hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98B線開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98B線開辦消息

LAK2 發表於 2019-10-6 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-10-6 11:38
依家都係果句,我完全唔覺得對家調景嶺、將軍澳新巴服務好得去邊。
796X 表面有車,實際無車,但起碼 297 ...

坑口直出線如果用298C做埋觀塘道轉乘又未嘗不可
一來好過現98A象徵式做坑口轉乘
二來收費唔會太平引發多個問題 (轉乘金額提升至約$6)

初步配套諗法就係
98A/C縮寶林+93A去坑口(不入坑口圈)
+296M縮尚德+290A加分段
240798790262289 發表於 2019-10-6 17:11 | 顯示全部樓層
98C290 發表於 2019-10-3 15:58
坑口揾康城開 98X, 九龍跟宜家 296C 走線, 一次過做曬坑口直出將隧同觀塘道 + BBI, 海盈方向觀塘道落雙向分 ...

98X都算夠客,但98C縮入翠林又夠唔夠客呢,陣間全日變20就好笑啦296C加寶林飛觀道未必行得通,本身796C/296C快慢平貴總站直出樣樣有得揀,
改完何不796C?寶林就分分鐘慢咗添
240798790262289 發表於 2019-10-6 17:42 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-10-4 01:52
102 其實觀塘尾難上啫, 不過10M尾咪又係難上
貴就肯定, 真係豪華價錢平民服務
係好在我次次坑口走都算密 ...

其實102點止觀塘尾難上,晚繁打後講緊8點/10點呢啲鐘數九龍灣站都已經滿座飛緊... 好多時等車時間+行車時間仲耐過地鐵,仲未計車錢

不過唔知點解坑口咁耐以尼比貴人幾蚊都好似冇咩所謂咁
觀塘296A $5.1 佢地A29 $10照上 / 旺角796C $7.9/8.3 佢地98C $10.5照上
紅土796X $7.5/7.9 佢地297 $9.9照上 / 九商110A $8.1 佢地297 $9.9照上仲要覺得好方便
尖東796X(再加未改道果陣796P)$7.5/7.9 佢地98D $9.9照上仲覺得係特快
紅館796R直入調景嶺$14.8 VS 98R經觀塘山$16.9 / 通宵旺將N796 $14.8/15.6 VS N293/293S $16.6

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 其實唔係無咩所謂,係無得揀要硬食!.

查看全部評分

GZ4031 發表於 2019-10-6 18:04 | 顯示全部樓層

240798790262289 發表於 2019-10-6 17:42
其實102點止觀塘尾難上,晚繁打後講緊8點/10點呢啲鐘數九龍灣站都已經滿座飛緊... 好多時等車時間+行車時 ...

應該係話硬食
有平又快你估佢地唔想
有296A坑口版你估佢地唔要咩
問題就係98A真係慢到唔能夠理解, 除非咁岩上到一班係又少人又追前車, 我試過20分鐘坑口站到觀塘, 真係神蹟, 仲要係星期五下繁
20分鐘係極限, 都已經叫唔太快
平時正常行車冇番27-30根本唔得
咁作為坑口人, 如果比多1個2/3個9換取快15-20分鐘既102/A29
咁多中產既地區點會唔肯
坑口? 收費最正常果條叫792M同91M啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 條98A坑口上真係慢到唔係人搭

查看全部評分

JX9097 發表於 2019-10-6 18:33 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-6 12:04
298E得區外轉乘客?坑口客、甚至寶琳/康翠轉乘客對你嚟講係咪no stake?

寶林/ 康翠轉乘客最多咪set回贈只係將優惠金額提高, 難度唔大
而且寶林都招標緊小巴. 都未必再坐298E轉車

坑口客, 正如其他線一樣, 都係硬食
最多回程康城整特價分段搞掂佢
JX9097 發表於 2019-10-6 18:35 | 顯示全部樓層
240798790262289 發表於 2019-10-6 17:42
其實102點止觀塘尾難上,晚繁打後講緊8點/10點呢啲鐘數九龍灣站都已經滿座飛緊... 好多時等車時間+行車時 ...

坑口只係冇得揀啫
點似得尚德咁好

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
kc_loo + 1 + 10 有圖有真相
ViviTse + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

~誰@359~ 發表於 2019-10-6 20:15 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2019-10-6 14:35
坑口直出線如果用298C做埋觀塘道轉乘又未嘗不可
一來好過現98A象徵式做坑口轉乘
二來收費唔會太平引發多 ...

開條298C個角色會同296C重疊﹐所以應該直接將296C變身做298C再拉埋入康城
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2019-10-6 21:06 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2019-10-6 20:15
開條298C個角色會同296C重疊﹐所以應該直接將296C變身做298C再拉埋入康城

現實中, 尚德係唔可能放棄296C
(不論係將佢拉去坑口, 定係尚德開反經坑口走)
所以, 放棄呢個諗頭吧啦
~誰@359~ 發表於 2019-10-6 21:18 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-10-6 21:06

所以現實D既諗法係98D全日拆線,之後轉296A出觀塘,做埋二次轉乘就更好
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2019-10-6 21:27 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-10-6 21:06

現實中個個都會攬住自己區既線,除非你開新線唔搞任何其他線,唔係既話任何念頭都可以放棄。

其實 98C 都成日俾人隨便建議任改架啦,
以 296C 既客量,我又睇唔到佢點解連拉長都唔得。296C 拉去坑口,唯一壞處只係尚德無左總站車,但尚德本身又唔見得填得滿架車,所以我又睇唔到佢點解一定唔可以延長,
296C 796C 加埋派廿幾架車都只係各開 20,仲要兩條線加埋載客量都未及 98C,我唔知 98C 點樣可以拎住 16 架車拆線,拆完根本 20 分都開唔到。

當然,296C 改坑口開經尚德落埋觀塘道,埋單出旺角根本快唔過 98C 又係後話。

評分

kc_loo + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次