hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站, 每日使用人次激増至42,000人 ...
開啟左側

[報刊新聞] 屯門公路轉車站, 每日使用人次激増至42,000人

shakugan2005 發表於 2019-10-21 22:42 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2019-10-21 22:27
259D班次同車輛數目點同B3比呢?

259D會有幾多架車泊係總站? 甚至連506都可以照泊屯門碼頭, 睇怕屯門碼頭冇位泊根本就唔係重點, 重點係想擺259D去龍門居, 城巴九巴互相爭地頭去泊
shakugan2005 發表於 2019-10-21 22:47 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-10-21 21:21
咁轉車站有多條 59X(屯門碼頭)/ 60X 61X 263(VIP 區)/ 66X 258D(山景)/ 63X(青公)
有乜理由繼續 ...

就係因為有D咁既心態所以係轉車站增加左D無謂既人流同車流, M線最唔應該停轉車站但由第一日開始叫人M線轉出去已經錯哂, 結果就係D人亂轉一通行車時間一日比一日慢仲好意思話咁轉法會快D, 其實係唔係想曲線凸顯西鐵係屯門先兜上元朗先出九龍都唔慢?
RyanPun 發表於 2019-10-21 23:20 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-10-21 22:47
就係因為有D咁既心態所以係轉車站增加左D無謂既人流同車流, M線最唔應該停轉車站但由第一日開始叫人M線轉 ...

總知,頭腦清醒嘅就明白我緊乜,我從來都冇話過嗰一班因為M線頂閘跳去隔離M線到轉車站轉返自己條M/X線嘅客。坦白講我自己都試過因為89D甩班甩到半個鐘後先有車,加上之後我要趕返工,先至上咗89C轉681特快入馬鞍山,其餘時間根本都唔會點同直車鬥快
,選擇比貴錢兼冇轉乘走去搭89C轉681咁無聊。(除非大線甩班甩到半個鐘後先有車,或者好似58M/P咁連續三四班都飛站等等呢啲嘅Special cases,我會理解)

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
ryandroid 發表於 2019-10-22 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-10-21 15:54
轉車站用途根本唔係比你同直車鬥快,某啲小區有出市區需求但儲唔夠客開線,呢個先至係轉車站用途,我發覺 ...

城隧轉乘work 係因為主要serve沙田同荃葵青之間來往
城隧綫只係沙田同荃葵青巴士綫嘅三成都冇
所以城隧轉車站才沒有明顯擠塞情況

但屯轉同欖隧都係元天屯無論出荃葵青定市區都會經
9成以上嘅跨區綫都要停轉乘站就搞到不勝負荷

當然有轉乘站就係俾乘客係可以自由選擇直車定轉車
不過唔代表架架車都一定要停轉車站
去犧牲所有原本有直車搭嘅乘客要同轉車客爭上車
結果個個見去轉車站就照上車去到屯轉再算
焗住自己齊齊攬炒

有人會話擴建轉車站就可以改善問題
但政府幾時會擴建呢?
一日唔擴建大家就只能繼續攬炒?

所以無論轉車站擴唔擴建
都應該將繁時巴士綫分流去緩解轉車站擠塞嘅問題
一刀切某條綫唔入轉乘站對現有轉車站乘客嘅影響會比較大
比較務實嘅就將繁時15分鐘以內一班車嘅巴士綫分一半出嚟繁時飛轉車站
飛轉車站嘅繁時班次全部改新no (舉例如加T 字頭)
尾站客想上直車又易咗
想搏轉車快過直車嘅又可以繼續喺轉車站轉車
就算轉車客冇得好似以前咁自由咁見車就上
可能比平時要等多陣車
但轉車站少咗車流人流
出入轉車站嘅車程快咗其實都可以抵銷返整體乘客嘅等車時間損失
同時仍然保留現有轉乘路綫

不過當大家習慣見車就上嘅交通模式時
要改變確係有些困難
好多人明明知道有問題存在
但都會覺得以不變應萬變係定律
HS1588 發表於 2019-10-22 02:10 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2019-10-21 19:51
我就有時放工時間(6pm左右)返去 59X美孚飛站 荔枝角留後真係好平常,當然我知58X都會咁 至於60X同66X真係 ...

