hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議14B延長,28B縮短及改道,5M及23M合併
開啟左側

建議14B延長,28B縮短及改道,5M及23M合併

KW2523 發表於 2020-4-2 10:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景
啟德站啟用後5M失去鐵路客源,餘下牛頭角支持,客量明顯下降。建議利用其資源重組,為啟德,四順至觀塘客源加班,為樂華新增除619外往藍田,油塘的服務,並理順28B的U形走線。
新服務詳情
74A總站遷往啟德 (啟晴邨),經宏照道,常悦道及宏光道往返偉業街天橋,為23M騰出站位。
14B 樂華 <-> 藍田 (廣田邨)
往藍田 (廣田邨)
1. 樂華總站
2. 樂雅苑
3. 安基苑
(返回牛頭角道原線)
往樂華
(依原線至牛頭角道)
15. 振華苑
16. 樂雅苑
17. 樂華總站
服務時間及班次
每天
往藍田 (廣田邨)
05:30 - 06:00    15
06:00 - 20:00    12
20:00 - 00:15    15
00:15 - 00:35    20
往樂華
05:45 - 07:05    20
07:05 - 07:50    15
07:50 - 10:30    20
10:30 - 21:30    12
21:30 - 23:30    15
23:30 - 00:30    20
用車
此路線加派3輛用車,共使用7輛巴士。

23M 啟業 <-> 順利 (循環線)
常規班次走線
1. 啟業總站
2. 麗晶花園13座
3. 啟德 (啟晴邨)
4. 德朗邨 (承啟道)
(啟成街,啟華街)
5. 香港輔警總部
(啟祥道天橋)
6. 牛頭角上邨
7. 喜鵲樓
8. 玉蓮臺
(返回物華街原線至牛頭角道)
26. 淘大花園 (分段收費起點)
(啟祥道天橋)
27. 香港輔警總部
28. 宏天廣場
29. 啟德 (德朗邨)
30. 啟德 (啟晴邨)
31. 麗晶花園第8座
32. 啟業總站
特別班次過宏照道後返回啟祥道,從略。
收費
全程 : $ 5.1
淘大花園往啟業 : $ 3.8
服務時間及班次
每天
05:30 - 06:00     15
06:00 - 20:00  10-15
20:00 - 23:00  12-15
23:00 - 00:00     20
用車
此路線加派4輛用車,共使用9輛巴士。

28B 彩福 <-> 觀塘 (循環線)
走線
(依原線至彩霞道 ; 佐敦谷北道)
6. 牛頭角上邨
7. 喜鵲樓
8. 玉蓮臺
9. 物華街 (循環線折返點)
10. 裕民坊
11. 牛頭角站
12. 觀塘官立小學
13. 牛頭角下邨
14. 牛頭角總站
(返回彩霞道原線往彩福)
服務時間及班次
星期一至六
07:00 - 22:00  15
星期日及假日
07:00 - 21:00  15
用車
此路線削減3輛用車,共使用3輛巴士。

Thanks for reading!
charlesli0104 發表於 2020-4-2 19:01 | 顯示全部樓層
23M可以改係啟晴做總站,然後經啟業、Megabox,喜鵲樓然後翻原線,咁就可以cover原本28B嘅範圍

23M同埋28B亦可以加BBI,第二程免費
EX-TL 發表於 2020-4-2 19:18 | 顯示全部樓層
28B同83M重疊三彩-牛上, 另冇左三彩 樂華-協和街, 如何補償?

23M往順利不停創紀之城應該會被ban.
 樓主| KW2523 發表於 2020-4-2 20:20 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-4-2 19:18
28B同83M重疊三彩-牛上, 另冇左三彩 樂華-協和街, 如何補償?

23M往順利不停創紀之城應該會被ban. ...

要做埋三彩樂華-協和街可以維持28B原走線縮短去牛頭角站調頭,新14B抽一兩架車落去
馬蹄徑對面綠小站個位有冇可能加站? 始終兜出去觀塘道又食多兩枝燈又塞多陣觀塘站倒灌
 樓主| KW2523 發表於 2020-4-2 20:28 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-4-2 19:01
23M可以改係啟晴做總站,然後經啟業、Megabox,喜鵲樓然後翻原線,咁就可以cover原本28B嘅範圍

23M同埋28B ...

行九商->5M啟德-牛頭角真空->冇可能取消->冇資源做其他野,反而以九商非繁客量15A都夠做

以新23M車數有可能塞落啟德就唔駛特登搬條74A走
expertuser2004 發表於 2020-4-2 21:33 | 顯示全部樓層
28B 好似是經三彩, 23M /14B 重組都應有一條拉上去, 28B 縮短 = 三彩全日沒車去官塘, BAN 硬
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| KW2523 發表於 2020-4-2 22:09 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2020-4-2 21:33
28B 好似是經三彩, 23M /14B 重組都應有一條拉上去, 28B 縮短 = 三彩全日沒車去官塘, BAN 硬 ...

物華街裕民坊牛頭角站唔係觀塘我咁大個人真係第一次聽
S3BL100 發表於 2020-4-2 23:02 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-4-2 20:28
行九商->5M啟德-牛頭角真空->冇可能取消->冇資源做其他野,反而以九商非繁客量15A都夠做

以新23M車數有可 ...

但我唔認為事必要拉埋 5M 同 28B 一齊重組

而且 15A 唔到協和街,做唔到和樂邨同祥和苑,更何況兩繁客量 15A 唔夠做

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| KW2523 發表於 2020-4-2 23:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-2 23:02
但我唔認為事必要拉埋 5M 同 28B 一齊重組

而且 15A 唔到協和街,做唔到和樂邨同祥和苑,更何況兩繁客量 ...

不過為咗繁時客源要全日線繼續行商貿區亦唔係好

如果將新23M特班擴展去兩繁 (上繁往啟業/下繁往順利) 同加班,正線同14B相比1#拉疏 (28B轉用4#行法補償樂華) 又有冇得諗?
S3BL100 發表於 2020-4-3 22:56 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-4-2 23:46
不過為咗繁時客源要全日線繼續行商貿區亦唔係好

如果將新23M特班擴展去兩繁 (上繁往啟業/下繁往順利) 同 ...

但你條特班只做單向,唔加班就得一班咁大把,你似乎因為覺得非繁無客而連兩繁客源都要倒走

不過事實係而家條 23M 牛頭角上村一帶都唔係特別好客,因為本身一係有其他巴士替代品,例如 13D,一係有其他更吸引替代,例如綠小 48,本身都執唔到咩客,唔見得因為九龍灣商貿區「繁時客源」而非繁唔行入去會執到更多客,況且唔係睇一條線做幾多客而係睇幾條線加埋

唔好停留喺因為某區無客所以走去行第二度會執到更多客既迷思

而且份屬區內線,Megabox 亦唔係無人行,斬斷左成條協和街來往 Megabox 既服務應該無可能過到關;我亦幾肯定 28B 喜鵲樓至啟晴一段,非繁同假日客量都會好過 23M 喜鵲樓至樂華一段

根本你成件事係為左夾硬要吞 5M 而要放棄 Megabox 客,但實際上使用既資源並無減少,條 14B 仲要唔知咩事無啦啦走去加班,如果係為左樂華,sorry 23M 而家都無開到咁密,呢段路亦唔係 23M 客源最集中既一段

23M 改去啟晴吞半條 28B、14B 改上樂華替代係可取,但一定唔會係吞埋 5M,連九龍灣客源都要放棄

fb.com/scientisthk2usa/