hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X
開啟左側

重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X

ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 21:38 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-4-11 21:32
其實除咗有一年提 41 縮去長安就算之外,41 改快掟上西廊係過去幾年一直都有提過 ⋯⋯
...

但無論係嗰陣定係而家,41都比41A更頹,所以初期西廊只係九巴廢物利用嘅伎倆
流星☆雨 發表於 2020-4-11 21:53 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 20:30
明白大家對於42A改快之後收費會加兩級有好大隱憂
我綜合返兩個方案先,假設大家都會用兩部43C 蛇轉正

呢度就係41A/44同42A/43C/242X個分別

北面一向都係得條$7.8既疏車41A去到旺角以南,加一蚊換返條真特快返黎,44又加左班,當然通過到

但南面本身就有又密又平$6.8 42A去到旺角以南,減班都算,點解去旺油佐要加兩蚊?憑咩去說服議員同居民接受?

加兩蚊換特快而又真係實行左既方案,喺九龍新界係一次都冇
反而加一蚊都仲有啲成功通過實行既例子
趕客路上 理_得你
SE7378 發表於 2020-4-11 21:57 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 21:36
上年係全個青衣,除咗張慧晶之外全部反對44M 落青衣城,當時嘅增選委員韓俊賢,甚至係omdb 黨嘅兩位現任 ...

咁 9 重組係咪都應該以三彩居民嘅角度出發呢?
黃大仙去九龍醫院固然係獨市位同社會責任,
但正如你所講,重組不嬲都以客量比例作標準,
黃大仙流水客係肉眼可見地少得可憐,
佔三彩對外客嘅潛力為低,然而結果係點?

其實以當區居民嘅角度出發重組路線而唔理流水客,
近年成功嘅貌似係得 40 改行龍翔道兼飛石硤尾同深水埗,
但當年運吉都要千方百計叫小巴公司砌條 69A 出黎塞住麗港城,
而且睇返當年嘅討論,觀塘來往青山道夠有紅小替代,
點解依然有版友反對九巴就咁抽走觀青全日巴士呢?

至於 44M,個人諗緊與其繼續擺新區頹到傻,
不如放手一搏,一邊拉去青衣站食行街客,
另一邊廂掟埋上葵盛,來回繼續兜葵興站,
食埋兩邊嘅返學客,睇下可否順便食埋條 37M ⋯⋯
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 22:36 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-4-11 21:53
呢度就係41A/44同42A/43C/242X個分別

北面一向都係得條$7.8既疏車41A去到旺角以南,加一蚊換返條真特快 ...

44 10-12分鐘一班+44P 10-12 分鐘一班變44 7-9分鐘一班,其實青北一樣俾九汽搵咗笨......
至於42A 其實最後出到嚟點樣冇人知,真係要上區議會先知

不過平時我見其實242X都幾多人俾$8.9坐出去油麻地一帶,同時段42A 去到旺角其實冇乜人坐
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 22:47 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-4-11 21:57
咁 9 重組係咪都應該以三彩居民嘅角度出發呢?
黃大仙去九龍醫院固然係獨市位同社會責任,
但正如你所講 ...

咁42A 係咪真係獨市同社會責任?我諗完全唔係

69X/81/238X/970(X) 基本上已經代替到成條線咁滯

41A,63X 我諗應該都算係抽走流水客嘅成功例子

始終成個葵青都可以話係人口老化,44M 發揮空間真係不大,睇住以前長安特車要等兩部,到而家得幾班車係頂閘,正線班次減完又減,真係幾可惜......

近年青衣來往葵芳/葵涌區內線例如43,43A,43D,44M因為人口老化,其實客量都跌左好多,先一排排着隊減班咁,反而而家青衣東九線同港島線潛力最大,948客量算係穩步上揚,非繁下午好多去程班次都坐滿窗口位,上午班次直頭開埋加班車,X42C 平時上晝都做到四班頂閘
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-11 23:11 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 11:13
//唔係你不斷重複就唔得都變成得的。我想知沿途仲有邊個車站有條件同適合加機?據我所知彌敦道長沙灣道沿 ...

