉鐵快過"692"
科大<>港島:小巴轉鐵快過"692"
將軍澳<>港島:又唔經坑口,到牙唔到肉,坑北/尚德要等半粒鐘一班咁同地鐵相比仲有何競爭力?去程唔飛北角?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| miklcct 發表於 2019-9-10 08:28 來自手機 | 顯示全部樓層
科大放學時間van仔排長龍是常識吧,至於西貢過海,92R要塞紅隧口,你肯定行紅隧會快啲到銅鑼灣?
LauCT 發表於 2019-9-10 15:13 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-9-10 01:48
692咁改分分鐘仲衰過殺線前果個走線............
西貢港島:92R紅隧轉車/小巴轉鐵快過"692"
科大港島:小巴 ...

92R只是星期日先有。繁忙時間去到紅隧轉車,班班車都頂閘,好可能要企過海。有692就可以西貢坐到港島。
西貢區居民