hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區候任區議員建議新開「元天屯」九巴路線 ...
開啟左側

[報刊新聞] 元朗區候任區議員建議新開「元天屯」九巴路線

T277 發表於 2019-12-21 23:04 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2019-12-21 22:48
所以17億的背後咪就係用條天橋引導你班人行去西鐵站同元朗市中心

等如旺角東落旺角站同後的大型天橋系統 ...

岩啦,根本就算喺路面行,由十八鄉路行去大馬路都係10分鐘左右的事, 你駕車/村巴入去, 塞燈都塞死你啦
68E出青衣下繁成日喺馬田壆塞幾轉燈先過到, 去到鳳翔路都比編定遲10分鐘什至更多, 計過盞綠燈得15-20秒, 但紅燈至少1.5分鐘, 真係行路仲快過坐車咁滯
所以, 如果呢條天橋系統有旺角道天橋咁有成效 & 人流, 用17億來起又唔係太過份
RH7685 發表於 2019-12-21 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-12-22 11:26 | 顯示全部樓層
點解可以由屯元天線講到去彌敦道都有 ...

元朗大馬路擠塞呢回事,巴士的確係一個源頭
某程度上我認為巴士站編排過密令架架車都要排隊等埋站
加上輕鐵本身佔用大量路面空間,令塞車問題更嚴重
如果大馬路做返個巴士站重組,可能已經幫輕唔少
參考返 268B 268C 南行停站模式,268B 唔停谷亭街、268C 唔停同樂街
相信大馬路擠塞問題已經可以減輕

至於講天水圍、元朗同屯門三區跨區會唔會唔夠客,用返青衣做類比就得青衣而家一樣可以撐得起 41M 42M 43B 243M,搭配小巴 409 做短途客(效率好唔好就另一回事啦)
有返學客、有師奶買餸客、有行街客
呢類客大西北一樣唔少,不過班客而家搭哂輕鐵,而輕鐵因為本身隨意轉車
令大家睇唔到客量有幾高啫

其實本身呢三區客對輕鐵不滿都唔係第一日嘅事
如果輕鐵係做得好
269D 元朗返天水圍明明同 761P 重疊哂
58M 58X 260X 960 屯門市中心返屯門同 505 507 又係重疊
一樣可以交到唔少客出嚟,就知班居民偏好係乜
只係居民無得揀,被迫搭哂輕鐵啫
而且,同時間 505 507 761P 一樣長期爆滿,就知呢個餅一 D 都唔細

再講,而家港鐵 K 巴其實一樣唔見得做得好
掃管笏而家不斷起樓,比 K53 霸住個地盤但又唔肯全日
K75 K75A K75P K75S 互相重疊不斷浪費資源
當年 A73 嫌唔夠客強行取消,明明當時大把客由屯門碼頭來回富泰,只係天水圍段唔夠客
而家強行推哂比西鐵同輕鐵,真係完全唔覺得做得好

以而家屯元天人口不斷上升,但輕鐵只係買多十卡車(退三十買四十,得十卡車正增長 ...)
輕鐵擠迫問題只會遲早爆煲,新增巴士服務亦都只係遲早嘅事
只係走線點樣可以搞得掂三個居民就比較麻煩
尤其屯門同天水圍咁分散 ...
leungky0528 發表於 2019-12-22 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2019-12-18 22:32
呢啲"區域快線"真係會冇SO(?

問題在於 有人提出> 去到落實開新線又冇人搭 > 減車CUT班 >取消

屯元或屯天應該宣傳勁啲都會掂
屯元天就應該只會開初俾面個議員,啲人好快會頂唔順車程
RH7685 發表於 2019-12-22 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-12-22 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-12-22 11:26
點解可以由屯元天線講到去彌敦道都有 ...

元朗大馬路擠塞呢回事,巴士的確係一個源頭

咁青衣坐鐵去荃灣確實麻煩啲。。。
屯門返藍地洪水橋多唔多人坐63X/68A?
RH7685 發表於 2019-12-22 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層

HR9710+KU1391 發表於 2019-12-22 12:43 | 顯示全部樓層
如果冇新資源,九巴又唔想收平,建議加2架車俾63X拉入天恩,令天水圍有車經屯門,轉車主要在紅橋,起碼冇鐵路時,避免冇車來回.
當年65M好以經屯門來往天水圍北及祖堯. 但一開65M,勢必同68A自己人打自己人.
第二個方法半直通, 開65M天恩來往荃灣地鐵站,摺66M, 用66M資源,加5架車經兆康延長天恩. 並設66M大興往荃灣分段, 57M荃灣往山景分段調低至8.4. 讓原有乘客車費不變. 純開屯元天港鐵實反對,開出荃灣就塞住把口.
RH7685 發表於 2019-12-22 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| KMBAP1 發表於 2019-12-22 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層

開到嘅話,麻煩 269D 拆線!