hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 大埔荃葵新線! 方便過73X? 點先可以經石門而又唔趕客? ...
開啟左側

大埔荃葵新線! 方便過73X? 點先可以經石門而又唔趕客?

HaroldII 發表於 2019-11-10 21:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

路線簡述:
大埔墟 > 太和 > 富亨 > 富善/大中 > 石門/第一城/大圍 > 葵涌 > 荃灣

車程簡述:
全程:63分鐘
大埔中心 > 葵芳  30分鐘
第一城 > 葵芳  18分鐘

方案主線:

1應付龐大客量

1.1 晩繁時段城隧轉車站極難轉73X
  人龍長 + 有車都上唔到 (試過要等超過30分鐘)
  以我所知啦, 城隧轉車嘅人流大部分都係喺葵芳上(46X/47X)去城隧嘅。
  à新線為大埔及葵芳居民提供更直接選擇無需再耗時轉車

1.2 假日非繁時,好多廣福同宏福客都上唔到73X,架架車都頂閘。
  à新線由大中直上吐公,避開廣福塞車位,慳起碼5分鐘
大中居民會按需要轉搭新線,騰空位置比73X尾站乘客上車

2 擴闊服務範圍
2.1 大埔區議會2018年就大埔居民往來新界西的出行模式,針對公共巴士服務的需求作出調查。
à 報告建議增加73X的服務,例如加開特別班次前往葵青區/直達荃灣市中心,並在未來考慮開設獨立路線直達葵芳及葵涌

2.2 現時,石門附近為新興起之工商業區,但大中卻沒有路線往來石門及第一城一帶; 如居民需來往兩地通勤,往往需要半小時以上,實在轉折和耗時!
à 新線來往大中及石門第一城只需12分鐘,填補兩區一直以來的交通漏洞。

2.3 第一城沒有直達葵芳至路線;大圍沒有直達荃灣之路線
à 新線取締以往轉車嘅煩瑣,吸納新客源!

3. 避開繁時部分塞車位
繁時73X要塞廿分鐘以上絕對係常態,與73X行嘅大埔公路沙田段/城門隧道相比,新線雖然要行大涌橋路,但繁時行車時間有望比73X短。

4.1. 73X 已經好密 但需求過大 再加班作用都唔大
*開新線嘅效益明顯更高*

1. 荃灣(愉景新城) $10.1
2. 荃灣站
3. 荃灣大河道
4. 楊屋道街市
5. 荃灣橫窩仔街
6. 盛福街
7. 葵芳站
8. 青沙公路轉車站
9. 新翠邨      $7.8
10. 沙田第一城
11. 濱景花園
12. 大埔中心  $4.7
13. 大元邨
14. 大埔安慈路
15. 寶鄉街
16. 運頭街
17. 運頭塘總站

1. 運頭塘總站$10.1
2. 大埔墟街市
3. 寶鄉街
4. 大埔平安里
5. 榮暉花園
6. 富亨邨
7. 新興花園
8. 新界鄉議局大樓$9.1
9. 沙田第一城
10. 新翠邨
11. 青沙公路轉車站
12. 葵涌道荔景邨$5.1
13. 葵涌廣場
14. 盛福街
15. 尚翠苑
16. 寶石大廈
17. 戴麟趾夫人診所
18. 大涌道福來邨
19. 荃灣(愉景新城)

https://www.google.com.hk/maps/dir/%E9%81%8B%E9%A0%AD%E5%A1%98%E7%B8%BD%E7%AB%99/22.3772348,114.1110399/@22.3723025,114.0150295,11.63z/data=!4m49!4m48!1m45!1m1!1s0x340408154159c7f5:0xc7ef82df05ca0e49!2m2!1d114.16657!2d22.442344!3m4!1m2!1d114.1667753!2d22.4490788!3s0x3404083f4cd106a3:0x3559522bd3114096!3m4!1m2!1d114.1658677!2d22.4535705!3s0x34040838392de351:0x90f7d075d273e8a0!3m4!1m2!1d114.172364!2d22.4538593!3s0x340408461e4c2699:0xc4c9515aafdc08c2!3m4!1m2!1d114.2046406!2d22.3899035!3s0x34040647b67893fd:0x3881ddeb76fa4df5!3m4!1m2!1d114.1855489!2d22.3665442!3s0x3404070157edede5:0x38f957b9094bb654!3m4!1m2!1d114.1476076!2d22.3462561!3s0x3404075cc806cc0d:0x54254c35daca5532!3m4!1m2!1d114.1286559!2d22.3577634!3s0x3403f8bda923f9e5:0xc9f18c65d1489764!3m4!1m2!1d114.1168471!2d22.369596!3s0x3403f8ec582e060f:0x91024ced93565381!1m0!3e0

