hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區候任區議員建議新開「元天屯」九巴路線 ...
開啟左側

[報刊新聞] 元朗區候任區議員建議新開「元天屯」九巴路線

David_hk 發表於 2019-12-19 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層

作為天水圍人/天北人我最明白嘅就係
早排成條鐵冇咗
對於嗰班真係要來往屯門嘅街坊係有極大影響

所以而家要求要有屯元天巴士線亦無可厚非
特別係屯天
m_rd08 發表於 2019-12-19 13:17 | 顯示全部樓層
如果九龍公司最後決定用$12/13.9甚至$18.9既線黎做元天<>屯門就好笑。。。
053h4 發表於 2019-12-19 13:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
David_hk 發表於 2019-12-19 13:29 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-12-19 13:19
成條鐵無左, 九巴都有一日幾乎可以話要全線停駛

鐵路無左的機會重細過巴士無左

我講嘅「冇咗」係講緊早排有一段時間西鐵/輕鐵停止咗服務,唔係話要拆走條鐵路
(雖然我係好想拆走條輕鐵)

天水圍街坊點解想要屯天線
因為過去已經發生咗鐵路停駛呢件事,完全唔知點樣出屯門
所以大家想有備無患,先要求開巴士線

呢個係「起咗先例」嘅問題,唔係機率問題

好似打風咁
打過一次,賴過嘢
之後喺第二次打過嚟之前你都會做定準備啦

開屯天巴士線嘅理由同預防打風一樣道理
kay 發表於 2019-12-19 13:33 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2019-12-19 12:55
其實如果用咁嘅思維
香港好多路線已經可以取消
唔一定要自給自足

取唔取消睇需求

當年新市鎮規劃失誤
無係新市鎮設商業設施,導致無得避免既需求

但需求又要分好多野

點解D議員重視返放工線多過其他線?
那怕一日得幾班都要追數咁追

消閒都可以有選擇,形成唔到剛性需求
但返工既朋友,面對緊既係,一係有,一係無
上唔到車問題仲大

依家屯元天之間無錯係有唔理想
但唔理想之餘,選擇係有,除左MTR,仲有小巴,巴士都仲有兩條

當面對眾多選擇同時,巴士總係比唔上MTR同小巴

除非得返巴士OPTION,否則巴士公司寧願做D競爭力強既長途線更好?

就算唔係屯元天
其他區只要巴士同鐵路有重疊,巴士既結果都係HEA做

我開頭都有講,要做屯元天就要全部做新屋邨,起碼要到屯市同元朗大馬路
否則唔好開,我唔係100%反對屯元天要有車,BUT應該照顧下新屋邨先
世界很簡單 人類很複雜
士刁拔尼.奧 發表於 2019-12-19 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
講梗話願意,但要加資源時就自己諗喇。或者班次唔開胃就自理
kay 發表於 2019-12-19 13:36 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2019-12-19 12:58
其實西鐵都一樣出到九龍
仲已經搶咗好多268B 269B客

當社會平靜,鐵路又有無無故封站?(即係無故障下都要封)
非常時期既問題,回復正常後,不是解決了?

當然有班客唔想搭MTR
但問題係九巴理唔理先?

佢話理,都係聽住先,唔係承諾要比條線你
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2019-12-19 13:39 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-12-19 13:29
我講嘅「冇咗」係講緊早排有一段時間西鐵/輕鐵停止咗服務,唔係話要拆走條鐵路
(雖然我係好想拆走條輕鐵 ...

停駛唔係長期措施
如果真係有事停駛
運輸署應提供後備方案

預先講定停駛會有咩臨時路線
並承諾係有事時提供服務
世界很簡單 人類很複雜
tunghang 發表於 2019-12-19 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-12-19 13:33
取唔取消睇需求

當年新市鎮規劃失誤

屯元天其實有唔少鐵路盲點,例如屯公三站去搭輕鐵唔算方便
區內輕鐵唔少時候要轉車,巴士未必係次選
kay 發表於 2019-12-19 13:57 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2019-12-19 13:46
屯元天其實有唔少鐵路盲點,例如屯公三站去搭輕鐵唔算方便
區內輕鐵唔少時候要轉車,巴士未必係次選 ...

都係個句,我無反對過
但開得呢D線
又要人人有份既時候

睇怕只會係N969屯門>天水圍
或現有53唔入廈村版本

大家連想要D咩,同埋係咪有D區未必需要

好似N969
天水圍咁兜法巴士公司唔LIKE
53沿線太多站巴士公司都唔LIKE

做特快又會有D類似大窩西友要求行下路
世界很簡單 人類很複雜