hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 265B改以天恩邨為總站並更改走線;69X延至天中 ...
開啟左側

265B改以天恩邨為總站並更改走線;69X延至天中

tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-18 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
1. 天悅、天中沒車往返深長荔、塘尾、太子、旺角。
2. 天悅、天中、天華、天頌沒車直達油佐。
3. 濕地公園、慧景軒沒車往返深長荔、塘尾、太子、旺角、大角咀。
4. 天水圍112區及115區發展,帶來交通需求。
5. 265B於天水圍內走線迂迴,天恆、俊宏軒、天澤、天逸乘客車程冗長。
6. 69X近年客量一般,甚至有每況愈下之勢。

建議:
1. 九巴265B改以天恩邨為總站,並更改天水圍內走線,不復經停天華、天頌、翠湖居,輕微減班。
2. 九巴69X延至天水圍市中心,天水圍內走線跟隨69M,輕微加班;天耀特班維持不變。

265B(天恩邨<>旺角(柏景灣))

去程:
天恩邨 15.1
天恩邨
(276B原線)
美湖居
(265B原線) 6.2@美孚站;5.1@弼街
旺角(柏景灣)

-預計全程行車時間輕微省減約0-3分鐘

班次:輕微拉疏約0-1分鐘

回程:
旺角(柏景灣) 15.1
(265B原線) 10.1@欖隧;4.3@耀豐樓
麗湖居
(276B原線)
天富苑欣富閣
天恩邨

-預計全程行車時間近乎不變

班次:輕微拉疏約0-1分鐘

用車:
·繁時:20輛(原265B)(-1)
·繁時外:12輛(原265B)(-1)

69X(天水圍市中心<>佐敦(西九龍站))

去程:
天水圍市中心 15.1
(69M原線)
天瑞總站
(69X原線) 6.2@美孚站;5.1@太子站
佐敦(西九龍站)

-預計全程行車時間增加約8分鐘

班次:平均加密約0-2分鐘

備註:本線天耀特班將維持不變。

回程:
佐敦(西九龍站) 15.1
(69X原線) 10.1@欖隧;4.3@聚星樓
天水圍公園
(69M原線)
天水圍市中心

-預計全程行車時間增加約6-7分鐘

班次:平均加密約0-2分鐘

用車:
·繁時:16輛(原69X)+1輛(原265B)+1輛(新增)(+2)
·繁時外:8輛(原69X)+1輛(原265B)+1輛(新增)(+2)

走線大綱:
265B 天恩<>天澤<>濕地公園<>天晴<>嘉湖北<>天慈<>欖隧口<>深長荔<>塘尾<>太子(北行)<>旺角<>大角咀<>柏景灣
69X 天中<>天悅/天頌<>天華<>天瑞<>天耀/天盛<>天祐<>欖隧口<>深長荔<>塘尾<>太子<>旺角<>油麻地<>官涌<>高鐵站

好處:
1. 天悅、天中有車往返深長荔、塘尾、太子、旺角。
2. 天悅、天中、天華、天頌有車直達油佐。
3. 濕地公園、慧景軒有車往返深長荔、塘尾、太子、旺角、大角咀。
4. 天水圍112區及115區交通配套更完善。
5. 265B於天水圍內走線更直接,天恆、俊宏軒、天澤、天逸乘客車程加快。
6. 69X客量可望提升,巴士資源可得善用。

壞處:
1. 翠湖居乘客往返深長荔、塘尾、太子、旺角由「樓下」有車變成要步往天中或天瑞路坐車。
2. 翠湖居乘客失去大角咀直車。
3. 天華、天頌乘客往返大角咀由「樓下」有車變成要步往天恩坐車。
4. 整個重組方案涉及增派用車一輛,九巴需動用更多資源。