大埔開
星期一至六:
0540 –0700  20分鐘
0700 – 0800  15分鐘
0900 – 2340  20分鐘
星期日/假日
0600 –2340  20分鐘

荃灣開
星期一至六:
0600 – 1800  20分鐘
1800 – 1900  15分鐘
1900 – 0000  20分鐘
星期日/假日
0600 – 0000 20分鐘

tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-10 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
建議大圍唔停站,方便第時T4幹道起好後改行
kitarolo 發表於 2019-11-10 21:50 | 顯示全部樓層
第九區暫未知帶嚟幾多新資源
現今可做嘅係將眾安街直上城隧
嘅班次增加、常規化並設新編號
(類似274X)令轉車站嘅客無需久候
荃灣返大埔又可享特快班次。
S3bl430 發表於 2019-11-10 22:00 | 顯示全部樓層

依條走線繁忙時段有得諗既(完美避開大埔公路沙田段塞車/車流倒灌城隧問題),沙田段可以考慮跟240X行,唔需要經新翠
非繁73X會更快更直接,而且石門客集中在繁忙時段,
所以未必需要停石門,依272X直入青沙就算

錯字連篇
dcyw 發表於 2019-11-10 22:41 | 顯示全部樓層
雖然走線上對大埔區乘客感觀上吸引力只是一般(因為往返荃、葵需繞經石門),但仍或可一試,只是行車時間上有點樂觀,未必經常能夠達成。

一些參考時間:
1. 以日常交通情況,乘的士由濱景花園往大埔墟站通常最少都要15分鐘,若把吐露港公路至大埔墟站換回至新興花園及換回巴士的速度,新興花園至石門一段15分鐘應是較普遍會達成的時間
2. 非繁忙時間沿速暢通乘的士由大埔墟站經吐露港公路、大埔公路及青沙公路往瑪嘉烈醫院約20-25分鐘(當時大埔公路限速仍是70公里),換回巴士的速度,新興花園往葵芳一段30分鐘有點勉強
南韓金仔 發表於 2019-11-11 07:30 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2019-11-13 05:24 來自手機 | 顯示全部樓層

反對271X全日 271 已經夠做 271X全日浪費資源 問心271全程都係75-80分鐘 出到西九站 實在冇必要271X全日  272P 要入荔枝角再葵涌 但不經運頭塘 科學園
miklcct 發表於 2019-11-13 12:13 | 顯示全部樓層

應該照行城隧,唔好行青沙,咁先可以分流到城隧等73X嘅客。
建議條線由葵芳南開出,跟47A入城隧,過城隧後跟43P去石門,然後直去大埔總站。
進智公交
kitarolo 發表於 2019-11-13 12:34 | 顯示全部樓層
就算唔係今日吐公+東鐵
收皮,水粉埔一直欠缺一條
草山隧道,由半春園出返去
梨木樹,唔通吓吓屯公/欖隧
甚至荃錦咩……龍華酒店一帶
擴闊唔好太大期望,好快又俾班
私家L填返滿。
 樓主| HaroldII 發表於 2020-3-29 22:14 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2019-11-10 22:41
雖然走線上對大埔區乘客感觀上吸引力只是一般(因為往返荃、葵需繞經石門),但仍或可一試,只是行車時間上 ...

同意師兄講法
其實呢個建議實質上希望幫輕到73X,同時做大大埔區嘅服務範圍,唔好局限於大中同大埔墟。

所以即使實質車程同73X相差唔大,繁時路況更穩定等因素絕對係吸引力,
而且葵涌同石門向來無直達大埔嘅路線,呢條線可以話做到一舉兩得。