拍卡機問題,其他版友已經比我講得更多,我無其他野補充。只係做建議總不能脫離現實,唔能夠單憑主觀意願而唔理係咪可行

無人敢寫包單 100% 通過或者 100% 反對,但可以憑往績去估。事實係正如其他版友所言,九龍新界無試過拎走原有平價選擇、被迫加價兩蚊或以上既建議過到關。而你就 100% 認為無問題,繼續犯上「因為果段路值 $8.9 無問題」所以「拎走原有 $6.8 選擇係無問題」既謬誤,根本前者同後者無必然關係,係你夾硬主觀意願扯埋一齊來講

你同其他版友提到新巴 8 改快大幅加價例子,唔好忘記當時 8 已經談不上密車,2A 82 當時亦提供緊車海班次。而真係無左平價流水選擇既北角以西來往柴小,當時仲有條超平價東行分段 8X,所以並唔係雙向都大幅加價,情況同你拎走條平密 42A 但換條疏車特快、流水替代品服務水平差一截,有唔少分別,受影響人數亦明顯有別。仲好意思拎 43C 轉 6 來講,南行好似得美孚站同站,6 車程亦明顯慢過長沙灣道直去

當然,如果亞皆老街以南得返一條來回都經旺角、擺尖沙咀,但減價收 $7.8 既 242X,結果可能好大分別,過到既機會絕對唔少。但九巴肯唔肯做,就係另一個問題喇

基於呢個前提,同埋抽走 42A 平密車落埋佐敦無咩機會過到既前提下,242X 雙向做大角咀、回程做埋旺角,係折衷方案,一來回車較快,二來可以試其他效果,反正 42A 去程平密優勢太大,但回程 242X 絕對有得玩

當然,如果最後結果係 242X 來回都做旺角,我都無話唔接受,但都係果句,咁唔代表你可以就咁抽走條 42A。好似你咁企硬,為左效率而唔理地區極可能反對,最後真係反對收場既話,結果係咩都做唔到

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-11 23:21 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-4-11 18:03
青衣南有948+X42C加強服務,九西線一條42A做哂嘅格局唔會有太大變化
如果議員要求尖沙咀車,而運豬批,最正 ...
至於41,B2入面已經有小道消息話改241X不成就成條取消,45/46應該按兵不動
青衣無咗41呢8架,仲有948+X42C,何文田就似乎難逃厄運了

41 問題係青衣同九龍城想要既野好唔同,241X 滿足到青衣但滿足唔到九龍城,九龍城要既係深長荔而唔係青衣特快,要兩區有共識唔容易

呢個前提下,241X 變帝線,換取 45 加班,已經係平衡兩邊利益既做法,唔係咁搞都唔見得有其他出路了

當然,如果用 41 去換一條土瓜灣何文田荃灣線,情況會好唔同,九龍城區議會有提過類似諗法,唔會反對用呢招換走 41。我亦無放棄過打 33A 主意。但就算真係咁做,青衣都要分返 41 一半車,就算唔係 948/X42C 都會係帝線版 241X,所以 241X 45 以外既野之後先算

fb.com/scientisthk2usa/
AD118 發表於 2020-4-12 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層

如果241X唔係被ban嘅話,可以用佢代替43C大角咀服務範圍,唔得就用運輸署行政指令取消41、43C換241X、242X全日, 45加班
AD118 發表於 2020-4-12 01:07 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-4-11 19:48
所以問題就係:青衣西、南居民對出九龍西同南堆巴士服務嘅主流意見係咩?

如果真係九成居民覺得就算要加 ...

點解長荔深去西九流水唔可以搵46做?改改條線全段行長沙灣道,彌敦道,加密班次到15分一班,另外太子站增設$5.1分段收費往西九站
AD118 發表於 2020-4-12 04:03 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-11 23:11
拍卡機問題,其他版友已經比我講得更多,我無其他野補充。只係做建議總不能脫離現實,唔能夠單憑主觀意願 ...

43C與6轉乘優惠, 站位唔同就將43C改行彌敦道, 將6號同43C搬去同一個站位俾人轉車

但如果係要留返條平價流水,就將43C個五/六部車轉去242X全日

241X全日並維持現有路線及總站(用七部前41掛牌)補返43C大角咀服務範圍就唔洗242X不論不類落大角咀先去尖咀

41、43C取消, 45加班 (一部前43C用車但係為242X掛名掛牌、一部前41掛牌、一部46柯打車)

46減至全日30分鐘

242X尖沙咀循環線由青衣開先落佐敦道東行、D1A(S)路、廣東道南行、柯士甸道東行、彌敦道南行、梳士巴利道西行、九龍公園徑北行、廣東道北行、佐敦道西行返青衣, 全程/一轉:26.7公里, 一單為13.35公里, 由於一單里數仲少過238X一單里數13.9公里,  所以242X全程收費$8.9可以減價同238X收費睇齊, 收$8.1
$6.8同$8.1比, 接受程度會高好多
路線圖:https://goo.gl/maps/rEWTPLsEWy5iRBRK8

42A唔駛再同43C或242X有任何重複,佐敦道西九站除外