hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 91改經坑口直出觀塘,以換取91與98聯合班次是否可行? ...
開啟左側

91改經坑口直出觀塘,以換取91與98聯合班次是否可行?

GZ4031 發表於 2020-3-12 20:36 | 顯示全部樓層

笑, 其實改變都疊啦
寶林坑口有16
將軍澳103M
觀塘103
其實講真, 103 都做到咁頹, 我就唔信91咁改會翻生, 除非佢改完出觀塘做到15分鐘一班, 不過九巴唔會
咁坑口客等得你黎, 不如102算啦

咁驚重疊一係91R全日玩哂, 唔做91, 減價到$8, 跟792M 拉到直一直淨做坑口邊皮直去調景嶺站, 改開定點
科大上堂時段咪上山經科大, 落堂時段咪落山經科大, 反正岩岩同清水灣道既通勤需求調轉
不過新記比你咁搶先算, 唔比惟有唔做科大

又再唔得既, 不如試埋坑口直出九龍灣商貿區, 順手加到$9.9/even $10.5
反正98D 297要兜, 咁岩又冇小巴做 (好似係)
如果成到事又加到價, 我將來一定肯貨金坑口搭佢轉33哈哈
假日仲可以sell 行山客直出mega box + 九龍灣站bor
天空之神 發表於 2020-3-12 20:51 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-3-12 11:05
係改就落坑口, 跟住直接出觀塘算啦就咁放落寶林同小巴咪重疊得更勁

岩,根本 91 取消,91S 全日直插觀塘收 $7.4 觀塘經將隧入坑口,又可以做多一水客入清水灣,發發

最多咪加開 91P 班次做補償
.
ViviTse 發表於 2020-3-19 19:30 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-3-12 20:36
笑, 其實改變都疊啦
寶林坑口有16
將軍澳103M

如果91拉經坑口出觀塘區,應該就唔會放九商啦。講真,全日有幾多客量清水灣出九商區呀..........如果有心試坑口<>九商區客,其實797加經半圈已經搞掂(康城車程大概+5min)。
(至於同297重疊果樣,其實我預屯馬綫開晒之後297同93K/105/106/111重疊晒,分分鐘會殺線)

再唔係98C拆條坑口版296C又好、98經半圈、298E拉出觀塘又好、91S全日拉出觀塘又好,
102堆小巴線可以free出黎做將旺線,中途經一經九商區其實都搞掂。
所以91S放觀塘其實都夠
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ricky 發表於 2020-3-19 21:13 | 顯示全部樓層

兩條線都唔同走線同客源
前荃葵青區居民
LauCT 發表於 2020-3-19 22:32 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-12 12:03
樓主好唔滿意而家91m嘅班次咩? 又縮短,又取消91, 好似91m啲班次得罪咗你咁樣喎,同你講91m開多蝕多,即 ...

同意,郊區有人住,而且佢哋缺乏公共交通,仲要cut埋人哋條巴士線? 樓主有冇同理心? 以為所有住郊區嘅人都有部車? 91、92繁忙時間出市區有幾滿你知唔知? 291P延長至清水灣仲可行啊!
西貢區居民
Quanta 發表於 2020-3-19 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
要九巴二揀一,佢應該寧願取消91M幫91加班。收得貴啲 路程又短啲
GZ4031 發表於 2020-3-20 11:55 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-19 19:30
如果91拉經坑口出觀塘區,應該就唔會放九商啦。講真,全日有幾多客量清水灣出九商區呀..........如果有心 ...

因為我反而覺得797 直出, 98經坑口做直出觀塘, 91 做九商再做埋彩虹站順便upgrade班客貴一級都可以考慮, 然後297P直接全日同地鐵死過因為297停九龍灣實在太可怕..

ViviTse 發表於 2020-3-20 17:13 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-3-20 11:55
因為我反而覺得797 直出, 98經坑口做直出觀塘, 91 做九商再做埋彩虹站順便upgrade班客貴一級都可以考慮,  ...

其實797經埋半圈,係康城有賺,反而坑口唔見得係咩著數。
繁時797叫做做緊觀商區、九商區,但非繁距離觀塘市中心/德福/淘大咁遠好難吸客。
變相非繁個客量差、班次唔靚、駁腳作用低(惡性循環)。
所以行埋半圈,至少穩住個班次/加班,又可以用分段做埋成日比人鬧嘅113,康城無理由唔賺。
坑口就反而797兜觀商、同297兜寶林時間上差唔多,只不過叫做多個選擇咁解。

98經半圈就真係兩邊都著數啦(但可能102會有阻力),
坑口有史上第一條全日直出將隧嘅九巴線,雖然唔平,但都著數;
康城又可以非繁加班(繁時可以拆線唔使兜)、用分段做埋113、將298E d車倒埋落去加班,一樣著數。
唯一係牛頭角止步有d嘥,但進一步延長又要同296C協調/同埋分段果方面又要平衡吓。

91做九商我又覺得非繁無咩作為wo,你意思係經觀塘道出九商,定觀商出九商,定觀繞上九商呢?
297P全日都得,但我怕九記未必肯放開九龍灣<>紅磡嘅客..... 所以長遠只可以靠796X轉798/A29
MyTiF 發表於 2020-3-20 17:54 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-20 17:13
其實797經埋半圈,係康城有賺,反而坑口唔見得係咩著數。
繁時797叫做做緊觀商區、九商區,但非繁距離觀 ...

其實宜家真係睇邊間想做坑口多啲, 如果新巴搶先將797加經坑口,咁91 91S就唔洗諗點樣大執,只要一經坑口既九東線就會比102、新巴ban,但單靠清水灣又唔會夠客,基本上會變左死結。相反,九巴如果想做清水灣坑口九東線,91,91S會係一個契機。不過有聽到西貢區議會錄音都知,九巴唔太想為左要坑口客再改線,九巴覺得坑口已經有好多元化既巴士路線,直情講到坑口連轉車站都冇咩需要用,要坑口客繼續兜山。
ViviTse 發表於 2020-3-20 18:18 | 顯示全部樓層

MyTiF 發表於 2020-3-20 17:54
其實宜家真係睇邊間想做坑口多啲, 如果新巴搶先將797加經坑口,咁91 91S就唔洗諗點樣大執,只要一經坑口既 ...

91我諗唔郁得啦,因為大埔仔、井欄樹果頭如果無咗91班次就會疏咗唔少,91S反而一班半班放出觀塘都仲得。
如果797經得到半圈已經唔同晒世界,但前提係102會有阻力。但如果要九記新東線收檔,其實A29加個轉乘已經搞掂。

錄音果樣其實九記自己應該知道實情唔係,居民知道實情唔係,九記都知道居民知道實情唔係,
但佢地都仲咁堅持要乘客碌山,我估有幾個可能:
(1) 非繁靠山上真係唔夠客(?),但又唔想拆線嘥車,山下就算流水客少都照執就算
(2) 轉乘站一啟用d客會過晒去A29轉796系(?),根本佢開咩線駁落轉乘站都無用,但又唔想開d遠過觀塘做總站嘅車
(3) 102唔比九記有任何駁腳線經觀塘/經轉乘站(?)