hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 如果當年冇兩鐵合併,屯馬綫(東西線)有冇可能行九卡? ...
開啟左側

如果當年冇兩鐵合併,屯馬綫(東西線)有冇可能行九卡?

053h4 發表於 2020-1-15 11:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ryandroid 發表於 2020-1-15 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-1-15 08:04
而家嘅結果係全條東鐵減卡,然後新界東仍有大量新樓新區等緊
雖然過海客轉少次車,但唔過海嘅客都要逼上 ...

香港嘅情況係唔迫爆都唔起新鐵路
因為冇人可以100%肯定新鐵路唔係大白象
政府忌諱俾人話起大白象
所以鐵路規畫又慢又保守
更何況政府高官都唔熟市民公共交通模式
淨係識起馬路方便揸車人士
冇新鐵路嘅情況下搭鐵攬炒係冇可避免

再者其實新界東出港島大多數慣咗搭鐵去九龍塘/尖東轉或者紅磡轉過海巴
現時北區、大埔出港島嘅巴士其實真係唔多
北區、大埔過海客轉搭東鐵嘅影響輕微
實際令大圍站攬炒嘅係馬鐵、大圍過海客自己

7-8 am 北區、大埔出港島巴士
978 7架(8-9分鐘1班)
978A 2架
978B 1架
673P 2架
678 4架
307 約12 架(5-6分鐘1班)
307A 4架
307B 2架
307C 4架
307P 9 架
Total 47 架巴士
我當一半巴士客轉搭東鐵
每架150人計盡啲
7-8am 大圍以北有3525個客搭鐵
東鐵綫每小時27 班去計嘅話
每班車只係多咗130 人
每班每卡多咗15個人

如果屯馬綫通車後
每班每卡都有超過15個人喺大圍轉車去鑽石山以東及以南嘅話
咁其實令現有大圍、馬鐵客喺大圍上唔到東鐵嘅
係唔關北區大埔新增過海客事

而係大圍站有幾多東鐵客落車讓俾大圍、城門河東、馬鞍山自己堆980A/X、981P、982X、985/A/B、680/A/B/P/X、681/P 、682/A/B/C/D/P巴士客轉搭東鐵過海

亦即係大圍同馬鐵嘅巴士過海客改搭鐵之餘提早喺大圍轉車而導致九龍客攬炒
只要大圍同馬鐵嘅過海客肯繼續搭巴士或去到紅磡先轉車
大圍同馬鐵嘅九龍客就唔會被攬炒

同時如果大圍、城門河東、馬鞍山過海巴士客量減少
自然可以調配資源俾沙田區出九龍嘅路綫增加班次

如果想馬鐵客全部都可以喺大圍上到東鐵即班車
只能靠日後第二南北走廊分流東鐵嘅作用有幾大

miklcct 發表於 2020-1-15 13:27 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-1-15 11:59
政府忌諱俾人話起大白象

香港政府應該透過稅務優惠,從根本上減少過海通勤需求。
進智公交
dogdog002 發表於 2020-1-16 18:52 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2020-1-15 01:06
邏輯問題,點解你覺得馬鐵過海就一定唔會十二減九?

因為龜鐵自己都講因為港島問題所以減卡囉
搵埋俾你你安樂未
待沙中線全線開通後,東鐵線可過海到金鐘。但由於港島區月台長度有限,只能以9卡列車行駛,因此東鐵線日後會以9卡新列車運作。
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1215021/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B7%9A%E4%BF%A1%E8%99%9F%E7%B3%BB%E7%B5%B1%E6%96%99%E6%98%8E%E5%B9%B4%E5%8D%87%E7%B4%9A-12%E8%BB%8A%E5%8D%A1%E6%B8%9B%E8%87%B39%E5%8D%A1

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]港鐵發言人表示,由於沙中線南北走廊下,港島的灣仔及金鐘商業區的地下空間有限,月台只能容納九卡車,所以東鐵綫列車將會由12卡車改為9卡車運作
[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]

hk01.com/社會新聞/231719/沙中線-港鐵漠視民意-千人簽名反對東鐵線12卡變9卡

Lyt_Kondisc 發表於 2020-1-16 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層
del
Ricky403 發表於 2020-1-16 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-1-16 19:33
但係@tonyng又喺呢個論壇多次強調南北走廊嘅紅磡站、會展站同金鐘站月台可以擴建到第10卡,真係好混亂呀 ...

呢個相信係備用方案
過海客量真係超出預期,每小時廿九班R車都搞唔掂,咪開埋第十卡
Ricky403 發表於 2020-1-16 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-1-15 11:59
政府忌諱俾人話起大白象

其實龜仔自己都有數喺手,東鐵都唔係最迫嗰條
西鐵迫但直通馬鐵後仲有大把加班空間
係將軍澳線迫得黎難加班,比較難搞

不過東鐵過到海後,應該有部分九龍東過海客會轉用東鐵過海,新東過海客去哂東鐵,變相舒緩到將軍澳線過海嘅~
053h4 發表於 2020-1-16 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-1-17 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

del

ArnoldC 發表於 2020-1-17 03:42 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2020-1-16 18:52
因為龜鐵自己都講因為港島問題所以減卡囉
搵埋俾你你安樂未
待沙中線全線開通後,東鐵線可過海到金鐘。 ...

肯定後件,邏輯錯誤。