hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大西北有甚麼好做
開啟左側

[問題] 大西北有甚麼好做

樓主| WN4156 發表於 2020-3-5 00:44 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-5 00:04
59X上繁有259B同C,仲有大量特班係龍門居同新屯門中心開,所以70%係正常,亦冇可能班班總站坐滿。59X一 ...

咁下繁呢?開35X係有代價㗎!35A 17:42後CU丅到12-15分鐘一班,深水埗上到車就算好。所以我次次都係搭36B,而59X班次咁密,成日拖卡,可能下繁載客率仲低,見到次次位都坐唔滿。35A有大量流水,又有葵涌商業區客,仲有大量老人家朝早深水埗上車,相反59X客路窄好多,成日吉車遊街,開咁密只會倒米。

Breadd18 發表於 2020-3-5 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2020-3-5 00:44
咁下繁呢?開35X係有代價㗎!35A 17:42後CU丅到12-15分鐘一班,深水埗上到車就算好。所以我次次都係搭36B ...

咁下繁呢?開35X係有代價㗎!35A 17:42後CU丅到12-15分鐘一班,深水埗上到車就算好。所以我次次都係搭36B,而59X班次咁密,成日拖卡,可能下繁載客率仲低,見到次次位都坐唔滿。35A有大量流水,又有葵涌商業區客,仲有大量老人家朝早深水埗上車,相反59X客路窄好多,成日吉車遊街,開咁密只會倒米。

你屈完未呀 窄好多 吉車遊街
你講完有冇笑呀 59X屯門車出名最密得嚟仲要最多人坐
我知35X拎走啲車 35A又唔改做旺角開
搞到你地逼 但根本唔係本質上班次嘅問題
係佢安排問題
嗱 59X計埋班轉車客
多人過你35A
59X講緊係要接埋沙田九龍城機場尖沙咀返嚟嗰啲人
你架35A有幾巴閉呀? 接來接去咪又係西九龍<>北葵
59X下䌓頂閘返到轉車站落三四十個
跟住再上返三四十個 都係唔夠清隊
你架35A又得唔得呀?
大量流水又深水埗
你係咪唔記得你嗰區係廢老公屋區㗎
59X嗰邊係私樓區+居屋同少量公屋
大把人要出去返工搵錢㗎
講倒米都未輪到59X啦
如果係倒米就平時唔咁密啦
又唔係唔知呢間係咩公司

連登個巴膠po真係正常好多
至少我唔會好似見到而家咁樣針住人地區
你幾時考慮吓坐58X去一去青松觀先?

樓主| WN4156 發表於 2020-3-5 10:53 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2020-3-5 10:32
咁下繁呢?開35X係有代價㗎!35A 17:42後CU丅到12-15分鐘一班,深水埗上到車就算好。所以我次次都係搭36B ...

你唔會老架?北葵有私樓和居屋,成個屯門就係屯碼同VIP區最好,你睇吓天北嘅265B先好話你條59X啦
Breadd18 發表於 2020-3-5 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層

WN4156 發表於 2020-3-5 10:53
你唔會老架?北葵有私樓和居屋,成個屯門就係屯碼同VIP區最好,你睇吓天北嘅265B先好話你條59X啦
...

好毛呀? 夜晚等車轉埋彎叫好呀? 密就係好呀?
係呀 我哋「幾好」都係完全唔關你事架真係
係你要喺度做火藥咋嘛
咬住59X做咩呀
你幾時見其他版又係會讚59X/碼頭好好㗎
係你自己喺度酸咋 酸民

「你睇吓天北嘅265B先好話你條59X啦」
又係你自己講先 又屈我咁

tonychow 發表於 2020-3-5 11:14 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-3-4 16:27
你可以碌259D,962X嫁喎
有人逼你地轉車?

公平少少講句都有唔少主要地方要去轉車站轉車先返到碼頭
例如旺角以南、新界東、尖沙嘴、九龍城,屯碼非繁仲要無正常班次嘅大窩口 - 葵芳直車
單以旺角 - 尖沙嘴計都佔咗唔少轉車客
利申 我今朝就碌 962 正線返工嘅
tonychow 發表於 2020-3-5 11:17 | 顯示全部樓層

尋晚 8 點幾深水埗上車我都要企,茘枝角站已經頂閘,有人坐埋樓梯,你點睇九龍西返東葵有三條半線揀?
其實你知唔知咩叫吉車遊街?隻眼有問題睇唔到架車有人?

Breadd18 發表於 2020-3-5 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-3-5 11:17
尋晚 8 點幾深水埗上車我都要企,茘枝角站已經頂閘,有人坐埋樓梯,你點睇九龍西返東葵有三條半線揀?
其 ...

點只隻眼
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-5 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層

你下繁坐唔到35a喺深水埗, 仲有好多車可以返北葵㗎, 31B,32,36B 你當佢哋死嘅? 班次疏 都有ETA㗎嘛, 一定要揀一架好密嘅車你先得㗎咩? 選擇多又唔識得去用, 碼頭區下繁係深水埗嗰邊得一條59X反去咋, 班次梗係開密啲啦,你去屯轉轉車,係咪未感受過59M,59X有幾爆? 深水埗返北葵大把車畀你去揀你都唔坐,我就唔信你一架反北葵嘅車都等唔到囉?
leefung 發表於 2020-3-7 12:00 | 顯示全部樓層

北葵涌有幾多人口?
同埋有板友講仲有其他線可以返到,唔駛死等35a

但屯碼區有十幾萬人口,巿區得59x一條線返去,否則就要轉車站做沙甸魚迫返去...
再加上我之前講收費等級,依家九巴主要盈利係靠U廠,咁九巴自然落重資源係大西北度...
Breadd18 發表於 2020-3-7 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-5 13:30
你下繁坐唔到35a喺深水埗, 仲有好多車可以返北葵㗎, 31B,32,36B 你當佢哋死嘅? 班次疏 都有ETA㗎嘛, 一定 ...

個北葵大帝 你叫佢入西北?
佢開po侮辱你都似