hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【更新】馬鐵延長段通車沙田區路線重組 ...
開啟左側

【更新】馬鐵延長段通車沙田區路線重組

tonychow 發表於 2020-2-18 11:50 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 11:28
少咗一條 (平) 線上大老山->轉乘差價好易搞
要諗諗有無咁多車可以開到原先 89C + 286M 嘅班次->原本都已 ...

第一、四點我唔反對,但唔見有樓主提及。第二點,本身大水坑搭馬鐵出市區根本未必快得過巴士。
只要巴士班次密同直出,依然有其優勢。
相反,對於欣安、富安而言 286M 根本未做足,特別以富安接近尾站計,點解要放棄同架行多 5-10 分鐘出去再兜大圍嘅鐵鬥快?
第三點,286M 延長本身唔係無得發圍,唔少版友都提及過其他改善方案(例如上慈雲山),係咪只要鐵路一通車就要放棄巴士,搞到全世界都要為咗有合理速度而保鐵?

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 12:23 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-2-18 11:50
第一、四點我唔反對,但唔見有樓主提及。第二點,本身大水坑搭馬鐵出市區根本未必快得過巴士。
只要巴士 ...

留意返
講左好多次係用89C提做交換
成件事只係miss左鑽石山站冇補到

定係89C取消
然後286M加經欣富安
不經鑽石山改為直出觀塘
咁就okay?

286M上慈雲山有幾無謂已經講左幾十版就唔再講啦
死留條出唔到市區核心既線先係放棄巴士既最佳例子

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3bl430 發表於 2020-2-18 12:34 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 12:23
留意返

同意重組要對正需求,"死留條出唔到市區核心既線先係放棄巴士既最佳例子"

我自己的想法是,屯馬線一期開通意味已過了重組286M/89C的最佳時機,
或者如果286M難逃一死的話,希望居民區議員能迫使九巴試行提供89C全日特快(+89Dskip亞公角) 3-6個月時間(不能在暑假進行)
89C全日特快如果有足夠客(i.e. 繁忙時段通勤方向過80%, 非繁平均不低於20%) 就保留全日服務,
否則打回原形,一條線做曬填海區+濱景, 唔好再講無左直車出大老山隧道

特快後的89C如果唔夠客的話, 最終都係會跌落陰乾博取消的循環

錯字連篇
tonychow 發表於 2020-2-18 13:04 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 12:23
留意返

89C 唔夠車或者客拆線,唔代表要搶走條 286M 拆線。286M 唔一定係要搭全程,做聯合班次送客上轉車站唔得咩?108 啟德定紅隧口多客 d? 開咗西鐵就唔使開 53 咩?你話我山頭主義我都咁話,點解最後 effectively 變咗用馬鞍西嘅 286M 去成就一條新嘅 88C / 用其他車成就 88C 跟住巴士公司食咗堆車落肚呢?
如果有一日梨木樹有鐵,但係經石圍角落荃灣嘅,有人 36B 變 36X 然後取消咗條 36A,改為送俾東葵,幾多人會反檯?
如果有一日南豐紗廠地底有鐵,我將條 30X 234X 變做一條佐尖特快,深長茘旺角客倒落鐵,cut 車俾其他區又得唔得呢?
事實係,次次開鐵就 cut 車,跟住班居民就硬食疏車或者搭鐵,無咗嘅班次巴士公司送俾其他區或者食落肚,合理咩?我唔係針對你話 286M 取消,但取消咗點解唔可以用喺 89C 加密班次而要拆 88C?89C 開 20 嘅時段本身都唔密啦。

YY487 發表於 2020-2-18 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-2-18 13:36 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-2-18 13:25
即係你認為寧泰路最需要嘅係一條只到鑽石山嘅直岀線,而唔係一條去到觀塘嘅直岀線? ...

唔明點解你有呢個結論。
我意思係用直上公路換總班次減少,對好多人而言係唔公平,唔會接受嘅。我會睇重組之後「多咗」同「無咗」咩。如果得一條鑽石山線,無咗嘅係直出觀塘嘅線。如果取消 286M 換觀塘特快,無咗嘅係班次。如果咩都唔改,咁依家怕慢嘅人繼續用 286M 接駁,富安就繼續行出去。
YY487 發表於 2020-2-18 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 13:41 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-2-18 13:04
89C 唔夠車或者客拆線,唔代表要搶走條 286M 拆線。286M 唔一定係要搭全程,做聯合班次送客上轉車站唔得咩 ...

咁77區係唔係多人口多需求到要咁好多班次去服務轉車站一段路?

哦89C原來石門無份既?

而家明明個situation就係兩條線都唔夠客
77區既角度出到觀塘既線就慢
快個條就只係到鑽石山

屯唔屯馬線之前一早已經要做重組啦

你用個堆提速拆線做例子
深長荔同單一個鑽石山站比?
而若果77區好想要返鑽石山既服務
咁咪條89C兜埋鑽石山囉

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 13:44 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-2-18 13:36
唔明點解你有呢個結論。
我意思係用直上公路換總班次減少,對好多人而言係唔公平,唔會接受嘅。我會睇重組 ...

同樣係77區
81C就係好好例子話你知
幾密都好都係少人搭佢出入九龍

tonychow 發表於 2020-2-18 13:44 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-2-18 13:41
咁咪攬住兩條廢線變 60 分鐘一班囉
你唔係咁天真以為攬住兩條廢線,總班次就唔會減少嘛? ...

事實係有唔少巴士迷覺得巴士做唔起嘅地區就可以 hea 做減班,成個荃葵有版你睇。
如果你持呢個立場,我無野講,因為我係反對嘅。