hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車 ...
開啟左側

[問題] 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車的...

JC8385 發表於 2020-1-13 10:55 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-1-13 10:37
但因迪士尼個客量我相信R33可以全日嘅機會更加低過E33/E34B繼續行汀九/青馬。

同埋唔好忘記,E33嘅轉乘( ...

E33個半桶水轉乘更加唔係拖後腿嘅理由
到最後都要補返幾蚊同轉輕鐵都唔差好遠
kitarolo 發表於 2020-1-13 11:11 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-1-13 09:16
A38我相信龍運絕對會推佢行屯赤,DAY1開始已經有版友咁樣預測,
至於會唔會同屯碼區嘅A33合併,咁就要睇龍運點樣設計條線出嚟。
你話完完全全同A33合併就點都無可能,因行青公兜到去置樂再落返屯碼,
荃灣區一定唔會批准。
但去到三聖左轉組屯門泳池、兆山路及龍門路咁去都仲有啲可能

如果咁講A38過豪景
去到屯轉上屯公入屯赤
A33改為與K51或252同站
雖然維持現班次,但阻力就最少。

========

我喺F1建議A43經屯赤
而保持A43P經欖隧/青馬,
事緣有一次北嶼壞車,基本上
係龍運都可以免費過車,但繁時
E線根本班班滿唔停,真係要A線
再S64返入東涌咩……A43P收到
最貴一級*無資格*學人慳隧道費,
斷估屯赤通車都早過欖隧移交政府。

至於E線亦同理,馬鞍山A41P
都要經青馬轉E線去東涌/後勤區,
E33現表列最密雖然唔知實際收到
點款,青馬要靠佢救得一個得一個。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-13 11:14 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-1-13 10:26
但如果E34A/B改行屯赤,錦田嗰邊會變咗無得轉車去東涌/後勤區

同埋我認為A37會大機改行屯赤多過A36。

認真如果錦田拖住既
大可開條E34C或者A36B出嚟
應該都仲平過而家欖隧燒錢

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
paul2357paul 發表於 2020-1-13 11:17 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-1-13 10:37
但因迪士尼個客量我相信R33可以全日嘅機會更加低過E33/E34B繼續行汀九/青馬。

同埋唔好忘記,E33嘅轉乘( ...

R33改行屯赤及全日可順便拉入元朗區執多批屯門元朗流水客,唔再將服務範圍限死在安友兆麟市中心。
kitarolo 發表於 2020-1-13 11:21 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-13 11:14
認真如果錦田拖住既
大可開條E34C或者A36B出嚟
應該都仲平過而家欖隧燒錢

早就應開條E**C出嚟
但龍運E43事件因為自己
個收費表最盡17蚊,北區仲要
停青衣/經吐公兼兜東涌北夠
里數,實際上係掗住嚟唔俾城/嶼
試辨,錦田就更加無法兜夠60公里。

至於A36B可去F1板
Search 我對A43P修改建議
053h4 發表於 2020-1-13 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-13 11:42 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-13 11:38
其實E33如果唔經屯赤,我會建議泛民爭取泥的合法化。有快路唔行行慢路加重屯公負荷,絕對係損害香港利益。  ...

無話泥的合法化嘅
有啲Apps係乘客自行
相約夠人數且目的地接近
而共乘一部的士,因完全不涉
司機行為,故一定合法。
053h4 發表於 2020-1-13 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-1-13 12:25 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-1-13 09:16
我到現在都唔太相信E33同E34B會改行屯赤。
因為仲有屯門公路轉車站同大欖隧道轉車站,
再加埋迪迪尼,其實 ...

我覺得A38改屯赤,青龍頭及屯轉後上公路直達,維持班次。
A33倒轉行,屯轉開經黃金置樂,加經安友再去碼頭上公路直達,加密到20-30分一班。
A33X現有路線到市中心後上公路,不停安友區,輕微減班。
A36/37經屯赤,加停市中心/紅橋,輔助A33X(因配合A33X略減班),
或可兼做屯元天單向快線。

另一考慮是只將A33/A38合併,但同意行全條青公去到屯興路,在荃灣視點會太兜,勉強只能接受去到三聖就要轉彎上路。
珀島魚蛋 發表於 2020-1-13 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層