hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 33 荃灣西 》油塘
開啟左側

[經歷分享/報告] KMB 33 荃灣西 》油塘

gu9434@24 發表於 2019-9-15 15:37 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-9-15 02:44
咁咪唔好停囉有咩所謂,繁時大隧北行轉車站塞成點你有眼睇。

都係果句啦 平時朝早唔會用到東隧真係唔好出聲好過啦

早繁觀繞入東隧龍尾經常到麗港城 用慢線經鯉魚門道入其實唔會差好多(迴旋處會有交警放車)
救護站右轉支燈長左 當然有辣有唔辣
但如果為左幫33過到支綠燈就要搞 真係多舊魚

同埋東隧口係有人會打燈落車架

gu9434@24 發表於 2019-9-15 15:40 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-15 15:29
我都知我講幾句就要人信係好難, 唔信都冇你符, 但事實係上繁一直上演緊巴士行慢線係最快, 即使唔停巴士站 ...

青衣人朝早點會搭當東隧車丫 連經下路入巴士站這種神級建議都Up得出 果六個字(人一藍 ___)真係好應棍
leo_ku 發表於 2019-9-15 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-15 15:56 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-9-15 14:56
邊個保證巴士公司一定要比你叫幾飛呀?又唔係無車搭, 東隧無得轉大隧口一樣可以轉。

我就係唔信, 上路要 ...

作為東隧紅小常客,早繁必勝行法係偷入巴士線、上迴旋處、行落慢線收費亭、慢線過海。
平均全程行快線快 5-10 分鐘出港島。

所以我可以證實佢講既野無錯,如果龍尾過鯉安苑,我飛緊的的話亦禁止司機同我行快線。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2019-9-15 16:03 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-9-15 15:50
東隧口個站少人上落係人都知啦,唔停有咩所謂。

點解我成日都見到有人龍係東隧口等車呢?講緊非繁都非常穩定地有 3-4 個客上 307 同 681。

另外,603、613、673 要做 BBI 互轉,673 飛東隧口,碧雲道客點落銅鑼灣?北區人點落東區?
dennis28a 發表於 2019-9-15 16:14 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-15 02:46
條線係運吉畫嘅, 當時未預見到現有的交通狀況, 但行茶果嶺又確實冇乜客源可言.

就算唔係永久, 都應該臨 ...

我又覺得麗港城人會放行,畢竟來回都有 33 兼同 40 同站,一換一抵啦。
反而係藍田班人點睇。

一係就淨改東行,當益麗港城班客,
九巴夠膽加 33 同東隧 BBI 轉乘,吸納班觀塘偉業街客棄港鐵。
fly831 發表於 2019-9-15 17:29 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2019-9-13 11:32
星期六? 33只開一至五

唔好意思, 忘記了嗰日係自己放大假, 應該係星期二黎
最愛猛男
ricky 發表於 2019-9-15 17:52 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-15 00:11
其實 33 先係做緊荃灣最旺覆蓋範圍,畢竟沙咀道行去邊都唔遠。無 33 年代,個個都係青山公路行返落黎,根 ...

如果33經埋葵涌,去油塘同觀塘更加耐先到,佢唔經葵涌都係顧及油塘同觀塘的感受
前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2019-9-15 19:38 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-15 16:14
我又覺得麗港城人會放行,畢竟來回都有 33 兼同 40 同站,一換一抵啦。
反而係藍田班人點睇。

只改東行, 起碼早繁唔駛同東隧車塞到甩班.

如果甩班, 為保新線, 九巴一定會喺油塘搵架車做33往荃灣, 改東行係好事嚟, 仲俾到麗港城有去有回.

而33同603 613 673設BBI政治正確, 九巴整埋咁多3字路線, 一於串連埋一齊, 讓觀塘商貿客搭去油塘道遊樂場轉巴士過海, 啲人識唔識搭一回事, 就好似條小巴90A, 行左商貿區 茶果嶺 油塘道 油麗邨咁耐, 睇住啲車吉來吉去唔知做緊乜!

西行維持經藍田站, 出觀碼只係早繁塞車, 就算經油塘道落茶果嶺一樣會受塞車影響, 不如不變, 藍田站有客機會高過茶果嶺.
dennis28a 發表於 2019-9-15 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-9-15 17:52
如果33經埋葵涌,去油塘同觀塘更加耐先到,佢唔經葵涌都係顧及油塘同觀塘的感受
...

大錯特錯,33 同 290 系會平手到黃大仙。
290 如果輸,輸在多人上客。

33 單係由西站去龍德街要 15 分鐘,同時間 290 系可以去到葵俊苑。
家陣 33 另一大問題係東行度,
就算 40 落埋美孚,大河道去創紀之城時間,33 先到巧明街落車。