hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議110非繁延長至杏花邨
開啟左側

建議110非繁延長至杏花邨

qunow 發表於 2020-3-30 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以便在118P服務時間外,把杏花邨、海防博物館一帶納入紅隧轉乘網絡內。(路線見圖)
同時,為免車程過長,建議把110路線運作安排恢復至原有非循環線的安排。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
brianso198 發表於 2020-3-30 16:05 | 顯示全部樓層

一來一回行多一兩部車仲要毫無效益,
杏花邨有地鐵非繁仲有位坐我唔認為有需要搵線入去...

仲有,
佐敦道客係唔多但以前110尖東出入唔見得好多客...

唔覺得咁做有咩益處...

樓主| qunow 發表於 2020-3-30 16:47 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-3-30 16:05
一來一回行多一兩部車仲要毫無效益,
杏花邨有地鐵非繁仲有位坐我唔認為有需要搵線入去...

方便在紅隧轉乘往返地鐵較難到達的位置
無論是經佐敦循環還是尖沙咀往返,客量也沒多高,而且行經佐敦的一段在地鐵佐敦站的覆蓋範圍內
brianso198 發表於 2020-3-30 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-3-30 16:47
方便在紅隧轉乘往返地鐵較難到達的位置
無論是經佐敦循環還是尖沙咀往返,客量也沒多高,而且行經佐敦的 ...

110佐敦道最大問題係批客來自耀東呀嘛。

杏花邨就算碌九龍塘去東鐵沿線,西鐵經南昌轉,根本快過搭110轉。
杏花邨唔係太古城北角尾站,人哋去紅隧轉車就快。
但最慘嘅係,繁時畀架車尾站直達紅隧,小西灣客源比重畀杏花邨高得多,咁你畀架紅隧車有乜意義?
 樓主| qunow 發表於 2020-3-30 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-3-30 17:07
110佐敦道最大問題係批客來自耀東呀嘛。

杏花邨就算碌九龍塘去東鐵沿線,西鐵經南昌轉,根本快過搭110轉 ...

以杏花邨人口來說,佔比已經算是差不多了吧
brianso198 發表於 2020-3-30 19:13 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-30 17:50
以杏花邨人口來說,佔比已經算是差不多了吧

燒一架車但做一D無意義既野,
我睇唔出點解要做囉...

南韓金仔 發表於 2020-3-30 19:30 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-3-30 19:32 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2020-3-30 19:30
如果110全日拉去柴灣東,再加經柴專,杏花邨,阿公岩道
然後118P飛走杏花邨加柴專,改柴灣直上東廊,就可做大1 ...

不了
 樓主| qunow 發表於 2020-3-30 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-3-30 19:13
燒一架車但做一D無意義既野,
我睇唔出點解要做囉...

118P下繁每15分鐘一班杏花邨應該落廿零個上下?(冇數據)。咁非繁就算少啲都唔係冇客,又唔係開條新線。
brianso198 發表於 2020-3-30 20:02 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-3-30 19:56
118P下繁每15分鐘一班杏花邨應該落廿零個上下?(冇數據)。咁非繁就算少啲都唔係冇客,又唔係開條新線。 ...

一句,我唔認為杏花邨需要全日紅隧車...