hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 唯一一部有340匹馬力的九巴B9
開啟左側

[隨心一攝] 唯一一部有340匹馬力的九巴B9

PK9394 發表於 2020-3-9 21:49 | 顯示全部樓層

反而想知B9個配撘點解340匹用Voith,300配就要用ZF。
有無師兄知道背後有咩原因?
joelty 發表於 2020-3-9 22:27 | 顯示全部樓層
TR1614 發表於 2020-3-9 18:36
有板本話所有歐三 Voith B9都係用 D9A 340
但又有啲話得 MG470用 D9A 340
跟住有啲人又話 MX牌嗰幾架用 D ...

AVBE

D9B 300

D9B 300

3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
Isaac1022 發表於 2020-3-9 23:16 | 顯示全部樓層
:lol:lol:lol
LokManSiu 發表於 2020-3-9 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層

joelty 發表於 2020-3-9 22:27
AVBE

D9B!?
唔通真係歐四(但係又冇Adblue)
051039 發表於 2020-3-9 23:53 | 顯示全部樓層

D9B?
300匹?
仲要Max Torque:1530Nm?
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
TR1614 發表於 2020-3-10 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層
PK9394 發表於 2020-3-9 21:49
反而想知B9個配撘點解340匹用Voith,300配就要用ZF。
有無師兄知道背後有咩原因? ...

有人話過早期ZF angle drive限扭力輸出,所以擺 D9A 340都冇用(唔肯定,有錯請指正)
或者可能係九巴打算搵 Zf B9行下平路跑行高速就算,唔需要咁大扭力
反而 Voith B9要上斜,用馬力340匹 扭力1600Nm嘅引擎行會好d
KMBAVC19 發表於 2020-3-10 09:16 | 顯示全部樓層

呀師兄
呢副係貨車版D9B嚟㗎喎
巴士版同貨車版唔同㗎喎

同埋BE出牌嗰陣係用歐三D9A
KMBAVC19 發表於 2020-3-10 09:30 | 顯示全部樓層
TR1614 發表於 2020-3-10 00:18
有人話過早期ZF angle drive限扭力輸出,所以擺 D9A 340都冇用(唔肯定,有錯請指正)
或者可能係九巴打 ...

的確係因為angle drive問題

B9舊時用Ecomat嘅話要用offset 80度angle drive,頂盡1250Nm
所以歐三ZF B9要限住油門咁行,出嚟覺得冇力成架豬車咁係正常
Voith波箱B9用嘅W52/W53 angle Drive最大可以承受到嘅引擎扭力為1600Nm,除咗1 2 波限1350Nm之後基本上唔需要限油門
去到Ecolife因為技術改善咗最大可以到1400Nm,已經唔洗再限油門行(巴士公司自己再限油門行就另計)

至於點解當年有D9A260,出1250Nm,跟ZF波箱唔洗限油又可以出盡嚟行但點解要用D9A300限油門行呢?
我估應該係賺嗰個馬力數字,始終D9A300限油門行下出到嘅最大馬力都仲係大過D9A260,高轉位出力點都係大過D9A260,無謂搞到架車冇力咁咪副偈攞大一級囉

咁點解歐三Voith B9要用D9A340呢就要問番九巴先知

而我對啲師傅渣Voith B9嘅評價,除咗驚死都冇其他
接到呢啲車嘅師傅除非熟手唔係多數都吊住油門行好似驚踩地板油會即刻飛落山咁
明明靚車但渣到鬼咁驚
結果吊油門吊到個波箱以為你碌車就早啲轉波慳油
轉完你又話唔夠力想谷
但都未夠轉數佢唔畀你跌
跌完你又覺得好去得滯驚飛落山又吊油門
情況勁似渣用D864.5嘅歐三E500
不過B9就係駕駛習慣搞到部車看似唔好力
E500就係Tune嘅死症搞到佢唔好力(佢唔肯改真係冇辦法)

明明啲Voith 歐三B9係可以快過E500上斜,我亦都見過佢推住MMC上斜(想當年屯門仲有一堆行李架B9嘅年代)
但係都要渣到慢到烏龜咁
咁幾大力都冇用
tunghang 發表於 2020-3-10 11:33 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2020-3-10 09:30
的確係因為angle drive問題

B9舊時用Ecomat嘅話要用offset 80度angle drive,頂盡1250Nm

Voith B9個tune都係同ATE一樣偏低轉
以前屯廠批車要落到2波先有力上大斜
而家Voith AVBWU表現明顯更好
fly831 發表於 2020-3-10 11:49 | 顯示全部樓層

KX8724 發表於 2020-3-9 17:13
行8號就算曉飛都冇咩用
仲要早轉波好似死魚咁
有冇版友分享下MG470初出車果時表現係點? ...

早年掛60X行屯公坐過一次, 衰過同線既AVBE好多

最愛猛男