特意鳴謝10598C兄對本建議(69X部份)予以啟發。
David_hk 發表於 2019-11-20 14:01 | 顯示全部樓層
我覺得咁樣並唔可行理由如下
1. 班次減少
早繁應該會減到8-12分鐘一班 (8分鐘已經係比較樂觀咁睇)
放棄天華路之後,我都幾肯定265B非繁班次會下調至20分鐘
20分鐘一班嘅車只會減少乘客搭巴士嘅動力
另外天恩總站用得到12800,不利於加密班次,變相20分鐘一班變成死症

除非將265B延長去到佐敦去西九龍站先有機會變返15分鐘

2. 座位/難上到車
我以前嘅諗法冇諗得咁透,甚至曾經覺得調走總站係冇問題,
直至我聽到身邊嘅朋友兼265B長期用家話「早繁去到天富已經冇位坐」
本身都半信半疑,直到今日咁啱有需要,我就搭咗073x嘅總站265B出市區
雖然同佢講嘅嘢差少少 但我已經發現由天頌已經開始要企
過咗嘉湖北已經頂閘 天慈直頭上唔到

返正題
假設你成功放棄咗天頌苑同翠湖居兩個站,相對都會減少班次。
減班之後,原先企硬嘅嘉湖北有機會變咗上唔到車
咁天慈係咪只能行去天耀搭嗰兩班特班69X?

3. 112區可以行去天恆搭
有112區嘅加入,天恆總站就可以serve到最多5個屋苑嘅乘客
比你改咗總站去天恩比盡都係serve4個屋苑 仲要天頌/天華畀69X搶走
效益唔夠天恆大

至於115區/慧景軒嗰邊可以開繁時南行特車,仲可以幫手清嘉湖北客,北行利用大欖轉乘

其實265B只需要拉直走線 天富站之後左轉入天華路
69X天中開,跟住直接負責翠湖,完美消化整個天水圍西南同嘉湖南

最後,我覺得如果唔擺返條線比天瑞去換取69X,69X係唔會走得甩
咁不如塞條269B比天瑞 換取69X以天中做總站
至於嘉湖北同整個天北,其實可以再開條線來往油尖旺,
一來可以加大天北版圖,另一邊補償返嘉湖北失去咗269B,
最後,有最多三條線比115區/慧景軒嘅長荔深客喺大欖轉返去,足夠喇
(假設269M拉埋上去serve濕地公園路同69C全日)

大致上就係咁多,歡迎提出意見

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-20 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-11-20 14:01
我覺得咁樣並唔可行理由如下
1. 班次減少
早繁應該會減到8-12分鐘一班 (8分鐘已經係比較樂觀咁睇)

首先多謝你詳細回覆。亦慶幸有天北版友回應我嘅建議。

先講班次,其實我嘅方案下,265B會減一車,但因為南行車程稍為縮短,所以班次只會減0-1分鐘。即使當繁時要減足3分鐘咁多,因為新265B飛甩天華、天頌、翠湖居,相信唔會令嘉湖北、天慈乘客少咗位坐。

當然方案喺坐位方面對天恆乘客有所不利。但由你提供嘅數據,265B上繁由天頌開始要企,即係天恆至天恩一段嘅乘客都有位坐,所以改總站為天恩,天恆嘅乘客都會有足夠座位,唔駛企吧?分別係有冇得揀位坐咁解。而雖然坐位方面差咗,但新265B對現時頭站嘅乘客而言,車程係有顯著縮短。以車程換取舒適度,方案並非對天恆有害無利。

當然,為令方案更易通過,我亦建議新265B上繁新增天恆起載特班,俾現時頭站嘅乘客揀位坐嘅權利。

//其實265B只需要拉直走線 天富站之後左轉入天華路
69X天中開,跟住直接負責翠湖,完美消化整個天水圍西南同嘉湖南//

我有諗過呢個方案,但弊病係咁做69X+265B覆蓋唔到濕地公園、慧景軒,亦未能深入天晴,而天華更係由有變冇。而重點係:
1. 你同我建議嘅265B走線車程相若,但後者可以服務埋濕地公園、慧景軒,亦深入天晴。
2. 你同我建議嘅69X走線車程差距喺5分鐘內(前者快約3分鐘),但後者可以將265B本身要做嘅天悅、天華、天頌、翠湖居俾曬69X搞,真正平衡兩線服務人口,同時亦避免天華變真空。

