hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 788拆線建議
開啟左側

788拆線建議

樓主| qunow 發表於 2020-3-31 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-3-31 19:07
巴士公司唔會咁去變相殺 118。。。

就算乜都唔做,而家788/789轉沙中線過海已經快過118,何況118過海城巴得半條
thisis0127 發表於 2020-4-1 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主其實知唔知道小西灣人嘅需要?
thisis0127 發表於 2020-4-1 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
現時788已經畀小西灣人話疏車 而家嘅789只要加班就可以滿足到日後沙中線轉乘嘅需要(去程) 就算係返嚟嘅時候 乘客都可以選擇788喺灣仔碼頭上車 同埋知唔知道有好多人都係喺舊灣仔警署落車㗎? 有好多人都係見車就上 特別係下午繁忙時段
thisis0127 發表於 2020-4-1 13:50 | 顯示全部樓層

點解788 789感受小西灣人歡迎呀?
因為佢直接到灣仔直接到中環
仲要收6.7呢個咁平嘅價
唔停柴灣斜柴灣嘅原因係因為佢已經夠客
喺晏晝嘅四五點開始無論來回都有好多人專程坐788
6,7點嘅時候788喺德忌利士街已經滿  甚至有時連入境事務大樓都上唔到車
88X 又貴又唔係快過人好多
點解我仲要畀多2.8去搭條咁嘅線呢?
thisis0127 發表於 2020-4-1 13:52 | 顯示全部樓層
我哋而家只需要做嘅係
喺沙中線通車後 加密788 789班次 而唔係喺度講拆線
788 789現時嘅定線已經ok
除咗加車之外 路線根本唔使改
thisis0127 發表於 2020-4-1 13:55 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-31 05:49
本身88X柴灣中上公路係因為做中環特快,中環交回給788做的話88X可以做埋柴灣敘、筲箕灣 ...

88X 如果做埋柴灣斜筲箕灣嘅話
對筲箕灣嚟講可能係一件好事
但係對本身嗰班柴灣客
你覺得佢哋仲會畀9.5去搭一條同780一模一樣嘅線咩?

brianso198 發表於 2020-4-1 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層

thisis0127 發表於 2020-4-1 13:55
88X 如果做埋柴灣斜筲箕灣嘅話
對筲箕灣嚟講可能係一件好事
但係對本身嗰班柴灣客

88X個case一句,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽囉。

老老實實,788轉車去西區又唔慢又快。
調返轉講,就如你所講,做好788/789就算。

就算真係有車,寧願佢做好49X好過。

筲箕灣特快只係好睇唔好食。
繁時十幾個,仲要有埋南安里先勉強夠20個,
筲箕灣特快做得住?難矣。
仲未計788贏幾條街。
88X兜柴東已經係極限,再行柴斜甚至筲箕灣係會趕客。
但全日只做小西灣同柴東又唔夠人。
thisis0127 發表於 2020-4-1 18:11 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-1 18:08
88X個case一句,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽囉。

老老實實,788轉車去西區又唔慢又快。

冇錯呀啲人唔會咁蠢咁樣收9.5同你兜柴斜㗎
其實好好善用轉乘優惠已經ok
我寧願你喺杏花村開條線兜柴灣 再上橋 都唔會同你玩全日88X

thisis0127 發表於 2020-4-1 18:12 | 顯示全部樓層
88X 朝早點解咁爆嘅原因
係因為柴灣有架直車直接到中環
唔使慢慢坐架780係咁兜
呢架車大部分嘅乘客都係喺砵甸乍街落車 行柴斜嘅話咁佢做乜唔搭780 甚至行過去富城閣搭788?
 樓主| qunow 發表於 2020-4-1 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層

thisis0127 發表於 2020-4-1 13:45
現時788已經畀小西灣人話疏車 而家嘅789只要加班就可以滿足到日後沙中線轉乘嘅需要(去程) 就算係返嚟嘅時候 ...

> 現時788已經畀小西灣人話疏車
喺回覆講咗改為只拆下繁開~5分鐘一班時段
> 而家嘅789只要加班就可以滿足到日後沙中線轉乘嘅需要(去程) 就算係返嚟嘅時候 乘客都可以選擇788喺灣仔碼頭上車
就係覺得沙中線通車後下繁灣仔碼頭會多咗人上車,可以拆特別班次出嚟正線唔駛轉入去,後嚟諗落不如特別班次做埋灣仔告士打道,正線直接往返中環
> 同埋知唔知道有好多人都係喺舊灣仔警署落車㗎? 有好多人都係見車就上 特別係下午繁忙時段
上到建議中的788M(繞道→告士打道)嘅話可以入境事務大樓落