呢個問題都係追溯返去 59A 縮短後, 幫唔到 59X 清客
你係 60X 66X 抽返幾架車去做 59X , 咪又到 60X 66X 要頂閘
多幾班 59 系去屯轉上客, 但清客速度一樣都係不變, 仲要頂死曬後面, 根本就唔係針對問題解決
而事實上, 資源左抽右抽班客就一樣係咁多, 根本就係要額外資源解決問題, 係都要賴落其他區度
其他人一路都係講緊兩繁加碼頭區直達特車去解決問題, 又去講 VIP 同山景大興無限 loop 真係曬時間
paul2357paul 發表於 2019-10-22 05:42 | 顯示全部樓層
KC1213 發表於 2019-10-21 20:58
我唔覺得身為一個屯轉客 落車光明正大排隊
等架快車有咩問題 有直車到目的地無錯係可以坐到尾
但唔代表 ...

不過城隧線既BBI限得太死要在城隧口轉,應該要加番沙田方向沙田區內及其他沙田區內線免費任轉BBI。
RyanPun 發表於 2019-10-22 07:09 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-10-22 00:50
城隧轉乘work 係因為主要serve沙田同荃葵青之間來往
城隧綫只係沙田同荃葵青巴士綫嘅三成都冇
所以城隧轉 ...

你講啱一點係,城隧喺沙田/荃葵青線入面真係3成都冇,幾乎每一邊都得一至兩條城隧線,所以個情況冇屯轉咁明顯。個個都用轉車站轉車,唔通個個都好鐘意喺轉車站轉車咩,又要排長龍又要迫返入屯門,只要有直車唔經轉車站同時直入某一區嘅線,可以喺市區開始分流到一堆因為上唔到直車而選擇喺轉車站叫幾飛嘅客,淨係呢堆客都已經減到碼頭區條龍。

重點係大家有冇心去改變自己搭車習慣,個個都唔肯改變,每次都係話係咁嫁喇,明知道咁嘅走線、車程時間兜得唔合理但唔選擇諗方法去拉直,而係選擇逆來順受嘅,鐘意轉車嘅繼續轉、鐘意同直車鬥快嘅繼續鬥快、覺得塞成十幾分鐘入屯轉冇問題,可以接受嘅,冇人會阻止你。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Toz 發表於 2019-10-22 07:31 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-10-22 07:09
你講啱一點係,城隧喺沙田/荃葵青線入面真係3成都冇,幾乎每一邊都得一至兩條城隧線,所以個情況冇屯轉咁 ...

無轉車站過客點拉直, 全部半個鐘一班?

拉直同直達實行上係互相矛盾既概念
去龍門居同去湖景既齊齊要拉直, 自然無得一條線走晒, 兩邊都開線, 咪會拉疏班次
咁你究竟想直達定拉直

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 好矛盾呀媽

查看全部評分

qunow 發表於 2019-10-22 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-10-21 23:20
總知,頭腦清醒嘅就明白我緊乜,我從來都冇話過嗰一班因為M線頂閘跳去隔離M線到轉車站轉返自己條M/X線嘅客 ...

轉車可以快啲點解唔轉?
lsc04d11 發表於 2019-10-22 08:35 | 顯示全部樓層

04年輕鐵重組又唔得 當年63x加密做好油尖旺轉乘又唔得 結果就好多嘢都冇與時並進

不如做個人性實驗 如果獅隧轉乘都全面 面對咁嘅轉車站 轉唔轉好呢?  81c,86c都要兜咁耐先入馬鞍山,班友會唔會轉呀?

其實有個咁大既轉車站 啲線仍然舊制  點會用得好?

唔好唔記得當年係想搞61U,67U,68U
最後 U又U唔起,63X又搞唔起,宜家連P960都好似。。。。。冇希望
城巴爭到新區線 就希望九巴會“開戰”啦