至於天瑞問題,亦建議新69X上繁增設天瑞起載特班,同樣保留現時總站嘅乘客揀位坐嘅權利。

不過我有興趣聽下,你建議269B改擺天瑞,新走線係點?我自己建議269B玩逆走,天耀開出,加經天北,經嘉湖北上落公路(參考:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1152401&extra=page%3D1&mobile=2)

至於話天水圍<>油尖旺新線,有嘅話當然皆大歡喜,我嘅方案亦可能會修正。但問題係新線涉及空降資源,我亦唔覺得會有招標(連33都冇招到標俾咗九巴),九巴會唔會突然加大量資源俾天水圍?我有保留。(我甚至覺得69C全日化都要一步一步嚟,班次亦應該會係277E水平。)
David_hk 發表於 2019-11-20 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-20 19:05

先講班次,其實我嘅方案下,265B會減一車,但因為 ...

265B今日嘅數據其實我係有保留
要留意返今日265B繼續止步喺深水埗,唔經太子同旺角(亦都少咗人返工) 如果如果好似平時正常途徑太子同旺角嘅話,我都唔排除天富係會上滿人。(呢排早繁我都會繼續搭265B,所以都會持續留意)

所以搬去天恩真係有機會導致天恆總站一帶嘅乘客要企。相信接近20年嘅天北街坊唔會肯放走265B。

新269B南行就只係跟返現有69X:天瑞至天佑,之後出大欖,之後出市區。
揀269B入天瑞理由係本身呢條線南行需求唔高,就算最壞情況都係全日30分鐘一班(正路就早繁20,其餘時間30)。比起而家269B南行班次,區別唔大。

新269B北行特別少少:跟返原先269B(天耀/天盛,然後經天瑞,再之後行返上去天華路,之後負責埋嘉湖北),但之後會繞經翠湖居,最後折返天瑞總站。
理由係269B夜晚相當有需求。(尖沙嘴返天南同佐敦特快返大欖/天南)
當新269B跟返原先269B,保持返現有嘅中途站,順便加停埋翠湖居,就可以保證返客量/充分利用返高客量嘅時段,充分發揮269B喺夜晚7點之後嘅價值。

嘉湖北/天華要點樣南行出佐敦/尖沙嘴/紅磡?
頭先都有提會開一條新線。咁可能大家都會有印象,佢叫做「265X」。

其實同之前提出嘅旺角特快差別唔大,但係考慮到南行需要改短269B而去釋放69X。所以要比返天華路同嘉湖北直出尖沙嘴,所以直接建議拉上去尖沙嘴區做總站。

走線可以理解做276B+234X+268X+967嘅混合版。
南行:天富總站開,仿效276B,但經嘉湖北之後直出大欖,之後跟268X,鴉蘭街之後彌敦道南行,順住條彌敦道去到尖沙嘴東(麼地道)。

北行:尖沙嘴東(麼地道)開,之後北上彌敦道,之後跟268X左轉亞皆老街,經西九龍走廊特快離開。

首先,兩個總站有空車坑,直接擺入去就得。
其次,可以方便返嘉湖北居民加快從郵政局返回天水圍(嘉湖北係265X北行天水圍段頭站),但又可以保留到佢地喺佐敦炮台街特快返天水圍(新269B)。
之後,因為會繞經濕地公園路。可以為佢地提供出西九龍區嘅選擇。
當然最重要就係來往旺角/油麻地唔使再搭3程車(_鐵),更加直接方便。

