hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 香港唔會有o既子彈頭的士一架
開啟左側

香港唔會有o既子彈頭的士一架

FX8173 發表於 2006-7-14 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2006-7-14 15:48 發表

自唔自動波就唔知啦,不過是用來同客貨van 爭客的工具...

你估佢地識同復康,易達爭客咩...

同埋,依然是5人的士,無加位的

講真,俾我揀我都係會揀返貨 Van,唔會搭的士~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
CZ_6686 發表於 2006-7-14 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-7-14 03:42 PM 發表

Hybird,仲要自動波呀?﹗用o黎做營業車…一壞車D的士佬又牙痛咁聲,到時又話加價又話盛喇…

*講真,香港有無需要用七八人車做的士呢?﹗我覺得絕無咁o既必要~

好可惜
混能係要配無段變速

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
FX8173 發表於 2006-7-14 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-7-14 21:55 發表

好可惜
混能係要配無段變速

一壞就有排整~
CZ_6686 發表於 2006-7-14 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-7-14 10:35 PM 發表

一壞就有排整~

唔駛整,抬得架喇!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
da87 發表於 2006-7-15 02:27 | 顯示全部樓層
其實豐田的CVT係龍定係蟲呢?
行貨除左Prius, 一路都冇車用CVT的
真係冇乜佢地的comment喎..

以CVT咁線性的輸出, 加上的士佬嫌冇力再踩多幾腳,
個波箱應該唔玩得幾耐...
同埋Alphard的皮費太高了, 鈴起碼16吋, 冇得用平的士呔
CVT保養密度要比AT更甚, 其他的電池保養, 耗油, 車租等都未計
可能下場都係同d Falcon差唔多.....
FX8173 發表於 2006-7-15 08:06 | 顯示全部樓層
原帖由 da87 於 2006-7-15 02:27 發表
其實豐田的CVT係龍定係蟲呢?
行貨除左Prius, 一路都冇車用CVT的
真係冇乜佢地的comment喎..

以CVT咁線性的輸出, 加上的士佬嫌冇力再踩多幾腳,
個波箱應該唔玩得幾耐...
同埋Alphard的皮費太高了, 鈴起碼16 ...

但係香港的士唔係規格o左係用 15" 軨o架咩?

*CVT 始終係 CVT,基本o既缺點都會o係返度~
*的士佬渣車,根本錫車渣o既無乜幾多個﹗
 睇o黎呢 20 架車唔使一年,好快就俾人西埋一邊,好似之前 Folcon 咁~

EH8842 發表於 2006-7-15 11:13 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-7-14 15:42 發表

Hybird,仲要自動波呀?﹗用o黎做營業車…一壞車D的士佬又牙痛咁聲,到時又話加價又話盛喇…

*講真,香港有無需要用七八人車做的士呢?﹗我覺得絕無咁o既必要~

其實現在的的士有兩件事可能係違法的:
1. 如果坐五個客, 好多時前面坐一個而後面 "迫" 四個
2. 如果行李多得滯, 而尾門不能緊閉, 要加條 "像根" 拉住隻門, 繼續行車, 係有可能被控沒有將貨物牢固於車上, 如果一個唔好彩 "飛" 件落街, 仲有機會加控 "不小心駕駛", 仲隨時俾個客告, 要求賠償。

香港現有的的士用車根本配合唔到社會發展, 人體格 "大件咗", 要求又高咗 (要坐得舒服)。但係D皇冠、日產車身無變過, 個行李箱仲多個氣缸。

隔個海的澳門都開始試用MPV做的士。

整唔整到, 貴唔貴? 講真, 搵食車的人, 搵到食, 維到條數就唔係問題啦。

原帖由 CZ_6686 於 2006-7-14 15:33 發表

我覺得如果Alphard拎黎做的士的話
會有好多人放番出黎

回想當年三菱LANCER 一公佈出的士, 私家車班SALES 即刻 "捽" 手指, 無人買車。二手LANCER 車價 "插水式" 下跌。再講耐D的歷史, 香港咁多年來, 幾乎無人買CEDRIC / GLORIA 或者CROWN 做私家車, 即使今時今日CROWN 個樣同的士好大差別, 都乏人問津。
點解?  唔想開住部 "的士" 出街lor  
CZ_6686 發表於 2006-7-15 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 EH8842 於 2006-7-15 11:13 AM 發表
回想當年三菱LANCER 一公佈出的士, 私家車班SALES 即刻 "捽" 手指, 無人買車。二手LANCER 車價 "插水式" 下跌。再講耐D的歷史, 香港咁多年來, 幾乎無人買CEDRIC / GLORIA 或者CROWN 做私家車, 即使今時今日CROWN 個樣同的士好大差別, 都乏人問津。
點解?  唔想開住部 "的士" 出街lor

所以如果Alphard的士一出,E50就會取代Alphard做明星車或者中港車首選

不過講真,我就好鍾意皇冠!!
(前晚同某板友楂車落上水果陣見到部Cedric私家車,車尾有LPG字樣)
leslie 發表於 2006-7-15 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 EH8842 於 2006-7-15 11:13 發表

其實現在的的士有兩件事可能係違法的:
1. 如果坐五個客, 好多時前面坐一個而後面 "迫" 四個
2. 如果行李多得滯, 而尾門不能緊閉, 要加條 "像根" 拉住隻門, 繼續行車, 係有可能被控沒 ...

哈哈,最慘連的士業界都唔多理,直至近年俾貨van搶客才"醒悟",果時政府叫佢地轉"石的"時為果少少優惠就附和...目光之短視...

早4-5年前,仁孚入左架Vito諗住俾的士業界試,連輪椅板都有,竟然無人敢試用

計我話,與其為左d石油氣價及貨van搶客同政府嘈,不如爭取增加的士座位至7人好過啦
L. Chan - 我們堅持才有希望!
FX8173 發表於 2006-7-15 16:21 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2006-7-15 12:13 發表
早4-5年前,仁孚入左架Vito諗住俾的士業界試,連輪椅板都有,竟然無人敢試用

o依?﹗您都知呢件事呀?﹗果時仲係舊款 VITO o黎﹗當年一位渣綠的o既朋友都有去『睇車』仲買晒價,但係當返到屋企慢慢計條數o既時候,發覺保養等等用o既錢係金豐o既三倍,所以就放棄o左~