hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩元乘車擬擴至60歲 料57萬銀髮族受惠
開啟左側

[報刊新聞] 兩元乘車擬擴至60歲 料57萬銀髮族受惠

Quanta 發表於 2020-1-14 17:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2020-1-14 16:59
中學生半價證似乎永世都不會再復活。

今時今日,年輕是原罪啊
kei_hk 發表於 2020-1-14 17:19 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-14 14:19
八達通收費器應該係offline? 現時
係相隔數小時連線做data dump?

成個運作係offline﹐這一點到而家都無改變。

不過﹐唔係每一部終端機都需要記晒所有卡號﹐因為要核對係要花時間的。

自動增值﹐lock卡...... 等實際運作﹐唔係每一樣野都要靠部機入面的data的。

自動其實係張八達通卡入面有另一個位置﹐記錄有無自動增值功能﹐同埋每次增值額及增值日期。
每次交易時﹐遇到餘額不足時﹐就自動check有無自動增值功能﹐有就做增值+交易程序﹐無就出拒絕交易。之後再做每日結算﹐把所有交易紀錄upload番八達通公司﹐當中包括自動增值的紀錄。

*申請自動增值﹐由無變有/有變無﹐最初係要去MTR客務中心去更新八達通卡內的資料的﹐而家就手機apps都做到。

而lock卡就真係靠每一部機的data﹐不過這些卡號唔會多﹐所以唔需要花太長時間。
每次拍卡就已經讀取卡號﹐中左機內黑名單卡號﹐就做鎖卡程序。

如果真係全民長者要用已登記的卡﹐只需要用自動增值的方式﹐在卡內做個data記號。
每一部交易終端機見到這個data記號﹐就收客 $2 及記錄要向政府取差額......等程序。

老人家唔見卡/移民天家﹐一係做退卡。一係就等政府定期交資料﹐八達通當作 "死卡" 處理﹐set做黑名單﹐再有交易就lock卡。
即係﹐家人係要用這張有優惠的卡﹐唔係唔得﹐只係有限時﹐之後就會死卡﹐完全用唔到。

ps. 每部機所save的黑名單list﹐其實唔會keep 好耐。
因為1000日唔用八達通卡係會被停用﹐要去MTR車站做手續重啟服務的﹐介時一樣會check到是否黑名單﹐到時再按實際情況處理。

kitarolo 發表於 2020-1-14 17:37 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-1-14 17:19
成個運作係offline﹐這一點到而家都無改變。

不過﹐唔係每一部終端機都需要記晒所有卡號﹐因為要核對係 ...

你提醒咗我一樣嘢
祗要寫咗落張卡某個
memory block 設為失效
下次 data dump 就無需再
保留該卡號,一係就等夠1000日。

不過#45報章所言若屬實
(增加17億而不是增至17億)
似乎係連65歲以上嘅客,公司
係可以攞全費減兩蚊而非半價
減兩蚊,希望0生嘅建議可落實。

hokachung 發表於 2020-1-14 18:57 | 顯示全部樓層

速遞業界表示真係多謝曬
kitarolo 發表於 2020-1-14 19:29 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-1-14 18:57
速遞業界表示真係多謝曬

都唔洗今日先嚟多謝政府
亦唔好以為無監測,綠色小巴
已經拉咗兩單,即使年滿60歲
嘅人做速遞業但係用到離晒譜
(例如經常地每日搭10程以上)
系統停咗張卡都唔過份啦。

又一次證明登記制係必須,
如果唔咁做,多張卡且分散
每日僅搭三四程又大致相近
未必觸發到預設 program alert
呢種情況就會視為默許/擺明補貼。

最後希望條82唔好俾106吞併。
053h4 發表於 2020-1-14 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-1-14 21:52 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-1-14 19:29
都唔洗今日先嚟多謝政府
亦唔好以為無監測,綠色小巴
已經拉咗兩單,即使年滿60歲

我就無聽過唔可以用 $2 優惠去作商業活動(例如 : 速遞﹑因公事坐車......)

只要相關人事係符合計劃要求就可以﹐即係年滿65歲﹐或傷殘.......。
至於慳到的車費係歸公司﹐定係歸員工﹐就真係雙方協議啦。

事實就係day 1開始有 $2 坐車﹐就已經有新聞報導訪問速遞行業﹐有關65歲以上的員工坐車問題。

而社會趨勢就係老年就業﹐所以都無特別限制坐車次數。

至於之前在恆常監察入面﹐捉到2單不當使用。
我只可以講﹐其中一單真係話佢 on X 怕作嬲。

日日用同一批八達通卡﹐不停去拍卡扮坐車。
仲要係通宵車﹐邊有咁多老人家集體坐通宵車呀。

leungky0528 發表於 2020-1-14 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-14 20:53
另外,政府亦指,將研究向所有「2元乘車優惠」合資格人士發出個人化八達通卡,兼備社會福利署長者卡功能 ...

咁多年唔搞都係因為個人資料私隱問題同官商運作有差別
當年日日賞都衰過一穫

所以我懷疑今次研究張卡都唔係直dup傳統個人八達通
而係會整到八達通作為張智能長者卡嘅其中一個功能
RH7685 發表於 2020-1-15 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Busways 發表於 2020-1-15 05:23 | 顯示全部樓層