以天華路+天水圍西北+嘉湖北嘅規模,我認為呢條線非繁可以做到15分鐘,甚至更密。

紅磡嘅話,可以喺彌敦道配合返某啲路線嘅轉乘,例如87D做返少少補償。

但係呢條線有兩大要素要考慮嘅

第一個要素係車費。
因為屯元天過往未有過呢種組合,唔知巴士公司會點定價。個人建議南行應該收$16.1/$16(高一級收費相對比較合理)。

北行方向喺尖沙嘴同佐敦收$16.1/$16,油麻地同旺角就可以實施分段收$15.1。最理想係透過返優惠去補償來往旺角同油麻地嘅市民。(例如北行方向喺$15.1嘅分站提供返即日來回優惠減$1,容許乘客用旺角/油麻地價,即來回$30.2去搭返呢條線)

第二個要素係油麻地同旺角段分站最好避開返268X(例如唔停豉油街同奶路臣街,改停山東街),費事同268X撞正同一個站而「攬炒」,咁樣只會雙輸,尤其268X夜晚好密。

大致上個人建議就係咁。歡迎任何意見。
(或者「265X」部分我有時間開新post去寫得詳細啲)

David_hk 發表於 2019-11-21 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-20 19:05

先講班次,其實我嘅方案下,265B會減一車,但因為 ...

覆漏咗
新線第一個抽車點係從269B開始抽,因為呢條線已經預咗非繁會由20減至30。之後會由69X,265B,268X三條線平均咁抽。一開始非繁可以做住20分鐘一班先,睇下效果好唔好。之後可以借住112/115區發展去做加密。
10598C 發表於 2019-11-21 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-11-20 23:27
265B今日嘅數據其實我係有保留
要留意返今日265B繼續止步喺深水埗,唔經太子同旺角(亦都少咗人返工) 如 ...

個人對於陰乾269B有保留
但基於你嘅方案下,265X(天水圍北至旺角特快)可以擺返係天中,經天華上天北;或者擺天頌苑,經翠湖居、頌棋閣去天恩邨

咁做可以補償269B縮短後,以及265B、69X重組走線後,天華邨、翠湖居一帶往返南九龍的服務
(油麻地有69X,但去尖沙咀會變真空)

另外,想知其實天恆邨嘅總站位是否真係咁重要;或者換句話,居民一般對於行去濕地/天澤天逸搭車會否抗拒?
如果265B想服務埋115區,直接拉過去泊街,又諗唔諗得過?壞處就係天恆冇咗總站位,而且要行去天逸搭車
David_hk 發表於 2019-11-21 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-11-21 09:06
但基於你嘅方案下,265X(天水圍北至旺角特快)可以擺返係天中,經天華上天北; ...

天中最大問題應該係泊車位唔太夠。
本身條269B疏車都可以泊到差唔多滿,換咗條69X只會更加滿

除非69C全日,減少269C數目先會騰空返啲位泊車,不過應該都好勉強。

David_hk 發表於 2019-11-21 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-11-21 09:06
但基於你嘅方案下,265X(天水圍北至旺角特快)可以擺返係天中,經天華上天北; ...

天恆站位都好重要
睇下K76就會明
10598C 發表於 2019-11-21 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-11-21 10:27
天中最大問題應該係泊車位唔太夠。
本身條269B疏車都可以泊到差唔多滿,換咗條69X只會更加滿

咁可以考慮泊天頌苑總站,兜翠湖居、頌棋閣去天恩邨
或者如果翠湖居無異議,或者唔一定需要做天華路,都可以天頌苑開出直接右轉上天恩邨
10598C 發表於 2019-11-21 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-11-21 10:30
天恆站位都好重要
睇下K76就會明

區內線站位重要啲係正常
但如果可以滿足到其他要求,係咪真係要咁企硬總站位我有保留

不過咁講,我贊成265B只需改行天華路,69X經翠湖居延長至天中即可